si comel n si ensem

Rabu, 15 Mei 2013

WP : checklist april and may. progress so far

salam sejantera...

dah minggu ke tiga di bulan 5 baru nak update checklist tok bulan april. ngeh ngeh ngeh.. biasa la..lately mcm kurang mood nak berblog. sekarang aku paham nape sesetengah org tu time awalan rajin nau update belog, ujung2 dekat2 nak nikah makin xde update. stress...xde masa...xde mood. semua sekali lah. eh...tp ada je yang rajin update. pagi sebelum nikah pon sempat update lg...tu memang respek lah.

so mari lah kita tengok update tok bulan 4 jugak bulan 5.

april checklist.

deco hantaran - done (beli je, hias nt kakak yang buat)

doorgift =

1.bunga telur - done booked 100 kuntum(hujung bln 6 siap.)
2.paper bag - done
3.beg bunjut budak2 (tunang ai bagi nama) - not yet
4.jar - done

may checklist :

hantaran dia : cincin - not yet (masih mencari)

kad kahwin -booked (dah settle pilih design,tunggu dorg hantar draft kad je)

sampin - not yet (aku nak dia pakai sampin peach gold, dia nak sampin hitam silver-punya percanggahan di situ)

hantaran dia : sejadah dan tasbih - not yet ( belom jumpa yang betul2 berkenan di hati)

hantaran aku : telekung - not yet ( belom rasa nak pegi carik lagi)

hantaran aku : kain pasang - not yet (aku nak kain batik sutera boleh???)

kasut nikah aku - not yet (susah jugak eh nak carik kasut wane putih suci bukan kasut nurse tuh)

hantaran dia : sling bag - done (sepatut beli bulan depan, tp sebab aku stress and need shopping therapy, aku beli bulan nie...sekarang kopak, jom gelak kan diri sendiri..hahahaah)

ujian hiv - not yet (nak pegi 27/05/2013 nie tapi x pegi wat appointment lagi.)

nampak macam sikit je yang dah done. tapi sebenarnya banyak. mcm barang2 tok bilik pengantin dan dessert korner aku x masuk dalam list. itu beli time kuar dating, kuar jalan2..ternampak, ase nak beli..beli, hehehe. byk wohh...cuti wesak day nak balik kelantan. rasa mcm x muat je camry MIL ambe...huhuhu.

Selasa, 14 Mei 2013

WP : solemnization outfit

salam sejahtera...

finalize solemnization outfit. yeahhh...finalize dah. tapi ada sikit lagi nak jahit. cuma nya nekad dan berpuas hati dah dengan apa yang ada. sebab nya??? the bump kat perut da xde.. heh heh heh. eh...bukan xde, tapi xde la nampak macam orang mengandung 3 bulan. heh heh heh.. sebab nya??? aku dok bising2 ngn en.tunang, last dia cakap balik iron dulu baju tu.. iron, pakai tengok..kalo x puash ati kita jahit lain...wahh gitu.

tapi lepas dah iron, perut dah kembali flat, terus puas hati. cehh...x berpeluang nak pakai prada lace time nikah. xpe lah....puas hati dah.

veil dah 100% siap. tanak letak touch up pape dah..the heavy beads dah buat veil tu nampak sarat gilos, baju tu around 85% lagi la kot...cket je lagi. tinggal nak jahit lace kat hujung baju je lg, pastu nak letak pearl kat bahagian leher dan pinggang. hujung tangan, bahu dan hujung baju x payah letak pearl lah. hujung kain pon xde wat pape. nanti nak pakai balik senang. alter part kain, tang ekoq tu.. pastu buang lace kat bahu...walla, my baju raya for 2014, tu pon kalo x mengandung lagi..ngeh ngeh ngeh.

nak cite x total cost baju aku?? cite eh...so nanti korang bley decide baju nikah korang mahu kan yang bagaimana. heh.

kain chiffon (5m) + lining satin (4m)= RM170
kain chiffon (veil-1m) = RM30
heavy beads lace (1m) = RM350

total material = RM550

upah jahit (butik dzihni) = RM330

total (Bride) = RM880

baju groom = RM180
sampin = RM299 (xsure nk beli yg ini ke yg mana tp letak dlu la)

total sepasang = RM1359 ~ RM1400

mahal x??? aku rasa biasa jea. sebab baju tu aku punya. korang boleh murahkan lagi. beli lace without bead kalo nak jimat, beza harga 2 kali ganda. beli half meter, kurangkan pengunaan patch lace. limited kan design. xperlu full. veil pon sama, xperlu full, xperlu jadik singa jantan macam aku, hahaha...

