si comel n si ensem

Khamis, 25 Oktober 2012

Setelah lama bersabar...mari merungut.

hari nie masih lagi dengan entry merungut x sudah... terkadang macam apa la aku nie..ada jea yang aku x puas hati.. sebenarnya bukan aku weh, tp bila berdepan dengan manusia2 yang bodoh sombong, susah di tegur, besar kepala, kita yang penat...sabar, sabar, sabar, tapi ada batasan jugak kan? tempat aku mengadu domba pon kat en.pakwe jea.... ingat aku nie mesin ke??? stress main telan jea, so of kos la kne ada tempat meluahkan perasaan...kalo x kita yang sakit. sakit hati....

nie nak cite pasal kalo dah menyewa beramai2...eh,ada orang je pon kat umah.. sorang satu bilik. ok, xnak sentuh pasal dalam bilik, lantak ko la nak tonggang tebalik pon kan...bilik ko. tapi nie nak cite pasal keadaan kat ruang tamu, dapur ngan bilik air.

nak tegur...da besar panjang...da kahwin da pon...tp, ya Allah pengotor. erk..aku pon xde la pembersih tip top bling bling gile...tp bagi aku dapur tu kena la bersih..ko buat makan kot...geli weh.

sebelum nie bukan main, siap tegur2 lagi bila budak sorang lagi makan x berbasuh, tinggal kan dulu kat sink...konon penat la dia ngemas kebende kan. eh... ruang tamu tu aku yang sapu, in the end...pinggan sebijik tu pon aku yang basuh...xpe... xpe... yg x tertahan tu, semua nak kena ikot dia, sigghh...xpe...xpe... lantak la kan, i dont care...kekadang time menyampah aku berkurung dalam bilik jea.. senang. kadang tue..aku dok je kat lua wat bodoh...lantak.

sekarang nie dia nak pindah lg 2 month...lagi la, kotor nye rumah la haii... ko pikir ko keje ko penat je.. dah aku x keje?? sampah sekarang nie x berbuang, sampai berulat2, aku la terkedek2 g buang, aku dah la balik lambat...time badan cergas otak cerdas, ingat la. sampai umah kuar g buang sampah.. pastu baru la lari2 buat itu ini..ko terbungkang terkangkang kat dalam bilik. time aku lupa...sabtu la jawab nye, aku la jugak g buang nye...time dia x balik kampung, aku bangun lambat buat x taw jea..bia dia buang. paling hangin, time balik kampung...tinggal je apa nak jadik kat umah nie...sabar la hai hati sabar...nak jea ase biar sampah tu kat situ smpai dia balik.. tapi geli la...

yang sink ngan dapur xyah cite...aku da tunjuk teladan dah... lepas masak lap dapur ngan table top tue... x kira la minyak terpercik ke x kan. aku siap da letak kain lap lagi kat tepi tu...nie kalo dah biol, mana nak paham orang da tunjuk nak wat cam ne. yang aku heran nye..kalo dia masak, minyak berjejer kat table top tu macam ko curah sesenduk minyak. bukan menitik2 je...sakit je mata tengok.

yang sink pon sama...aku da tunjuk teladan, jangan buang sisa dalam sink. lepas basuh ada sisa2 tu korek buang...basuh sink tue...sental cket2 jea, xyah beriya pon. x...xpaham, cane ko bley ada sampai degree nie??? bukan setakat tinggal sink bertakung, berminyak, siap buang dauh teh lagi dalam sink. cane sink x tersumbat oiii??? aku tahan hati je tengok sink kan.. xpe...sabar..sabar...

slow sangat kan...xpe la, aku wat strategi baru.lepas ko masak, lepas ko basuh...aku g bersihkan sisa ko. da macam ko berak tapi x pam...so aku tukang pam r. even aku x masak ke apa kan. aku just g basuh sisa dia jea.. masyaAllah....xde hati jugak lagi, sama je. ke dia seronok? xyah susah2 kemas?? apa ko ingat aku bibik ke weii???

last last, jumaat lepas balik rumah tengok lampu terbukak, tp dia da xde...balik kampung la tue. tengok sink, urut dada.. dengan daun teh hitam hitam kat merata sink... dengan minyak melekat, dengan dapur kotor minyak berjejer, dengan sampah x terbuang..fine. xpe....esok nye aku g buang sampah jea...dapur, sink aku x sentuh pun.. lantak la kan. sakit hati tengok dapur macam bukan rumah orang islam pun...malas dah aku. aku sampai x masak sabtu ahad tue, makan megi jea....plastik megi aku buang dalam tong sampah bilik.

sampai la ke hari nie...dia da balik kampung kot..dia masak dengan keadaan dapur dan sink still cam tu... aku pon masak dalam keadaan sakit jiwa, nak je ase sental2...2 minit je pon. tp malas...xnak, keraskan hati.. tapi, xtahan tengok sisa dalam sink so aku korek2 buang jugak...aku bia minyak berjejer jea... tapi esok memang kena kemas jugak la...sebab dah sah la dia bukan manusia normal...abnormal, so xpe lah.. malas nak jadik bodoh sama.

