si comel n si ensem

Jumaat, 7 Jun 2013

WP : cincin nikah lelaki.

salam sejahtera.

hari sabtu ritu ke mines. nak pegi tengok fast 6 je pon. tp alang2 tu pusing2 tgk metrojaya clearance sale. pastu survey cincin budak demok tu sekali.

mahal wohhh...baik beli kat kelantan. murah cket. dia plak demand. nak batu yang batu. x kesah la, zamrud ke topaz ke ruby ke. yang penting real batu. xnak kristal. kristal murah la cket...dapat la rm500 tuh.

dalam banyak2 cincin tu aku mcm boleh agak je dia suka yang mana. adooiii.... rege lepas less dah sama dengan sling bag dia dah. aku siap cakap lagi. kalo gini handbag ayg pon kena sama rege ngn cincin ayg la...bhahaha. dapat la p beli coach new arrival kat the garden tuh..heh. jeling kau...jeling. ambooiiiiii!!!!

walopon handbag aku lagi mahal dari sling bag dia. tapi sebab ada less maka nya handbag aku lagi murah dari dia nya. cehhh. tp xpe lah...sekali nie je pon kan aku bagi dia. tp bila time aku nak pilih barang hantaran tok dia nak bagi aku, aku akan carik yang x gegila nya. sebab...lain kali pon ada lagi. hahahaha...

sebab kawen bukan time tu je nak dapat mende2 best kan? lagi pon bila dah sah jadi bini lagi la saham tok mintak barang2 best tu lagi besar..kan? so x yah la mcm orang hilang akal sangat sume benda nak over dari orang lain.

again. ukur kemampuan diri dulu sebelom meminta dari orang, walopon orang tu partner kita sendiri. kalo kita rasa kita mampu beri apa yang dia beri ke kita...setimpal. nah..silakan. minta lah semahu nya. jangan sampai dia terpaksa berhutang sebab sayang kita nya pasal. kang bila dah sah jadi bini nanti baru tahu dapat pakej sekali dengan hutang. xnak la cam tu kan.

kawen kan banyak nak pakai duit. setakat nak pakai PRADA RM8ribu tuh. tunggu mintak time aniversary la.. sebab masa tu dia xde la nak keluarkan RM20ribu tok bayar katering kan. so berpada2 lah. tutup mata, tutup telinga...jangan di dengar apa orang sekeliling kata, jangan di ikut apa orang sekeliling buat. sebab kita je tahu apa yang terbaik untuk kita. x perlu lah nak bersaing dengan orang. ntah2 orang yang kita saing2 tu sikit pon x ambil peduli..kita menang sendiri jea, sakit pon sendiri jugak.

berpada2 tapi jangan berkira atau kedekut. pada kita mungkin cukup la sekadar mini pelamin. tapi pikirkan jugak mak bapak. selagi x melampau, x salah senang kan hati mereka. kalo ingin nya terlalu tinggi cukup la sekadar yang termampu. jangan macam sesetengah orang tu. dah mak bapak nak macam tu so mak bapak la keluarkan duit. dehh...

memang mengahwinkan anak adalah tanggungjawab terakhir ibu bapa. tapi xyah la tebal muka sangat biarkan majlis mak bapak yang tanggung semua. duit sendiri berbelanja berlebih pada barang hantaran. biar gah di mata yang melihat. x perlu la kot...

aku sekarang nie pon macam dah terlebih dari bajet asal jea. hurm...biasa la tu. tapi as long as x licin duit simpan..di kira ok la kan. kalo boleh bia semua senang hati. mak aku puas hati, en. tunang puas hati, aku puas hati. semua dapat harap xde yang tertinggal. lepas nie boleh la mak aku bangga ngn aku. yehhh... aku bangga bila mak aku bangga kan aku..kembang bontot. ngehngehngeh....

mcm sorang akak kat kampung aku tu. bila mak aku cakap aku kawen mak aku x kuarkan duit seposen pon sume duit aku sendiri. dia pon sama naik. anak dia pon kawen duit sendiri. bila mak aku cakap aku kawen sume duit simpan aku x kacau duit hantaran pon. dia pon lagi lantang. wah...aku dengar gelak je la..orang kampung kan. mana ada kerja nak buat.

masa pergi butik, akak butik tu cakap ngn aku pasal anak akak tu nak kawen, akak tu sume yang keluarkan duit,anak dia mana ada duit. aku senyum jea. xnak kalah nya orang. tapi biar lah...hidup dia, hidup aku, x sama... aku x kacau dia, dia x kacau aku. dah tu jea.....

