si comel n si ensem

Jumaat, 31 Oktober 2014

Ummi's corner : kisah pantang

salam sejahtera

hari nie nak update pendek pendek jea.. kalau boleh. harap boleh la ea... hahahaha. sebab kisah dalam pantang nie xde apa sangat pon,
orang nak baca pon x fun, hew3. so update pendek pendek je la. tapi sebelum tu, meh nak list kan next entry yang bakal ummi up kan.

- aathif kena breastmilk jaundice
- ummi pejuang penyusu yang gemok + milkbooster si pembantu.
- rutin mengepam di opis.
-  etc etc .. next tu nanti2 lah... kang x terpost plak kang...

ok back to kisah pantang.

lepas balik dari hospital, aku pantang umah akak kat semenyih. mak datang sini jaga kan. masa baru2 keluar hospital tu aku telan ubat hospital je. xde la ubat apa pon..telan obimin, ubat angin dengan ubat berak je. Alhamdulillah, kentut
tanpa segan silu, siap doktor tekan2 perut nak check kedudukan rahim pon kentut boleh keluar tanpa boleh di kontrol..macam keretapi plak tuh. berak pon xde masalah..lancar je. nasib baik luka x banyak so xde la ngeri sangat nak membuang.

eh..tapi ngilu jugak la memula tuh..tapi ok je, xde la stok lama2 dalam jamban abang besar xmo keluar, laju je meluncur,
hew3...

aku pantang yang bebetul pantang nye 2 minggu je... jangan di tanya kenapa, nanti aku sedih,ngehehe. so basically sepanjang 2 minggu tu aku listkan je la yeh...penat nak cite banyak2...hahahaha.

pagi2 : mak aku dah siapkan breakfast, air horlick ngn biskut tawar tu jeh. mak aku dah siap kan nasik tapi x lalu la nak makan pagi2 tu kan.

sudah makan, aku netek kan budak kecik tu dulu. siap tido kan semua, mak aku dah siapkan air rebusan untuk mandi. ntah apa daun2 aku pon xtau,syok...segar badan. siap mandi...mak dah siap bakar tungku. mak tolong tungku kan memandangkan aku x reti nak bertungku sendiri. dah siap tungku tu baru mak letak kan garam kunyit dan berbengkung semua.

dalam masa yang sama akak akan mandi kan dak kecik tu...kira proses mandi, tungku, bengkung tu selang seli dengan netek kan dak kecik tu, lepas tu dia tido..aku lak p makan. lepas tu ZZZzzzz sebelah dia, tapi jarang sangat nak tido sebab x biasa tido siang kan,so mata x moh lena. 

hari ke 3 / 4 cam tu, tukang urut datang. urut selama 3 hari berturut2..bessttttt. dia cover satu malaysia, gituh... sape2 nak urut dia bley searh norhidayu dekat FB. nak bagi no contact x dapat plak sebab dalam tepon lama. untuk 3 hari tu dia amik RM540. pakej termasuk urut, tungku, bengku, pilis sume. oh..mandikan aathif n tuam aathif jugak. masa lepas urut tu badan rasa segar gila.... sekarang nie???x payah tanya...huhuhuhu....

untuk 3 hari pertama je mak aku rebus air daun2 dengan bengkung pakai garam kunyit. lepas tu mandi pakai mandian sauna anugerah,best gila kata kau...... bau harum semerbak je lepas mandi. kat perut pulak sapu krim barut nona roguy. pilis pakai anugerah punya..best sangat.

eh..dah lah, malas nak cite...mesti korang sakit hati je baca kan. aku x reti nak cite sebenarnya...korang nak tau kaedah pantang yang proper jenguk blog kawan2 yang lain lah...aku nie macam hape je pantang nye...

makan memang x jaga..eh, bukan x jaga main bantai makan. amaun nasi memang banyak gila.. sbb nak bagi susu banyak so kena makan byk.pengorbanan seorang ibu katanya..hew3. sebab sebelun pregnant lagi memang niat nak susu kan anak sampai dia umo 2 taon. semoga di permudahkan.... 