tu belom lagi tang tandas...citer hari jumaat hari tue jugak. lepas sakit dada tengok sink..masuk tandas, da pam tue...berduyun2 air keluar kot belakang tandas..aku dah, nie pehal plak... tengok2...paip dari pam ke tandas tu tercabut. manusia biasa bleh ke guna tandas sampai tercabut cam tu??? dah tercabut tu masukkan la balik..nie x, biar je macam tue.. aku jugak yang sumbat balik...ketuk2 bagi ketat balik. aku memang jarang pakai tandas tue...sheeshee kat bilik mandi, poopoo kat opis, sabtu ahad poopoo aku xnak kuar kat umah...kecuali emegency..tp jarang la. sabar la hati....sabar yeh??? biasa la tue... biasa la.....

Rabu, 24 Oktober 2012

Xtaw nak letak tajuk apa... (Boleh??)

nak raya nie....
mood keje kelaut..laut dalam ko, bukan main2 nye...
stok lemas terkubur jadi tukun terus...
tapi tadi sempat la jugak update report,hihihi...
update ea, bukan siapkan...malas. hahahaha.....
eh, cane nak up gaji up to the sky kalo ginih??
xpe2, boss paham....boss kedek xnak bagi gaji awal kan...
so, report lepas2 raya la saya wat ea??? hehehe...

sebenarnya xtaw nak tulis apa nie.... owh ea..

saya x layak nak menerima sedekah... hadiah is ok.... titik.

misi mencari rumah masih di teruskan...
nak beli rumah baru mcm samar2, jadi intai2 jugak rumah subsale,
xpe la...survey2 jea dulu...kalo ada, is ada la....
kalo xde kita tunggu dan sebey lagi..

da buat checklist 100 hari before tunang...aku set kan
100 hari baru start wat preparation... hahaha...
x abis2 ngan checklist aku... takut ada yang tertinggal2...

nanti up entry len lah cite sal preparation tunang2 nie...

k bye...

Selasa, 23 Oktober 2012

kebergantungan hanya pada Allah...

salam sejahtera,
hari nie masih xde mood nak berceloteh pasai nikah kawen,
nak citer pasai mende lain..

normal kan, kita xleh bergantung pada manusia sebab x mustahil manusia akan tinggal kan kita,
sama ada menjauhkan diri atau meninggal dunia, kasih manusia akan hilang.
tapi bukan kasih Allah, kasih Allah kekal selama nya..

tp jangan la pulak bila kita di uji, kita berprasangka buruk pada Nya,
konon kasih nya tiada lagi dari kita, MasyaAllah...
Allah akan uji hamba nya yg dia sayang kan?

pernah jumpa x?
manusia yang kita rasa sangat x layak terima nikmat Allah..
manusia yg angkuh sombong, manusia yang lupa Allah atas segala nikmat,
tapi nikmat Allah x penah putus bagi nye...liku hidup nya luas dan lapang..
xde halangan dan rintangan..

kita terfikir, nape kita yang x jemu mengabdikan diri pada Allah,
tp nikmat yang di beri hanya cukup untuk selesa, bukan mewah seperti manusia itu.
kita mengeluh...baik xyah beribadat kalo gini...masyaAllah.... mengucap banyak2...

pernah x kita terfikir, rezeki kita, nikmat yang Allah beri untuk kita cukup untuk kita,
hidup selesa, jiwa tenang...manusia itu, jiwa nye xtenang...
walau harta nye banyak...jiwa nya berkecamuk. kenapa?
sebab dia hanya di beri nikmat duniawi...

maka nya, jangan lah saling dengki mendengki...
rezeki Allah setimpal buat kita...bersyukur lah...

owh...pasal kebergantungan kita pada Allah, setiap ujian, setiap nikmat,
setiap helaan nafas, kita kena bergantung hanya pada Allah.
tapi jangan la plak konon kita bergantung pada Allah, kita meminggirkan
hubungan baik sesama manusia. maksudnya, dalam setiap perbuatan,
kebergantungan kita hanya pada Allah maka kita menyombong dengan orang sekeliling kita.
konon merendah diri, xnak bergaul dengan org yg bg nye sume ntah pape..

kita cakap, kita x perlukan pertolongan sesiapa, Allah ada untuk tolong kita.
kita x perlukan nasihat atau teguran sesiapa,
kita x perlukan kawan untuk saling berkongsi..

tp kan....
sedar x kita, Allah turunkan pertolongan kita melalui orang2,
bila kita salah, Allah hantar orang yang betul untuk menegur kita,
bila kita susah, Allah hantar orang untuk menolong kita,
sebab itu manusia itu khalifah di bumi Allah..

kita bergantung hnya pada Allah... kita berdoa, bersujud, menangis dan merayu..
semoga perjalanan hidup kita sentiasa lapang,
dalam masa yang sama kita bergantung juga pada manusia..
bukan bergantung pada manusia semata lupa pada kebergantungan pada Allah,

contoh nya,
awak engineer, awak bongkak dan sombong, engineer la katakan,
awak pandang drafman sejengkel nye...apa kelas drafman kan..
awak engineer serba boleh, setakat lukis2 pakai autocad tu kacang je,
calculation yg susah2 pon awak bley buat, design pelik2 awak bley buat,
software susah2 awak boleh handle, tentu2 lah awak bleh wat draft kan.

