si comel n si ensem

Khamis, 20 Disember 2012

52th days till my engagement day : hantaran da siap + sedikit teaser.

salam sejahtera....

nak cite pasal isu semasa. eh..isu semasa ke? x kot...more to membebel jea, tp xpe lah.. nak cite pasal persiapan tunang dulu.

sekarang tengah patch lace kat shawl. eh..dah cite ke pasal nie? nak cite skang ke? ke nanti? erm.. wat entry asing la kot. ok la...tp bagi teaser shawl dlu la eh. owh..nt pkai shawl half moon jea, and no veil. konon nye half moon veil tp di jadikan shawl. eh..kira 2 dalam 1 la, nak jadikan veil pon boleh. nak jadikan shawl pon boleh.

ok nie shawl dalam pembikinan.........


kain shawl sama ngan kain baju. lace pon sama ngan lace yg akan di tampal kat baju. so xyah teaser tok baju la kan, sbb da taw dah.. Pakai mende alah bulat tu wat regang kain,amende ntah nama dia,untuk stitching tu..clamping eh?? Beli tu sbb nt nk jahit pearl kmende tu senang,chiffon kan lembut..xnak tertarik benang ke apa..

ok skang nak cite pasal hantaran. 7 dulang...sume da siap. dah pack dah pun, tunggu letak atas pahar,letak barang hantaran je nanti. idea deco amek dari blog amirul shafique (betul ke aku eja nie??).

ase dah gitau kot apa yang aku bagi, tp nak bagitaw lagi..huhuhu.

= baju akad nikah. (peach colour - x beli lagi,ujung bulan nie beli)

= cincin tunang. (dia gedik nak cincin jugak - pon beli ujung bulan,silver sudah. tunang je kan)

= ensiklopedia solat + indah nya hidup bersyariat. ( dah beli, dia topup RM50, kes kesian awek kne kuar duit byk)

= kain pelikat 2 helai (dah jgk, pelikat tenun gajah sit dengan atlas)

= kek ( beli kat kg nanti jea )

= buah ( pon beli kat kg, rantau panjang aku datang....)

= coklat ( dekat2 nak balik baru beli, beli awal2 kang nt tinggal plastik jea,sume selamat dlm perut ku)

ok cukup 7. memula nak letak lam bakul. dah beli pon bakul. bunga beli yg foam tuh, kaler pink ngn biru lembut. riben pon dah beli..dah sume la. pastu macam mewah sangat plak tok tunang. dah gitaw kat entry sebelum nie kan?


Nie la bunga tuh...eh, ase mcm dah cite kat entry sblom nie... :(

pastu sabtu lepas, pegi lagi fah lean. beli bunga orkid, hydrangea ngan roses. bunga tok hantaran jea..tu pon dah RM115. aiyookkkk....melayang lagi duit. beli orkid besar, sebatang RM8.90 * 5 padahal 4 batang pon da cukup. tp ok la sebab lebih satu je, bley guna tok touch up (sedapkan hati). beli hydrangea yg satu bunch tuh. RM21.++ kot, beli dua jambak jea. satu jambak tu ada 3/4 jambak kecik (serius xtaw cm ne nak describe). tok 7 dulang, lebih lagi satu jambak kecik. pastu beli roses yg 4 bunch RM10, satu bunch ada 5 kuntum kot.

orkid beli kaler purple fushia (donno the rite kaler lor), satu pokok tu bley pakai tok 2 dulang. hydrangea beli kaler pink pakai dalam satu jambak kecik je sedulang,satu jambak dapat la 3 dulang and a half. rose plak amek kaler purple nila yg light tu, at first rasa macam x masuk je kaler rose nie dengan bunga2 lain,da deco2 tuh ase mcm ok plak. bunga rose tu beli RM10 jea, dapat 4 bunch, 3 kaler purple nila and 1 kaler pink. satu dulang pakai 2/3 kuntum rose.

balik terus deco, stengah hari je da siap. rasa macam buruk jea. tp ok la...berpuas hati dengan tangan kayu sendiri. nak letak reben2 cket nak bagi meriah..tp da xtaw nak selit kat mana..full bloom je hantaran aku, penuh ngn bunga.. setaman gitu..tp sebab pakai polisterin yg di balut kertas crepe wane krim jea, so dia xde la nampak vogue sangat. taman low profile gitu.. reben2 pas nie la kite pikir cm ne.

ok jom layan teaser cket.....


