si comel n si ensem

Selasa, 16 Februari 2016

Second pregnancy : checklist barang adik baby

Salam sejahtera...

Next week genap 6 bulan pregnant tp barang adk baby da hampir complete dah. Ala, beli tambah2 je..barang abg aathif ada yang bleh pakai lagi.. insyaAllah.

Okeh, meh kita list kan cket checklist kita. Mana yang da setel, mana yg belom. Mana yang kiv.

Barang adik baby :
1. Botol susu kecik - abg aathif pakai set tommee tippee, adk baby ummi nak beli avent sbb xnak bertukar. N botol susu japlo. Sebab. Japlo ad 2oz, lepas tu puting japlo bleh masuk dalam botol avent. Japlo tu utk botol train, ye lah ummi keje kan - ⭕ not done yet.

2. Cotton ball - untuk ganti wipes, time abang aathif lg ummi x suka palai wipes, walo organic mana wipes yg di beli..totap ad sikit chemical kn. Pkai cotton ball sama air suam sudah..puas hati, x ruam - ✔ done

3. Towel - xkan nak pkai towel abg aathif, dop? Beli 2 helai dulu. Nt abis pantang beli lg 2 helai untuk umah nenek dia - ✔ done

4. Lapik getah - org lain da x beli kn. Pakai yang da ada. Ummi kne beli memandangkan abg aathif punya nenek aathif masih guna utk lapik time nak pakaikan pampers abg aathif. Tp xpe, mmg kne satu rumah satu pon kn - ✔ done

5. Wipes kecik - ha, td kata x suka wipes. Nie beli utk travel, sbb tu beli pack kecik je.. kali ni beli brand bebe, time abg aathif dlu beli brand pigeon. Both from jepun x silap. N both claim paraben free, organic la kira nya..dia jual segugus pack kecik2, ada 5 ke 6 - ✔ done

6. Pampers newborn - belom setel. Puas pusing, semua pon habis. Apakah? Ramai sgt yang beranak ke??? Time abg aathif dlu beli mamypoko, tp pampers mamypoko beso cket. So kali ni ingt nk beli drypers je, sbb abg aathif pkai drypers ok je..xde bocor ke apa..dah stengah hari x tukar bocor la jgk kn, standard la tu. Tp ritu tgk akk pkai kn ank dia pet pet nb, ok jgk tgk saiz dia..kecik molek..bleh la beli pack medium buat try2 - ⭕ not done yet

7. Pampers size s - sama kes mcm pampers nb - ⭕ not done yet

8. Minyak bayini / telon - time abg aathif serasi dgn minyak bayini ni.. so beli minyak bayini jgk buat spare, ngelak kembung - ⭕ not done yet

9. Bedung - ✔ done

10. Madian tropika - dok dlm dilema nak beli buds or tropika. Tp beli tropika kot. Abg aathif dlu beli buds, da 6 bln mcm tu baru pakai sabun pigeon..sekarang, men bantai.. utk set mandian adk baby, ummi mak beli cream herbal, head to toe wash dgn baby oil - ⭕ not done yet

11. Tilam - tilam kne beli baru sbb tilam abg aathif dlu dia masih pakai umah nenek dia..tido siang depan tv - ⭕ not done yet

12. Car seat - abah nye nak beli brand sama dgn abg nye..tp ummi rasa nak beli sweet cherry je.. x decide lg. Ini last2 baru beli pon ok - ⭕ not done yet

13. Stroller - yg ni lepas pantang baru beli pon ok - ⭕ not done yet

14. 5 pasang baju siang, 5 pasang baju malam - ha, walopon baju abg aathif byk tp demi adil dgn ank2, ummi beli jgk. Ala..beli time sale, murah2 je. Lg satu, ummi suka sgt shopping baju baby..ngehngeh. setel 10 pasang, beli saiz 0-6mth je semua. Lepas tu p jusco jmp baju lubang2, 2 baju satu seluar rm19. Grab lagi 3 pasang.. muahaha.. - ✔ done

Ok, untuk barang ummi dalam pantang plak. Tak banyak pon sebab dolu2 pny ad lg..

