si comel n si ensem

Rabu, 17 Mei 2017

Anak speech delay ke???

Assalamualaikum...


Semalam ummi ada post pasal ummi dah start buat speech therapy protocol pakai essential oil dari young living kat abg aathif.


So persoalan dia kat sini. Ada kah abg aathif speech delay atau sekadar late talker? Speech delay tu boleh lead to masalah yang lagi besar kot eh.. tp kalo late talker ni dia lambat bercakap je..bkn ada any issue yg besar pon. Tapi bkn speech delay tu maksudnya lambat bercakap jugak ke? Biarkan lah..



Apa yang ummi nak cerita kat sini. How concern ummi pada perkembangan abg aathif.. eh, msti la concern. Org bru tercompare anak ummi secara tak sengaja je terus ummi full force nak bertherapy kat abg aathif.


Ummi bukan dalam in denial stage ea kot kalo korg ckp ummi in denial xnak bwk abg aathif jmp pakar.. eh, idok la. Sebab abg aathif xde pon tanda2 speech delay, just late talker je...


Nak tau lebih lanjut google ea symtoms of speech delay.. ummi just nak up point yg berkaitan dengan abg aathif je.. 


Interaksi dia dengan org Alhamdulillah ok. Banyak je membebel..now, dah improve sangat2.. klo speech delay xkan ada perkembangan positif nie kot.. xde tantrum. Pg pasaraya or kedai penuh menan pon.. elok je tengok2.. then kalo ummi abah ckp ok jom blk, letak balik semua menan tu.. dia ok je walo x beli... such a good boy. 



Kalau panggil dia, lepas tu elok je dia berpaling/menjawab. Kalau mintak dia amik kan pampers aysar, baju..elok je dia amik kn n hulur... dia bukan speech delay.. just late talker sbb banyak sangat berinteraksi dengan tv...


Now kat rumah kitorg banyak speaking ngn dia. Ummi mmg selalu la kne ngn abah, speaking ngn ank tp grammer, pronoun semua kelaut. Grr... bkn saje nak gedix2 ckp BI tp sebab dia banyak berinteraksi dengan tv(in english), dia lagi senang nak communicate in english rather than BM. Nampak sangat bila ummi tanya in BI dia lagi senang nak jwb... lg faham soalan. Tp xde la dok ckp BI je... ckp melayu la jgk, ummi bkn pandai speaking sgt...malu la nt kne gelak...

posted from Bloggeroid

Selasa, 16 Mei 2017

Speech therapy protocol


Assalamualaikum...

Dah pernah ummi post psl ummi jadi distributor young livung kn. Pakainye semata demi anak.. dlm masa yang sama buat la side income. Mn tau kot bleh dpt stengah dari gaji sekarang ke. Boleh la benti keje....

Ok, sebenarnya nak cerita pasal masalah speech atau percakapan abg aathif ni. Tapi rasanya bkn masalah pon. Belom tahap delay pon lg, tp mebi dia slow cket. Ye la.. ummi abah keje, dia dok ngn atuk n nenek. Xde kawan baya dia kan. Bulan 8 ni abg aathif genap 3 tahun. Bkn xboleh bcakap langsung. Boleh banyak je..tp dia x boleh buat ayat lg..kalau bcakap, perkataan memula dengan last je yang berbunyi dan boleh difahami.. ayat tengah2 tu macam2 bahasa ada.

Ummi xde la risau ke rasa macam anak x seiring kawan2 sebaya dia ke sbb byk je jgk words yg dia tau.. so bkn kategori delay la. Tp donno why ummi mcm terpanggil untuk do something kat abg aathif.

One day ummi terjentik untuk full force buat speech therapy protocol ni kat abg aathif. Pakai essential oil young living of kos. Join yl ni, bukan semata menjual or mengguna eo..tp banyak sangat ilmu yang dapat.

antara EO untuk aktifkan otak kiri dan kanan anak2 :

Lemon
Orange
Lavender
Peppermint







Untuk speech therapy protocol pulak :

Brainspower


Vetiver (xde kat malaysia)


Cedarwood


Dan untuk speech therapy protocol ummi hanya ada cedarwood.. tapi tak bermaksud ummi patah semangat.. tidak sama sekali. Ummi start dengan eo untuk aktifkan otak.. dalam masa yang sama, ummi pakai cedarwood eo skali ngn protocol dia..niat lillahitaAla ummi nak bantu abg aathif..sambil pasang niat jugak nak kumpul brainspower dengan vetiver.