kalo amek designer harga around RM1500 - RM3000 kan? sepasang ke baju perempuan je? wallahualam aku pon x sure. kalo sewa aku biasa dapat quotation RM900 sepasang. dress with a simple lace. cantik...sweet jea. murah la kan??? tapi bukan aku punya..just pakai tok beberapa jam aku bayar RM900. nie...walopon RM1400 baju tu aku punya.. walopon lepas nie konon dah gemuk xleh pakai...baju tu tetap milik aku. hope dapat la pakai time raya taon depan. paling kurang pakai time dinner opis nanti.

lagipon, RM1400 tu bukan nye aku keluarkan segedebuk. sikit2..so xterasa la sangat. eh...memang x terasa langsung kot sebab aku just bayar baju melayu pengantin lelaki jea...muahahahha. yang lain2 sume en.tunang yang bayar.. hahaha..

so pilihan tu atas tangan korang sendiri. nak senang sewa, nak puas hati jahit sendiri...eh tp puas hati ke??? hahaha...

Ahad, 12 Mei 2013

WP : dilema wanita sangat.... (akad nikah attires)

salam sejahtera...

sampai sekarang aku masih struggle dengan baju akad nikah aku. rasa nya ada post kot pasal aku x berapa puas hati dengan baju akad nikah aku. well, sekarang nie tengah tengelam timbul tengelam timbul balik dengan design veil dan baju akad nikah aku. berbelah bagi rasa hati.

dapat baju tu memang gantung kat luar almari je sambil pikir apa nak buat. lama okeh pikir. last2 amek lebihan lace..gunting2, acu2 kat baju..amek pearl susun2.. look gud lah. tambah accessories cket ok la kot.so letak tepi, mari kita settle kan veil dulu.

as for akad nikah, aku nak pakai short veil. pakai anak tudung masuk dalam baju then letak veil, walla.. done. gigih jahit okeh. siap 2 kali jahit sebab tetiba veil tu mcm senget cket, so bukak balik.. jahit balik. now settle. tapi still x puas hati. why? erm...potongan veil tu senget. nak salahkan sape? mungkin aku gunting senget.

bila dah siap letak lace sume rasa mcm...owahhh...meriah betollll. rasa mcm pokok krismas pon ada, rasa macam singa jantan pon ada. sebab aku pakai heavy beads lace pastu letak border yan besar tiga ketul kat bahagian kepala. terus kembang...aumm aumm.. wahaha.


sekali rasa mcm ok, sekali rasa mcm over. tetiba rasa mcm x cukup panjang. adooiii... pening kepala weeiii...rasa mcm nak beli kain jahit balik bagi panjang cket. tapi malas nye la hai.. banyak benda lagi nak kena buat nie. sekali rasa mcm nak beli kain net je so x payah nak jahit tepi dah..gunting jea. tapi tangan aku bengkang...kang nampak lah guntingan aku yang mcm ulaq kena palu tu. haisshhh...letak tepi dulu veil tu, amek baju plak.

tang leher jahit chunky bead sederet. pastu rasa mcm..errghh...mcm x elok plak tetiba ada chunky bead kaler silver walhal lace and pearl kaler gold. tp mcm...ok lah. pastu pin2, lace yang border tu kat bahu sebab tang bahu nampak kosong sangat. letak jugak lace yang kuntum2 kat hujung baju. the drape tu kita biarkan dulu.. sbb xnak nampak kosong. sekali lace x cukup. mengikut perkiraan kat tang kain pon nak letak lace jugak, sebab ada ekoq, so nanti nampak x balance. baju ngn vail merian..tetiba tang kain kosong... kosong... kosong...

nak beli lace lagi tu yang haru. x ingat exactly harga lace tu dulu tapi yang pasti 3 ratus lebih semeter. masa tu kitorang amek half meter jea sebab masa tunang hari tu beli half meter siap berlebih lebih. sekali x cukup. x cukup sebab lace kat net tu jarang2 banding lace yang untuk tunang dulu. maybe sebab dia heavy beads so dia mahal. mungkin. alah... beads satu kaler kot, kalo beli yang warna warni tu lagi mahal...mau 5 6 ratus satu meter.


bincang2 dengan en.tunang decide tok bukak balik border lace kat veil tu, pastu jahit lace straight je pakai lace seketul2 yang kat hujung baju tu xde ekor kat tang kepala..pastu lace yang di cabut dari veil tu letak kat bahu. nanti tang hujung baju xde lace..kosong. tang kain pon xde lace..kosong. tapi tu lah..pikir2, mcm x balance. lace start from pinggang ke atas jea. meriah lak tu... arrgghhhh...pening.

dilema wanita sungguh!!!