1. Bengkung panjang - ✔ done

2. Akar herbanika - time aathif dlu tak beli pon nie..beli luaran pny je..tp kali ni, decide nak beli - ⭕ not done yet

3. Vco tanamera/ tropika - well, nie bukan utk dlm pantang tp persediaan senang bersalin nt. Cuma nya smpai sekarang x terbeli lg..huaaa - ⭕ not done yet

Untuk barang2 kiv plak..

1. Coolerbag - nak beli backpack gabag groovy, senang nak angkut naik lrt nt. Tp kiv, sbb ini kehendak bukan keperluan - ❓kiv

2. Breastpam - breastpam lama masih berfungsi cuma ad barai cket. Bleh la bertahan lg, tp nt nak kne beli jgk.. so kiv dlu - ❓ kiv

Isnin, 15 Februari 2016

Second pregnancy : kisah bedung adk baby

Salam sejahtera,

Post yang lepas pasal hunting kain untuk bedung adik baby, sampai ummi nye menangis2 bagai. Buruk benor.

So, dah jumpa kain nye.. sambungan dari cerita yang lepas. Balik dari keje tu pegi jakel kl, gedung baru bukak tu. Selamber je masuk parking tepi jakel tu, dah ad kosong kan..masuk je la. Skali valet parking. Amikau..rm10. Masuk je terus cari kain flannel, yang ada plain je..tu pon 2 kaler je. Satu kuning diraja, satu merah cili pekat sikit tp cerah cikit dari maroon. Erkhh..merah la.

Amik 3 meter wane merah utk buat bengkung ummi. Hah.. org lain pakai kain belacu aku p bantai beli kain flannel. Dah kata flannel ni selesa lembut dan sejuk. Ummi pon nak selesa jgk..giteww...

X puas hati sbb xde yg bercorak. So p parking kt sogo, jalan kaki nk p nagoya..otw tu singgah la gulatis. Saje la tny, kot ada x pyh la nk lintas jalan bagai kan. Masuk gulatis, promoter dia tny, so ckp la nk cr kain flannel, ad tak??. Beria ni dia ckp ad..level 2.

Naik level 2, dia tnjk kain ciffon baju kurung. Haihh..ckp blk, sy nk cr kain flannel. Dia p tnjk kain baju kurung jgk..corak baru2 ni kak.. ko tnjuk la corak canggih lukis tgn ke apa, aku nk cari kain flannel. Lepas tu aku ckp, xpe la .xde kain yg sy cari. Lepas tu dia ckp, kat basement ad lagi kain flannel. Aku pon, ok kali ni betul la kot. Sama..dok tnjk kain baju kurung. Mak inchik da bengkak dah.. terus ckp xpe lah, xde kain yg sy nak tros blah. Malas nak layan, x paham bahasa rupanya.

Keluar je terus pegi nagoya. Dah nk tutup pon ms tu..selamber je aku naik terus tuju mana nak pegi, tanya promoter kain flannel ad x? Akk promoter tu bengkak je siap sound tutup2. Hahaha...hade aku kesah. Ko tutup kol 8 kan? Ni bru kol 7 lebih. Smpai depan kain. Pilih corak terus suruh dia potong. Ai dah ada aim nak apa, bukan nak merayap2 dalam kedai usha2 kain. Siap beli 4 corak 1m each, kua kedai blom kol 8, hah..korg xleh blk jgk...hahahahaha.

Setel bab kain. Setel potong bedung, buat beso, 1m x 1m. Member komen 1m beso, buat pekak je sbb yang kecik dah ada lampin, yang beso cket dah ad bedung jaman aathif, ni nak yang beso..senang nk selit2 taknak bagi terburai.

Buat blk kg, pass kat adik ipa mintak mak dia jahitkan bengkung mengikut design dan citarasa aku dan mintak jahit tepi bedung tu skali.. hah hah hah. Jimat duit aku. Utk bengkung kain 3m = rm16.50 je. Untuk bedung plak 4m = rm25. Ad ke patut bedung 3 rangkai tu sampai rm50 lebih. Nah..jahit sendiri, puas hati. Eh.. bkn jahit sndiri jgk, haku mana reti pegang mesin..hehehe.

Setel secoet barang adik baby. Barut pon dah complete..tempah ngn puan mah ritu. 5 saiz kecik, 5 saiz sederhana..semua amik yg velcro sbb yg tali aathif pny elok lg. Eh..tu barut jaman bapak aathif lg..masih elok. So pkai lah smpai 7 keturunan skali pon.. ho ho ho ho