3 hari je ummi pakai.. kemudian ummi stop. Why??? Sebab too much oxygen flow to the brains. X bagus ke??? Bagus...tp kalau kita x sediakan aktiviti untuk dia, bayangkan macam mana dia nak transfer or gunakan energy tu. Dia dok umah nenek, pandang tv je la.. 

Kat rumah masa memula guna pon ummi  figure out benda ni. Memang dia meligat kat rumah.. tgk tv pon excited kemain. Then bru ummi teringat, cedarwood kan bekalkan oxygen ke otak..tp ummi tak sediakan any xtvt for him.. Allah, bad ummi. So ummi proposed kat abah, mntk set up kan bilik ketiga as home aktiviti base...hah gitu nama dia. 

Ummi rasa This is why, kena ada vetiver.. vetiver tu mcm let the kids settle...so dia boleh fokus, contoh.. direct his brain to drawing or build a lego..gitu. xde la bergelak ketawa keceriaan kacau adik kacau semua orang...

So buat masa sekarang ni.. kte stop dlu cedarwood...wiken je la guna, sbb ummi abah ada boleh nak buat aktiviti ngn dia.

But, ummi masih continue dengan speech therapy massage.. ummi guna frankinsence eo sbb.. ntah, ummi rasa frankinsence ni power.. ye lah..gam arab, sape yang x kenal..raja segala minyak kan...


3 hari ummi guna cedarwood dan protocol (aktif brain tu continue) tp nampak la improvement dia.. dr cakap sepatah2 dia dah boleh bina ayat. 

Dari "that" sambil tunjuk ke benda
Kepada
"Whats that"
Kepada
"Ummi, what that"
"Mine, its you no" 

Ok la walopon structure ayat tunggang terbalik. At least dia tau. Menan tu adalah its, aysar you, no tu bukan or tidak.. ok la kan untuk budak yang belajar thru tv..

Now tgh melobi untuk vetiver.. inshaAllah in future nak tambah brainspower jugak. X rugi inshaAllah sbb aysar pon boleh guna...

Ps: cedarwood membantu oxygen ke otak. Tp cedarwood jugak membantu tidur.. ha, magic tak. So nak blaja ke nak tido ni? Takut tak?? Kita nak tidur...tp tetiba makin segar pulak. Or kita nak segar tetiba ngantuk pulak. Sebab tu kata eo ni work wonder.. sapu pagi.. memang segar otak fokus etc etc... tp bila malam. Cedarwood hantar signal ke otak untuk tidur..tp dalam tidur pon cedarwood masih bekalkan oxygen ke otak which is bila kita bangun pagi je..rasa fresh n segar... untuk make sure kita konfirm tido punya... cedarwood mix together with lavender..konfirm 5 minit lelap..aysar la. Ada tak yg pkai cedarwood+lavender tp xjalan.. suasana tidur ke mcm mana? Lampu dah malap? Tv dah tutup? Pastikan suasana untuk tidur dan beristirehat ea..jgn salahkan anak x tidur kalo makbapak layan tv smpai 3/4 pagi...

If ada yang berminat dengan eo dan protocol how to used it untuk speech delay or speech therapy.. boleh contact ummi ea... 


0102211497


www.wasap.my/60102211497


Photobucket

Selasa, 28 Mac 2017

Young living distributor

Assalamualaikum dan selamat petang

Dah 3 bulan your sis ni jadi distributor untuk young living.

Macam mana tersangkut? Dok tengok kawan post pasal yleo ni. Tp mcm erk.. erk.. tp d sebabkan sis suka google. So sis google... among essential oil, young living antara terfemes. Lepas tu available kat malaysia. Masuk malaysia tahun 2014 kalo tak silap. masa tu mcm menariks, tapi takde la nak join ke apa kan.

Last year hujung taon gitu. Abg aathif warded, suspek bronkitis.. lepas tu mula ummi pikir, gugel, baca dan hadam. And now, here i am, here i am.. how do you do. Alang2 jadi Ahli untuk kegunaan sendiri, apa kata kita bergerak serious. Kill 2 birds with one stone kekdahnya.

InshaAllah lepas ni sis akan share sikit2 pasal essential oil young living ni. Setaoat pakai ni Alhamdulillah sangat berpuas hati.. inshaAllah kita usaha dengan tumbuh2an ciptaanNya, doa yang baik2 dan tawakal..

Oh ea.. if anyone minat dengan essential oil dari young living ni. Boleh terus whatsapp direct ke number sis


0102211497
Norazian #yleobyazian
Id: 11028759

posted from Bloggeroid