si comel n si ensem

Khamis, 15 November 2012

bukan tak nak buat...tapi xnak memandai2

salam sejahtera...
kisahnya pasal nak kena duduk ngan mertua buat sementara waktu..
sebelom jumpa rumah yang sesuai..

aku kan...bukan xleh masak, boleh...
tapi far from perfect. there's always room for improvement dear.
so nak masak untuk mertua makan, aku x konfiden.
bagi somi makan aku no hal...konfiden all the time. uhuk uhuk...

aku kan...bukan rajin mana pon, tapi aku xde la malas gile
tahap keje tido makan,berak,gentel anak dia je. uhuhhu....
tapi kan...bila rumah orang, even itu rumah mak kepada suami kita,
but it still rumah orang...aku jadi kekwat. acaner ea??? ok ke cam nie? gitu......

so awal2 lagi aku dah sound pakwe aku, nanti cakap r kat mak dia..
if ada apa nak suruh aku buat, cakap je la...suruh jea.
sebab aku x tahu dan aku xnak pandai2 buat itu ini..
takut xkena dek mata ngan selera mak mertua kan. kalo setakat..sapu2 light2 tu boleh la...

nak masak?
takut xkena selera..tapi tolong2 kat dapur ok jea...
if mak mertua kata..xpe, ko masak je pape mak x larat...
so ok la, if x sedap jangan marah ha.....hahaahah

nak ngemop...nak susun2 barang dalam rumah?
takut xkena cara..kot gaya mengemop mak mertua lain, mana taw..wat gini,
so jubin dia lagi kilat, lagi tahan lama.. barang2 xleh aleh, jangan usik.
mak suka cam nie...kang usik, telinga sendiri yang pedih kena bebel.
like bukan bebel sebab benci tapi bebel sebab anak. dia anggap kita anak dia,
so dia bebel kita macam bebel kat anak dia la..kan???

soooo.....awal2, mari kita belajar memahami selok belok mak mertua,
cara2 kat rumah...sume2 la...kalo salah, jangan marah..
saya masih dalam mood menyesuaikan diri,masih dalam mood orientasi orang kata.
kalo kena marah, redha jea...and take note..len kali jangan wat gitu..
eh..tapi saya mana tahan kena marah...walopon taw marah2 sayang...
tapi nanti mesti nangis jugak...auchh..

maka nya itu lah....
saya bukan xnak buat...tapi xnak pandai2.... ada pape nak suruh...cakap jea,
saya buat...tapi mungkin banyak tanya cket la.. takut xkena cara...huuu.....

bersembahyang di awal waktu

salam sejahtera..
sejak kebelakangan nie, entry aku sama jea..asyik cite progress tunang je, mende sma lak tu,
xde idea lo...apa nak buat. in the end, mende sama jea aku dok update..

tanak intro pepanjang...juga xnak sentuh pasal waktu solat yang lain,
nak cite pasal waktu zohor and asar kat opis jea...
yang lain xde kaitan ngn orang kot.. tu dengan diri sendiri je..

zohor aku kat opis mostly dalam pukul 3.30 ke 3.45 camtu.
sebab nak semayang asar teros. xdapat semayang di awal waktu time zohor,
dapat time asar pon ok. lepas zohor aku teros stay tunggu asar.
ada la jugak lagi 2 orang yg tunggu asar sekali ngn aku.

tapi aku xpenah pon, orang azan jea teros semayang..
selalu aku bagi laluan kat orang dulu, dalam surau tu muat 3 orang jea.
supposedly muat la kan?? tapi bila azan, akan ada lagi org masuk...
so aku bagi laluan kat dia dulu.

sebab nye??? aku x suka berkejar time semayang sebab dok pikir
orang tengah tunggu nak semayang.. ase x sedap biar orang tunggu kita lama2,
end up..laju je aku semayang..doa pon pendek mcm x doa jea.
ala..bape minit je pon kena tunggu, so masih di awal waktu kan?

