si comel n si ensem

Jumaat, 31 Ogos 2012

Baju Nikah Ribu Ribuan Vs Baju Nikah Murahan

Hai all...

5 minit termenung tp masih xtaw nak mula kan cam ne, boleh cm tu???
Serius skang ni macam xde hati nak menulis..bukan xtaw nak tulis apa,
Banyak sangat bende nak update tp bila tgn nak menaip tuh..pooofffsss....
Sume ilang cm tu je.....

Untuk x membiarkan blog berhabuk x berupdate,
Aku paksa diri untuk memerah otak dan kerajinan jugak...
So apa hal nye dengan baju kahwin mahal ke baju kawen murah ni..???

Kesahnye begini....
Mesti la sebab...aku nak cut cost gegila nye...stok kalo boley, org nak bagi aku baju free memang xkan tolak nye
Cess...bajet retis btol nak orang sponsor segala..
Bia la...sape xnak. Habaq maii...

So disebab kan diriku yg lemah ini bukan retis xde sape nak sponsor selain poket sendiri semata2
Maka nya, haruslah mencari alternatif lain contohnye pakai baju raya je or sebagainya..
Wehh...xkan r, kawen kot...xkan nak pakai baju raya je...plg tdk pon bia la vogue cket dr baju biasa kn????
Jadi....marilah kite mencari alternatip menjahit baju kawen kte dgn kos yang murah..
Hidup malaysia*eh...tetiba.

So benda pertama yang kte kne pikir sebelum bertindak lebih jauh (mcm bangang je ayat aku ni...).
Kte kne taw design cam ne kte nk dulu kn??? Ini penting sangat...sangat sangat penting...
Eh...sebelum tu kne lah make sure baju tu nk di pakai bila dulu. Akad nikah kah? Resepsi kah? Atau bertandang kah??
Nape???
Nape eh????

Of kos la kne taw....so that kte taw which baju suit which majlis gitu..
Eh..ke which majlis suit which baju??? Erkk...either way lah...abai kan abai kan...
For example...untuk akad nikah mesti lah simple yet sweet yum yum yum compared to resepsi yg a bit vavavoom kan??
And for bertandang can make a little santai je..(in a term to cut cost la...)
Sesape yg mampu tu..for all event sume vavavoom jerr...sume baju stok designer je...
Tp xpe..tu mereka. Ni kita, ok...kita yg bukan xmampu(???) Tp try to make it as simple as possible and try to ssve cost as possible gitu..

Ok next...
Bila da taw the baju for which event baru pikir pasal design...
Contoh, for akad nikah kita pilih baju kurung moden, kendian kena pikir how modern it will be..
Nak butang sederet kat belakang ke, sederet kat lengan ke, nak kain kembang payung ke,
Nak kain potong 8 with godet ke..or apa2 je lah...

So....bila da taw design macam mana nak, haruslah pikir material apa yg sesuai kan??
Simple way yg xpayah nak menyemakkan otak kita kita yg da semak dengan macam macam bende ni ialah dengan bertanya tailor..
Xpe tailor mana2 pon janji dia taw pasal selok belok kain nie...bukan tailor stok org bagi jahit je ea...
Kalo kurung moden yg vogue vavavom tuh sangat la gojes kalo pakai kain chifon silk kan???
Kan??? Aku pon xbape reti sangat...cuma melalui pengalaman berbelog walking je...

Tp..di sebabkan kita pengantin bajet, so haruslah kain chifon silk akan membuatkan bajet kita lari..ye dak?
Nak2 lg kalo yg berbeaded siap...owh, mahal...
Jadik, alternatifnya...carik chifon jojet je ker...but not tooooo cheap nye chifon sbb aku da try test wat dress pakai chifon yg
Rm5/m tuu...it turn out ugleh...erm, xde la ugly sgt tp not as i imagine it la..
Tgk pade design jgk la kot..cos ada je b2b nye dress came out stunning...

Ahh...tetiba lak kua entry pasal tips bagai...
Padahal aku nak tanya je...perlu ke dress kawen memahal??? Perlu kah??
Sbb nye i have my design oready...and to me,
Dat dress will look good kalo guna heavy material...such as duchess
Tp gile ko...duchess mahal kot...chifon is ok tp aku nak something yg berat...
Yg jatuh tp bukan nampak kejung..paham x nie????
I want go for cheap one lah...tp....

Saya dalam dilema...baju kawen, xkan nak beli kain murahan???
Cam ne kalo it turn out not like what i want???
Kang nyesal...ikot taste memang nak yg cun over the top..
Tp kang membazir je...
Serius in dilema.........

sangat suka dis dress, but xpenah tengok org buat baju kawen using dis kind of material
Am i tooooo cheapskate????

royal blue anyone??? Cun oh..but i cant lar...kalo me and my other half putih melepaks xpe la jgk kn..nie dua dua kelam..eheh...ase nye xramai kot b2b yg pakai dis kaler. So if kamu salah sorg yg pakai. Saya salute lah..kamu sgt berani. Mesti gojes...


Some people said material yg mahal akan menghasilkan dress yg cantek..elegan, tp x semestinya jugak kn?? Jika kita pandai...
With a suitable design, beading, patching..etc etc, material yg murah pon org akan nampak stunning like it worth a thousands.. kan??? So...go for the cheap material and work hard to make it real.. or simply buy an expensive one??? Cane kalo x seperti yg kita nak?? Beli kain mahal abis dah tp...oh kecewa...

Damn..i can not think...tido ah...
P/s: hahaha...ada lg minah ni, td kate nak tido..cket je ni. Really fall in love with my sis pny kain. For her nikah of kos... Aku lupa nama kain dia, and lupa nak amek gamba jugak...tp masa beli tuh, dia segeng dengan all the satin. Its satin like, but a bit soft and not to shining.. insteads of shining satin yg biasa tu...kain tu mcm emboss gitu, with paisley pattern. Just like my dress above..but my dress tu bukan kain satin lah...serius suka kain akak aku tu...sbb aku x suka satin yg kilat2 tuh...nampak cheap n ketinggalan jaman.. eh, Ke aku je yg not in the era??? Donno...tp aku mmg xsuka satin kilat2 tuh...

Ah...banyak lak kesahnya...bye bye...