Teaser...hahaha,langsung x nampak bentuk hantaran..buruk perangai,teaser x hengat nye...


Owahh...sajo nk tnjuk. Bakal mak bru balik dr aussie, beli kan ai nie...awww, comey je kaler peach. Kecik jea...
Nk boh purse aii yg gabak penuh ngn resit pon x muat. Tp syukeee...comey,ase nk kunyah2 je...hewww
Bakal mak nak suruh ai pakai masa akad nikah keww...matching dah nie...hewhewhee..

Brand katehill, xtaw sapw...gugel2 bru taw katehill tuh local designer aussie.owww...now i know. Ok lah... Xdpt pkai international designer nye handbag..dpt local pon jadik la. Designer jugak khenn...yg penting freeeeeeee


Ps : all pics from instagram : yanisawekhadi



Isnin, 17 Disember 2012

Dear follower

Salam sejahtera cantik manis ensem semua...

First, nak say sorry to yg follow and i x follow back tu..bukan tanak,
Xde masa. InsyaAllah nt free ill follow ok?? Sorry sgt...
Sampai ada yg komen follow me back!! Lg..wuwuwu, jgn la marah kitew..
Nt kita akan follow..eh??

i know ur talking behind me.

salam sejahtera,

kali nie nak post pasal kemerapuan lagi. lama dah nak up entry pasal nie, tapi baru sekarang rasa nak tulis. dua mende sebenarnya nie, xtaw la relate dengan satu sama lain ke x. tapi malas nak up entry asing2.

sebelum tu nak cakap, progress tunang da 80% complete,kot. hahaha... ada kot tu, well tok pelaminan tinggal only pasu dan bunga jea. tok baju, tunggu ujung bulan, hope ghope dia elok la. lace sume dah siap bergunting tunggu nak tampal jea. malam nie proceed tampal lace kat shawl. hiasan hantaran sume dah siap, tinggal nak tampal riben je kat keliling polisterin,itu nanti sebab da pack ketat2 dalam kotak tunggu kirim kat akak jea. apa lagi eh?? owh...tinggal nk beli bowl tok buah and coklat jea. barang2 hantaran tinggal cincin, baju melayu ngan cokelat jea lg.. xde apa dah kot.

ok, back to someone talk talk behind me. i know. how? ter...terdengar. i dont mind pon, cket pon x terasa sbb dorang x mengutuk or mengumpat pon. eh...cakap belakang tu bukan mengumpat ke? entah...tp i dont wanna classify it as mengumpat. dorang x cakap buruk pon.and ai is shut my ears to hears bad thing bout me. so xtaw la kot ada yg bercerita mende x baik kan. but...it normal la, wat pe nak melatah kan? aii always cakap kat diri,aku baik sangat ke nak marah orang cakap2 belakang pasal aku? aku pon sama jea..kadang2 join jugak,kan??? so aii is really dont mind. cuma aku terdengar.. pasal how i'm going to settle my wedding by my own. owh....dorang risau pasal aii, ada duit ke aii??? insyaAllah.. nak kawen di hotel mungkin x. tapi aku yakin..rezeki Allah is always there.

they dont believe that i dont get any sponsor from my family. lol...sayang jugak dorang kat aku kan. ok la...aku dan pakwe x mengharapkan apa2 pon dari family. nak kata belah aku jea, sebab family aku kan susah, x jugak. belah pakwe pon. dia da punya cukup simpanan tok cover whole majlis. me? no lah..ada simpanan. but untuk yang besar2 jea. yang besar? macam duit dapur dengan duit pelamin. yang lain2? aku akan settle cket2. aku yakin mampu. kenapa mereka plak yang risau? hurm...