tp, in the end, awak perlukan pertolongan mereka juga, tp awak sombong,
apa plak pertolongan..itu kan keje mereka, mereka drafman..so draft lah..
setakat draft balik apa yg kita da lakar kat drawing siap2.. kan? sombong sangat..
awak tau ke, nak control drawing... in the end, walo awak engineer, status awak lagi tinggi dari draftman,
awak tetap 'bergantung' pada draftman untuk complete kan keje awak...

kata kan, awak doktor...wah, kelas sangat la kan...
tp sombong dengan nurse padahal, awk bukan jaga pesakit awak pon kan.
nak cucuk pesakit, panggil nurse tolong balik kan, pesakit berak...awak ke yang g basuh?
xkan... nurse jugak yg buatkan...so apa salah bermanis muka, ucap terima kasih..
xsalah kan? secara x langsung awak 'bergantung' pada nurse awak jugak..

dalam rumahtangga, awak suami... ketua keluarga, pemimpin dalam territory awk la kan..
sume dalam rumah kena ikot cakap awk. sume awk nak kena decide.
apa bini awak nak masak pon kne ikot selera awk.
ye la..awak dah keje carik duit kan...penat lah konon.
tapi, kalo xde wife awak yg menguruskan rumah, masak kan awak makan, jaga anak awak,
mampu ke awk nak buat sume tu? nak2 lagi kalo wife awak pon keje jugak...
penat nye dia tuhan je taw...

jadi, cuba la hargai wife awak tu sikit, tolong la mana boleh.
xleh nak tolong kemas rumah, cukup la urut2 cket bahu bini...lega sikit dia rasa.
xyah la nak bossy sangat..konon nye 'dah awak bini, tu keje awak...nasib la kan'.
abis kalo bini merajuk...lari balik umah mak, nak cakap apa? bini derhaka?
dah awak layan bini mcm maid je...masa bercinta bley plak belai2 kan..
dah jadik bini, dah ada anak dua tiga...pandang jauh2 jea..
dalam rumahtangga lagi la, masing2...wife and husband 'bergantung' dengan satu sama lain.
so....x salah kan, kalo saling menghargai..

si suami, sekali sekala...weekend je ke, bawak la bini g belanja,
xleh belanja memahal...banje bekfast roti canai kat mamak pon ok...
bini awak jugak kan. kalo ngn memember bley plak open table malam sabtu kan..

si isteri, mementang laki da bagi awak keje..
jangan la wat excuse penat keje maka nya everyday makan lua... smpai da jadi habit.
sian laki awak... kalo da lelama sangat makan kedai, x mustahil la bila da tetua,
konon2 nak masak laki awak cakap x sedap. padahal..sebelum nie,
laki ok je...makan je apa bini masak kan.. tapi dah awak ajar dia makan kedai,
da terbiasa... masa tu baru la nak tacing bagai... hempuk kang!!!

makanya, kebergantungan kita hanya pada Allah...
tapi Allah berikan kita mereka2 ini untuk kita bergantung harap..
syukur pada Allah, terima kasih juga pada mereka.

Isnin, 22 Oktober 2012

dalam usaha untuk berenti merokok...mampukah???

rokok kena catu nie....




















erk.....
bukan aku la, bila masa lak aku merokok...
bakal suami hamba nie ha.....

kesedaran dah ada....
plus aku ni kan caring terlebih (queen kontrol-dlm hal nie je)
so rokok dia aku pegang, sehari dua batang je..
weekend, mengigil lah kamu..pandai2 la g mamak beli sebatang..
zolim..zolim...hahaha...

eh, nie untuk kebaikan dia jugak..
nak benti merokok kne pelan2...xleh secara terkujat,
semalam elok je kau abis kan 5 batang, tetiba hari nie kne stop teros...
mau berbuih kawan..

aku x reti lah nak wat donno mcm setengah org..
tetiba je pasangan ckp da sbulan x merokok..
seperais..seperais..tp ase mcm x ambil peduli wat hepen kat dia,
mcm kesahkan diri sendiri jea, asal sendiri senang sudah..

aku jenis yg alert...
ko tetiba diam muka cam cencorot pon aku alert..
time kua ko da sedut berapa rokok pon aku alert..
aku jenis yg aku nak org caring kat aku, so aku akan caring kat org jugak..

eh...termelalut lak...
ok, x taw la smpai bila dia mampu bertahan..
nie baru dua minggu sesi catu mencatu nie berjalan...
hahahah...

ooo....ko catu duit shoping aku kan...
meh aku catu rokok kau plak,
eh... hope mende nie x berlarutan smpai berbulan2...

eh...kalo da bulan tu, da bley kurang kan kepada sebatang dah la kn..
bulan pastu lak stop tros...bagi 2 hari sebatang lak ke.. hm.. hm...