Khamis, 6 Jun 2013

WP : side story HIV test

salam sejahtera...

sebenarnya ada satu lagi entry x terpublish lagi. tapi nak cerita pasal nie dulu. side story yang...saje2 jea.

kesahnya masa g hiv test hari tu la. masa tunggu nak daftar tu. lama hokey. masa ngah tunggu2 tue, lalu sorang akak mengandung nie. erk... 2 3 kali jugak la lalu depan kitorang.

" nanti ayg ngandung cam nie tiap2 bulan kena lalui bila nak check up, kne tunggu lama2, ngan bawak perut sume"

" nape?"

"ye la..hari tu abg cakap nanti ayg beranak kat hospital kerajaan je kan. checkup pon kat klinik kerajaan la. "

"ayg rasa ngn perangai abg, abg biar cmtu ke? ank abg sendiri jgk kan? mesti la abg nak yang terbaik tok anak abg"

"ye la....."

hikhikhik....pandang kiri, cover muka...senyum sampai telinga.. bhahaha. ye.... aku taw dia sgt2 sgt2 sgt2 caring. aku taw xkan di biarkan aku melangut di anak tirikan oleh hospital kerajaan. eh...jangan salah paham, kan ada Q yang di khaskan tok pekerja kerajaan kan. selalu jugak time pegi klinik kerajaan ( walopon jarang sgt pegi). kalo staff kerajaan mesti di beri keutamaan. so kita org2 swasta nie.. kena la melangut menunggu turn sambil pandang staff2 kerajaan nie bersenang lenang jea.

ok, no offend here. aku cakap apa yang aku alami jea. mungkin tempat lain, waktu lain bukan mcm tu. apa2 pon kita mahukan yang terbaik kan. maybe ada yang kata, ala.. berbaloi la dengan bayaran RM1 tu. mcm pegi swasta xyah tunggu. erm...kena tunggu jugak. tp xde la daftar pon makan masa sejam.

tp untuk kes2 berat yang memerlukan belanja besar mcm c-sec ke, mungkin, mungkin akan ke kerajaan jgk. sebab xnak habiskan duit laki sendiri.

tp mengikut perkiraan aku, kes2 berat tu lagi la kita nak ke swasta kan? yang mempunyai doktor pakar yang pakar dalam bidang tu. bersalin normal, mana2 pon boleh.

eh....pendapat jea, mana aku taw mana lagi bagus sebab aku x penah mengalami situasi beranak di mana2 hospital.

Isnin, 3 Jun 2013

WP : done HIV test @ klinik kesihatan kajang.

salam sejahtera

hiv test dah komplete. weehoo... ala...da seminggu berlalu dah pon. g buat hari senin lepas kat klinik kesihatan kajang.

dekat2 kol 2 la sampai, sebab dengar kata hiv test start dr kol 2 smpai kol 4.. tp sebenarnya x sure kat kajang nie macam mana..so assume sama je ngn tempat lain. kitorang smpai, amek no...tunggu daftar je dah lama gila. sebab ramai bebudak nak masuk u buat medical checkup..bleerrggghhhh....penat tunggu. dengan x makan sume.

dah daftar pegi letak borang sume dekat bilik no. 20, tunggu lagi..sebab bebudak yang nak wat medical checkup pon kat sana jugak..rupa nya nak wat test tu kejab jea...tp yang lama tu sebab nurse tu slow, and dia x campo pon org2 yang nak wat hiv test nie dengan bebudak wat medical checkup tu. dah siap buat tu kena tunggu lama gila lagi..... tunggu result keluar.

rupa2 nya..dia siapkan semua yang nak wat HIV, pastu dia bagi result sekaligus sume. ala...mcm cikgu panggil nama sorang2 masa nak bagi kertas ujian tuh...bervulu je rasa. nasib xde cakap ngn opis keluar kejab jea, nanti dah siap masuk balik. klo x memang x sempat la. kol 1.45 +/- camtu sampai, kol 5 baru siap. bosan gile mengunggu....

tp sebab da settle so tetap senyum sampai ke telinga. fuhhh....sekarang nie barang2 semua dah siap. tinggal lagi nak settle kan borang jea. x sabar nak kawen...bhahahha....

ok ke topik lain plak.

kalo korang ada baca entry aku yg sebelom nie pasal period masa akad nikah tu. well... emosi turun naik jugak la..eh, emosi ke? xde lah. memula hepy la sebab uzur time akad nikah so x yah berkejar sangat la, mana nak tanggal mekap apa sume kan. lepas tu cycle period bertukar..

x period time akad nikah dah tapi awal lagi. malam kedua tu jatuh time waktu subur. ngehngehngeh... still excited. walopn kena berkejar time akad nikah tapi bila jatuh waktu subur rasa mcm, eh...ok gak. hahahhaha.....

pastu sekarang nie cycle bertukar lagi. balik kepada asal, period jatuh hari akad nikah. tapi still rasa gembira. mana2 pon ok...mihmihmih.