Rabu, 29 Oktober 2014

Ummi's corner : pengalaman bersalinkan Abdul warith aathif b. Abd hadi (part 2)

Salam sejahtera..

ok sambung dari pengalaman bersalin part 1,

memula aku amik gas je... tengah syok sedut tu ase nak berak, mintak p toilet. si ketua mid wife tu x bagi pegi, dia takut terberanak dalam toilet. dia kata tu bukan sakit nak berak, tu tanda baby nak kua...lepas tu sakit makin kerap..makin kuat, badan ase gigil2 dah masa nie...sakit sangat. doa2 ayat2 malas nak cite sebab semua pon dah tau kan..masa nie terpikir awat la sakit sangat nie..last2 mintak betadine tu dengan mid wife, niat hati memang x nak amik epidural. nurse cakap kalo nak amik epidural amik sekarang. aku cakap aku nak betadine je.
lepas cucuk tu mid wife siap tutup kan lampu konon nak bagi aku tido. cam dah kol 1 something masa tu. tapi aku x rasa ngantuk pon...sakit pon x de ase kurang pon..sakit ya rabbi...

sakit semacam nie, tanya mid wife dah bukak bape cm?? ye la xkan dari kol 11.30 tadi nie dah pukul 1 lebih xde progress lagi kan.
nurse tu kering je jawab masih lagi 3 cm, dalam hati ase nak nangis...sebab masa tu mmg ase sakit macam nak terkeluar isi perut.
last2 x tahan suruh husband panggil mid wife, nak amik epi..dah x tahan. nak epi jugak.. mid wife datang bagi kertas pasal baik buruk epi kat husband suruh baca sementara mid wife check VE sekali lagi... sekali, dia kata dah xleh rasa pintu rahim..dia panggil ketua mid wife, seluk2 dia kata dalam 8 cm,ketuban dah bulging..dah x boleh amik epi. masa nie x sedih sebab dengar dah 8 cm kan, even sakit gila sampai tubuh mengigil2. serius tubuh aku mengigil, xleh kontrol..sampai kaki ase nak terkejang, tapi lega..sebab dah 8 cm kan, means x lama lagi dah boleh teran.

lepas mid wife keluar dari bilik LR tu p tepon doc suruh datang, aku panggil husband..aku mintak ampun maaf segala dosa aku, nie ntah kali yang keberapa juta ntah.. tapi kali nie lagi syahdu. mintak dia halal kan semua, jangan ada skit pon rasa terkesan di hati. husband pegang tangan aku sambil gsok2 kepala, cakap dia sikit pon xde rasa terkilan ke apa ke kat aku, aku x penah ada salah dengan dia. habis je dia cakap, contraction datang..terus, bufffhhh... bunyi ketuban pecah. kalut en.suami p panggil si mid wife tu..masa nie doc x sampai lagi. dorang bersihkan katil aku, masa nie aku dah merayu2 kat mid wife,
x tahan sangat...ase nak teran tapi aku x tau macam mana nak cakap. x tau tu ada lah perasaan nak teran. aku just cakap ada benda nak keluar, x tahan..xtahan.. hahahaha.

si mid wife tu pon kalut nak check VE tapi dalam hati aku ckap x de guna, hahahaha...sebab mmg aku dah rasa kepala dah kat bawah sangat dah.. bila mid wife tu tengok terus dia kalut tahan kepala anak aku, jerit2 panggil ketua dia, dorang halang aku dari teran sebab kata nya baru 9 cm, xleh teran lagi.. konon nye nanti koyak banyak. yang si ketua dia plak lari2 ke pintu sekali bunyi bell pintu. terus dia jerit..doc dah sampai, doc dah sampai..cehhh, rupa nya dorang nak tunggu doc..
saje dok psiko aku ckp x bukak penuh lagi.

Masa tu sakit diaaa... Nk teran x dpt, tp aku Bkn tahan pon..x teran, n x tahan. Kira dak aathif dok push dr dlm, Silap hr bln bley tkeluar..ngehee...masa ni gas tu husband Yg pegang sebab tangan aku sume ad tugas memasing. Belah Kanan pegang rail Katil, belah kiri pegang tangan husband. Smpai kuku aku tertikam isi lah, berhari jgk nk ilang bekas gengam tu.Bila SAkit contraction datang je husband sua gas. Beria2 aku sedut sampai habis napas. Konon hilang la SAkit, psiko je sume tu..

Tp mmg mbantu jgk la untuk alih kn minda kita dari dok ttumpu Kat rasa SAkit tu. Cuma bila nk teran x dpt tu....perrgghhh.......

Masa doc sampai tu dorang terus angkat kaki aku, doc azlin cakap ngn aku bila dah ase nak teran, terus amik nafas lepas tu teran kuat2. aku siap bley cakap ngn doc.. tunggu jab doc x rasa sakit lagi..hahahaha. than bila rasa tu datang aku terus grab buku lali aku, dagu ke dada sambil pandang perut kendian teran sekuat hati. masa tengah teran tu
dengar ketua mid wife jerit suruh curi nafas jangan lepas, aku curik nafas 2 kali terus meluncur laju anakanda beta. ya Allah hilang segala sakit. Alhamdulillah...

xtau mana datang segala tenaga, tetiba jadi pandai..doc pon pelik mcm kan dah penah beranak before, padahal anak first, kelas antenatal pon x penah join. syukur....x sia2 belek2 buku, baca2 pasal cam ne nak meneran tuh...