yang aku terkilan nya....
bila ada yang x paham. dah ada orang kat dalam surau tengah tunggu nak semayang.
masuk waktu..dia masuk teros bentang sejadah tanpa cakap pape.
bagi aku, xpe la..aku memang akan bagi laluan kat orang semayang dulu.
tapi bagi orang lain? ye kita nak kejar semayang di awal waktu,
tapi pikir kan orang jugak..orang lain pon nak semayang jugak..

pastu, siap sambung semayang sunat tanpa pikirkan
orang yang dah bertelekung tengah tunggu turn. bagus la kan semayang sunat...
tapi x salah kan lepas awak semayang wajib..angkat bontot tu dulu,
lepak tepi jab bagi orang lain turn semayang wajib dulu..
dah settle awak sambung la balik semayang sunat.
selang masa tu xtaw nak wat apa? zikir je la pape dulu..

ini x..hati batu je semayang sunat, lelama...pastu zikir, lelama,doa...lelama.
bukan x boleh..boleh, bagus la... aku pon x sebagus tu.
tapi..pikirkan ruang surau yg kecik, bagi la peluang kat orang jugak.
nak zikir...boleh jea zikir kat tepi, x zikir atas sejadah pon xpe..doa pon,
kat mana2 pon kita bleh berdoa, depan pc pon boleh...Allah kan maha mendengar.
xde plak Dia ckap kena doa atas sejadah je baru dia nak Dengar, kan?
memang la afdal kita berdoa dengan tertib. ada masa2 nye..ye.
tapi berdoa x limit sampai situ jea. kan?
ke awak berdoa masa atas sejadah je?

88days til i put On My Ring

salam sejahtera...
bosan eh, nak ber-blogwalking sume x update blog...
aku pon malas nak update blog jugak..hehehe.
rini gagahkan diri ngapdet gak, xtaw nak cite sal apa sebenarnya nie,
tapi xpe la, cite je pasal persiapan tunang setakat nie.

malas sebenarnya nak cite pasal tunang tunang nie, nak cite pasal kawen terus
tapi cite je la kan, progress baju setakat nie? xde progress...
tailor aku janji nak datang opis last week x datang lak, menci betol..
selagi baju tu x siap aku xde hati nak g beli lace untuk letak kat baju tue.
di sebabkan baju singkat xleh nak labuhkan, so nak layerkan dengan kain chiffon.
chiffon yg sama ngn tudung. tudung dah siap jahit tepi,
half moon shawl yg besar gile.... hahahaah...puas hati aku.

so what need to done kat outfit of the day tuh, tunggu alter siap...
beli lace tampal2, letak beads segala..tampal lace kat tudung ngn letak beads jugak.
lace kat tudung sama ngan lace kat baju.. pastu beli inner neck sebab
chiffon yg aku beli tu super lembut ngn super nipis.
mengigil tangan masa gunting2 tue..jauh beza ngan chiffon kat jakel walopon harga sama,
chiffon jakel kasar cket. owh...aku beli kat osman ali.

progress pelamin setakat nie... bunga crepe nak letak kat pelamin dah 80% siap.
paper wheel lak ada la dalam 50%, platform dah ada kat umah,
tp kalo x sesuai sewa je la nanti sekali ngan kain tutup dia tue..
tinggal beli kain backdrop kaler light blue ngan kaler krim.
bantal kecik2 mcm malas je nak carik.. so mungkin xde la kot.
bantal duduk xde jugak, so sewa je la nanti.
maka nya, bila semua xde...terhasil lah pelamin yg super simple gile.

kaler scheme? toksah tanya... rainbow, segala mcm kaler ada,
tetiba terbeli kertas kaler hijau so, terpaksa letak gak la paper wheel kaler hijau.
ingatkan nak kaler purple, blue and red je. hancuss pelamin ku...

apa lagi ea.... owh, berbelah bagi sebab kena mekap sendiri,
haku mana la reti mekap tetebal nie... setakat nak mekap tepek tepek bedak wat g opis tu bleh la..
xpe la, tu pikir nanti...