and dorang lagi pelik when i said majlis aku nanti xde salam berisi. just wat kenduri kesyukuran jea. which sesetengah orang, salam berisi tu la yang akan cover cket kos kawen tu kan? nama pon kenduri kesyukuran. so aku niat ikhlas nak bersedekah la gitu. so just datang makan jea, belah pakwe aku x taw cam ne..itu dia punya pasal. sebab tu jugak la aku nye jemputan x sampai ribuan pon..semampu aku jea.

its ok..x yah risau. kitorang x kan wat keputusan tok kawen if we're not ready, not only physically and mentally but also money-ly (?? hahaa). kitorang taw, kawen is not something to main2, just simpy ask our parent yang kitorang nak kawen so they prepared everything for us. pakwe just sediakan duit mas kawen n hantaran. then for majlis kenduri bla bla bla, mak bapak sponsor. no lah.. we wait long ok..once duit dah cukup, then..ok now we can get married,giteww.

yang aku heran, siap offer tok wat personal loan lagi. nak tolong tepon kan. i was like, ehhhh??? punya la dorang worried pasal aku. InsyaAllah..kitorang masih bleh. kitorang hanya wat semampu kitorang je, buat masa sekarang nie rasanya personal loan tu x perlu lagi. xnak la gah cakap kitorang xkan wat personal loan. but niat kitorang memang cam tu, xnak wat. banyak lagi perancangan masa depan kitorang..so kalo wat personal loan, or anything2 yang x perlu tu, rasa mcm....erm, ntah.

pertanyaan pasal mas kahwin n hantaran memang x penah hilang. i was like..hurm, well. cam ne nak cakap??? duit mas kahwin, duit hantaran..selagi boleh memang aku xkan usik. memang aku x kan guna tok cover kos majlis. selagi boleh ea? xnak la cakap komfirm xkan usik sebab kita x taw apa akan jadik lepas nie kan? yang paling x suka bila bertanya pasal duit2 nie, pasal duit simpanan aku berapa, pasal gaji aku berapa, pasal duit mas kahwin n hantaran. gosh...it make me angry larrrr..its my money, xsuka lah!!

maybe ada yang suka bercerita duit memasing banyak bla bla bla...tapi not me. aku x suka. aku ada duit, aku xde duit, its my personal. plissss laaaa....aku rimas.

panjang nyeeee.....

nak cite pasal personal loan nie. cite pendek2 je la eh. memula dulu, aku was like..a big no buat personal loan semata2 tok kawen. tapi...sekarang nie aku punya pendapat dah lain. ok...ok nak buat personal loan tok kawen. ko buat personal loan tok sesuai yang baik. tok kawen. daripada kau buat personal loan tok mende yang ntah pape2 yang bukan keperluan hidup which is mende tu xde pon hidup ko xkan merana sengsara pon.

contoh? contoh la...tok g berjimba2 ke. tengok orang pakai tab, ko pon nak so wat personal loan. nak g paris, so wat personal loan. nanti leh update fesbuk ko g paris. nak beli gucci, wat personal loan. owh...plis. tu semua bukan keperluan pon. nak sangat...kumpul la cket2, xpe lah kalo 3 taon lagi baru mampu dapat.

kawen plak kes lain. ko bina masjid, dapat pahala..permudahkan cara, bukan nya membazir x tentu hala. ok xnak komen panjang pasal nie, everyone have their own excuse, and tu hak dorang nk mcm mn pon. bye....

shop hopping : kain's hunting : jakel + gulati's + osman house of textile + mayasilk

salam sejahtera,

meh sini nak cite kesah ber hopping semata mata nak carik kain nikah yang berbaloi, mengikut kehendak hati dan murah. murah is penting. ding dong ding dong..xtaw nak pakai kaler apa tok nikah nanti sebab xde sanding. so baju akad nikah is penting...will pakai sampai petang. so harus lah cantik and mabeles. tapi mikirkan poket pakwe, so carik yg murah2. baju akad nikah dia beli as hantaran tunang nanti.

aku nie bukan jenis yang bila kata orang nak bayarkan, terus mengila amek jea yang mana berkenan tanpa pikirkan orang lain. xde nye terus lembut je leher, suara pon da terkepit macam suara kucing gatal sebab nak pujuk pakwe nak baju bling2 yang mahal itu. no no no.. its not me. walopon orang yang nak bayar tu mampu..x kesah. tapi aku akan pikir, kalo aku beli sendiri aku mampu x? kalu x mampu so aku x kan amek yang tu..(walo bukan aku yg bayar). sebab nanti kot aku nak balas balik apa yang orang bagi kat aku, xde la aku x mampu kan. aku x kan kikis jea..aku more pada give and take, fair and square. titik.