Masa tengah teran tu jelas dengar suara husband dok bg semangat.. yea, Dr awal aku sakit dia x putus2 dok ckp, Ayg Kuat, Ayg Boleh, demi aathif sambil Usap2 Ubun2 aku. Lepas aathif kua husband tros kiss dahi n pipi as reward bjaya lahirkan seorang khalifah Allah ke dunia ni.

masa jahit tu aku xde rasa ngantuk ke apa..siap borak2 dengan doc azlin lagi..dah siap jahit tu, nurse datang bawak air milo..minum sampai habis lepas tu nurse hantar pegi wad. Husband mana Ntah, mengekor nurse p nursery sbb nk azankan dak aathif tu. Dpt wad double tapi dat nite aku sorang je penghuni nya..so bley la asben teman kan tido. oh.. dalam kol 3 lbey cam tu dorg bawak dak aathif
tok di susu kan. comel sgt mulut dia bukak katup bukak katup carik tetek. lepas tu panggil nurse bawak p nursery balik, kitorg tido...tido pon sekejab je, dengar orang azan dah bangun...mandi2 semua, tunggu nurse bawak kan dak aathif balik...dah siap mandi pagi dah...wangiiiii sangat. 

x sangka prosess nye sekejab je walo pon sakit nye rasa xnak beranak dah lepas nie..hahahaha. ye la, kol 11.30 mlm sampai spital, kol 1.37 pagi air ketuban pecah, kol 2.08 pagi 
kot dak aathif keluar. alhamdulillah...pagi kol 7 cam tu mak datang, mak siap pelik sebab tengok aku ceria je..bertenaga je x macam orang baru lepas beranak. mak siap tanya lagi, masa jahit x de ngantuk ke apa ke? x de pon..even masa tido tu pon xde la tido mana pon, tu sebab trauma lagi, hahahaha. pejam mata je teringat diri terkejang kejang atas katil.

kisah2 sampingan tu xyah cite la ea...alhamdulillah semua ok, kisah cina sebelah bukak econ sejuk gila sampai aathif x leh tido sampai ke pagi tu malas la nak cite, wat sakit hati bila teringat balik. kitorang sampai balut aathif ngn kain pelikat bapak nye,pastu balut lagi pakai sweater, peluk dia sampai pagi..huuiiii....mmg x tido itu malam.

bill semua, x mahal seperti yang kitorang bajet. aathif nye bill termasuk nursery sume rm700 lbey, bill aku rm27++ cam tu kot. kitorang bajet ada la dalam 5k kot abis, hahahaha...so duit balance tu masuk tabung Tok ank second pulak...ngehehe

ok la sampai sini dulu. sekarang dah dua bulan nie...pikir macam boleh kot tambah lagi. aim lagi dua taun, ehehehe....

Selasa, 28 Oktober 2014

Ummi's corner : pengalaman bersalinkan Abdul warith aathif b. Abd hadi (part 1)

salam sejahtera...

hari nie genap 2 bulan setengah bersalin kan si putera hati. 2 minggu dah masuk keje.first day masuk keje
nangis2 dalam kete sebab masa kitorang kua dia nangis meraung2...huaaaa.... 
tapi MIL msj kat FB cakap dia dah tido..peluk baju busyuk masyam ummi dia, uhuk3...

dah masuk keje nie baru la sempat nak update blog. benda yang boleh ringkas kita ringkas kan je la ea...

28/07/2014

pagi raya, tengah cakap tepon ngn dear mom tetiba rasa ada air keluar..bila p toilet check siap ada darah lagi,
tapi sikit je la... cool lagi siap p smyang raya sume...tp pinggang dah start sakit la. erk...x sure la kot sebab dok atas
lantai, kan dah lama x dok atas lantai....

tengah hari gitu, msj2 kat group pregnancy pasal tu.. ramai yang suruh p hospital segera, dan2 terus cuak. bgtau MIL, 
terus satu rumah kalut...hahahaha, so p la spital. check CTG dan VE sume..belom ada bukaan, balik.

09/08/2014

perut ase mengembang mengecut. sakit...tapi x teratur. blom contraction, just sakit tipu2.. braxton hicks orang kata.
tapi masa tu kat umah akak dengan mak sume, sume pon dah kalut2 suruh p spital. again p spital. still xde bukaan.

reality nye....

yang kat ataih tu bukan lah sakit nak beranak tapi sebab semua dok kalut, kot la mende lain yang x di ingini berlaku..
so better p spital check. kot kita ok, tapi baby x ok kan....

13/08/2014

masa nie start ase sakit perut yang kerap. tapi x konsisten, dalam 5-10 minit. dan sakit nye x kuat sangat..ase mcm sengugut
yang mild datang dan pergi. husband ajak p p hospital, lagipon pegi hospital yang 2 kali tu x jumpa doc pon, jumpa mid wife
je..so nie nak pegi hospital nak jumpa doc skali.

check CTG ade contraction tapi x kuat, masih boleh tahan,  check VE bukaan baru 1 cm, masa tu doc shida xde, kan dia p palastine..
so yang check aku doc ganti, doc azlin..lembut je orang nye. doc azlin cakap lagi seminggu aku akan beranak, so ok lah...
tapi mid wife yang dah biasa sangat dengan muka-aku-yang-pantang-sakit-terus-p-spital-macam-duit-tu-petik-kat-pokok-je cakap 
x sampai seminggu lah, sambil geleng2 belakang doc azlin takut doc tengok....

15/08/2014

malam tu dah x leh tido, sakit sangat perut... tapi boleh tahan lagi. bangun pagi husband tanya..ok x? klo x ok dia nak EL.
cakap ngn dia ok lagi, p la keje. dalam kol 10 mcm tu kot, kua darah yang banyak nye.. darah ketul2 berserta fresh blood.
terus kalut call husband suruh balik, pegi mandi sume siap2. cakap ngn PIL nak p spital sebab turun darah. contraction dah
5 minit sekali.

p hospital check CTG ngn buat VE lagi. contraction 5 minit sekali..masa nie sakit yang boleh tahan lagi. check VE pon x penah sakit..
sebab aku x penah kalut nak kena check...tenang je, so xde la sakit...kalu kita dok stress pikir sakit, memang la akan sakit kan.
masa nie dah ada bukaan 3 cm. tapi doc azlin suruh pilih either nak admit or balik, dia suggest kan aku balik je dulu sebab
nanti bosan dok spital kata nya. dia check VE lagi tok kali kedua, dia kata dalam tengah malam nie or pagi2 esok beranak la nie..

ok, kita balik dulu. masa nie..kawan2 kat group sume kalut, dok bising nape x admit je, klo spital gomen dah kena tahan dah, mana
bley balik lagi...huhuhu, doc suruh balik sebab contraction aku x tinggi walopon 5 minit sekali, boleh tahan lagi...

balik tu, ajak seben pegi OU, pegi makan seoul garden..tapi x makan sangat sebab perut sakit, sekejab tersenget ke tepi sekejab 
tersenget ke kanan, sekejab terbongkok, sekejab terkebelakang. lepas makan, p jusco usha barang baby lagi..usha je la, pegi
beli churros, pusing2 ulang alik old wing, new wing sampai husband ajak balik sebab kesian sangat dah tengok. masa nie xde la
sakit sampai xleh jalan lagi tapi orang tengok memang pelik la..stok jalan macam baby dah nak terkeluar dah.

balik umah, siap2 mandi sume...masih boleh baring2, kendian lepas maghrib ajak husband p bangi nak cari air kelapa. celah mana
air kelapa nye malam2 nie.. tapi x jumpa pon. contraction makin kuat.. sakit sampai x cukup nafas. husband nak pusing carik lagi
tapi x tahan ajak husband balik. husband ajak spital tapi berkeras nak balik, nak tido..hahahaah. konon lepas subuh esok baru nak
pegi spital. sampai umah tido x sampai 15 minit kot, tergolek2 atas katil tahan contraction.

terus ajak husband pegi spital, sampai spital masuk labour room pukul 11.30... check CTG dah tinggi, dah seratus lebih dah bacaan,
check VE wid wife cakap masih lagi 3 cm. dia masuk kan ubat berak n suruh p berak, aku dah terkangkang2 pegi toilet.. berak sume,
ase kalo dia x masuk kan ubat pon, senang je kot aku berak sebab mcm cirit je dari pagi tadi. mid wife tu tanya mauh pape x? ada pilihan gas, 
epidural, dgn ubat tahan sakit..betadine kot dia sebut..dia bagi ase ngantuk...

sambung part 2 plak lah ea....konon saspen aku amik ape..cehhh...x saspen pon. cuma, ase macam dah panjang dah.. so nanti2 lah pulak...