so nak beli chiffon kosong jea, nanti patch lace. kalo beli yang beaded aku x berkenan yang pakej rm300 tuh. aku berkenan yang semeter rm300, so cam ne? orang nak belikan tapi pikir sendiri x kan beli la kain cam tu walopon aku mampu..tapi tetap aku xkan beli. so xyah...carik chiffon kosong jea. eh...pehal cite pasal aku lak nie?? nak cite kedai kain kan????

memula kita ke jakel. ada yang murah..ada yang RM18 semeter kot kalo x silap, bidang berapa dah...lupa. rasa nya bidang 45'. yang bidang 60' tu dalam RM2+ kot...sorry siyes lupa. tapi aku beli chiffon yang bidang 45' jea sebab nak wat half moon shawl jea. beli 2 kaler, light blue and pink. belas la semeter. tapi kaler x match..so carik lain.

decide ke osman house of exclusive textile, ok ada la kaler light blue yang di inginkan. chiffon yang soft gile..bidang 60', RM22/m tapi less dapat RM19.80/m. teros beli mandangkan pakwe pon da berkenan kan. beza kot material dia ngan kat jakel tu. jakel macam kasar2 sket,yang osman nie lembut gile...

pastu ke jakel balik, tok carik kain akad nikah plak...nak kaler light peach. xde kaler yang berkenan, ke tingkat 4 plak, amek ko...hargaaaa....xpe lah. terus pusing turun balik.

ke osman balik, peach tadak maka mari ke mayasilk plak. peach dia more to orangey sket plus kain dia lagi kasar plus x berbaloi ngan harga, kalo x salah aku dalam RM2+ gitu la. xpe la..g kedai lain plak.

end up ke gulati's. sangat x suka...sebab SA sangat bongkak. dah la last kain, memang cukup2 jea 5 meter. harga RM58/m less dapat RM35/m mintak kurang lagi, dengan kurang hajar nye cakap xleh. hoiii...hangin je aku. ko g kedai lain,dorang siap kurang kan cket harga,dalam RM5 ke, sebab kain last..kot2 ada defect. masa g kat osman beli kain light blue ritu pon kain last,aku nak 1.0m tapi kain tu ada 1.8+m, so dia suruh aku amek jea sume kain tu tapi kira 1.5m,kot xnak bagi pon..cakap la lelok, nie keje SA gulati's berlagak macam ko perdana menteri. ngan x senyum nye. kalo SA jakel memang recommended,cuma nya kurang gemar ke jakel sbb lampu kuning nye menipu pandangan mata aku, grrr...plus, i can get the same quality of kain at other shop.well, ad baik buruk nye..jakel nie, kekadang murah tp ada masa nya mahal gak. The lace? Erm...boleh la, not so teruja.owh, berbalik pada gulatis td,rembat jugak sbb nak dat kaler. ikot hati nak je g rembat jakel walo mahal, tapi pakwe dah malas nak pusing2...lantak, amek jea..

then, hunting kain tok baju tunang kita ke osman house of exclusive textile balik. amek kaler lilac dull yang sangat cantek. 5m*19.80 ngan lace. ohhh...lace kat sini sangat murah compare to jakel ngn gulati's. gulati's xde la aku g tengok rege kan. tapi most b2b cakap mahal. border lace yang sebijik mcm jakel..yang kosong xde beads tu, yang ada tulang tue..aku tengok kat jakel taon lepas RM80, ritu tanya balik dah RM90. tapi kat osman nie RM45/RM43/m and ada satu lagi border lace tu RM34/m jea. tapi aku beli lace meter, xnak beli border lace lah...sbb beli kaler purple masam,darker cket dari warna baju.beli half meter RM54. berkenan kat border lace dark purple tapi never mind, mahal cket pon ok..

so kekawan...pilih ur kedai kain.