si comel n si ensem

Jumaat, 1 April 2016

Resepi : tomyam untuk dewasa dan tomyam untuk kids

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Bosan pulak dok redah jem ni, so kita up resepi satu kali. Ok bukan satu sbb tomyam byk cara membuat nye..

My mum pure thailand, datang malaysia sebab..panjang aih nak cite pon..skip situ. My mum ni jgk tukang masak, ms kt thailand dia memang p kursus masak pon, so bkn lah tukang masak sekadar boleh masak je kn.. setengah tu claim org thai, masak ala thai konon tp hampeh x sedap..geram aih..

Ops ops..pd org lain mungkin sedap. Dah tekak aku, musti lah dah biasa dengan air tangan masakan mak aku kn...hohoho.

Ok jom tengok resepi tomyam. Ada 2 cara masak tomyam, cara rebus dan cara tumis. Mak aku aja cara rebus je.. dia kata tu cara org thai masak tomyam sebenar,
wallahualam xtau la aku..tp pesen mak aku dia masak ringkas tp sedap.. yang penting, dlm tomyam jgn letak bwg merah...

Resepi tomyam rebus - paling simple paling senang.

Bahan-bahan :
1.Ayam/daging/seafood
2. Serai
3. Halia
4. Daun limau purut
5. Tomato
6. Cili padi
7. Cili paste for colouring purpose
8. Limau nipis
9. Sayur sayur
10. Bawang putih
11. Bawang beso.

Cara masak :

1. Bersihkan ayam/daging/seafood

2. Mayang bawang beso.

3. Smash cili padi, bwg putih pakai pisau beso tu.. tumbuk pkai lesung pon boleh. Tumbuk sekali setengah biji tomato, bg rasa masam manis tomato n pekatkan kuah..tu yg buat sedap tu..

3. Dah siap tumbuk, campak je semua bahan dalam periuk yang berisi air. Boh jgk serai yang di ketuk, halia ketuk jgk, boh cili paste aka cili giling cket aka cili boh.. bia mengelegak sat. Klu pkai daging bleh boh awl..daging tu rebus dlu, nk pkai air rebus daging buat kuah pon boleh.

4. Time bila nk boh sayo tu pandai2 sendiri la ea.. klo pkai keret potong pon beso gabak bleh la boh awl, ayam ngn seafood pon sama. Ni kaedah campak2 je..

5. Campak terus, daun limau purut yang di siat pakai tangan. Nak boh sos ikan pon bleh, dah bleh perasakan. Boh jus limau purut. Bleh la rasa mana kurang.

Tomyam penting dia, pedas dan masam..ikot selera la. Tp klo pakai paste sampai berserdak kuah..tu cheating nama nya.

Lupa nak ckp :
1. Kalo pakai tomyam paste, tlg la jgn boh paste semata.. walo itu cara masak kt belakang plastik. Tp kalo nak pakai tomyam paste jgk, cili paste aka cili giling tu ganti dengan tomyam paste. Tp xnk la just tomyam paste semata bancuh air mengelegak boh ayam tu..tanak3.. jgn mls okeh...

2. Halia nak boh pon boleh, xnak pon boleh. Sama jgk dengan lengkuas. Klo buat tomyam boh isi ikan, bleh boh lengkuas..tanak bg rasa hanyir ikan tu kn..tp x boh pon xpe..

Ok. Tomyam tumis pulak. Ni mak aku tak ajar.. pandai2 blaja sendiri sebab husband suka makan tomyam tumis.

X berseri tomyam pon..ni bento anak beranak bila ntah. Amik gmb lampu pon x bukak...
Resepi tomyam tumis - kalo tumis rasa dia lagi 'deep'

Bahan-bahan

1.Sama je mcm tomyam rebus.

Cara masak :

1. Mayang bwg beso, bwg putih, cili. Bwg putih n cili nak smash cket bg hanco pon boleh.

2. Tumis bahan2 yang kt no satu tu sekali dengan serai ketuk, daun limau purut yang d carik2 n halia yg di ketuk.. tumis sampai naik bau..

3. Boh tomato setengah bijik yang d lenyek. Ikot suka nak lenyek pkai tangan ke, nak pukul pakai lesung ke.. janji dia hanco berkecai mcm paste tomato tp kaso2 cket.

4. Xyah lama terus boh paste.. kali ni kita guna tomyam paste ea.. tumis sekejab bg naik bau n paste tu masak cket.

5. Katakan hrni kte buat tomyam ayam. So, boh ayam.. gaul2 dalam bahan tumis bagi ayam tu setengah masak n serap bahan tumis tu..

6. Nak smpai pecah minyak boleh, xnak pon boleh sebab paste ty dah sesiap pecah minyak dah.. klo pakai cili giling, bg la can dia pecah minyak sekejab..kata nk tomyam tumis merah pekat berminyak mcm kat kedai tu..

7. Ok bleh boh air agak2 tenggelam ayam, jangan banyak sgt kecuali nak kuah banyak nak buat steambot..hihihi

8. Agak2 kuah mengelegak cket, boh la sos ikan klo nak, jus limau nipis, rasa, nk tmbh gula ke garam.. penambah perisa, secukup rasa, ajinomoto xyah la..x gud for health pon..

9. Sayur2 pon sama jgk. Agak2.. klo sayo keras letak awal..klo sayo cepat lembut bleh la boh hujung2..

Ha...sonang je kn. Yes..aku masak mmg senang. Xpyh susah2, janji sedap tekak sendiri makan. Now, tomyam for kids pulak.

Resepi tomyam untuk kanak kanak

Alahai..x tulis pon xpe.. step dia sama je.. cuma, xde cili padi dengan cili paste/tomyam paste. Budak kan xleh mkn pedas. Klo dah bleh mkn pedas tu bleh la boh paste tu sikit. To taste org kata....

Hah..ok siap resepi tomyam simple. Mcm bagus je ayat poyo bagai.. hahahaha....lain org lain cr masak. Iyedok? Tp xnak cheating msk terus dari paket. Malas macam mana pon, bawang kne kupas..ok??? Aku xde la pndai masak pon, tp aku x suka skip benda penting. Oh, aku x suka jgk kalo terlampau renyah sampai benda2 x penting pon nk adakan..x pyh, x pyh..

Ok sekian resepi tomyam perasan bagus dari chef dapo yang amatur...

Khamis, 31 Mac 2016

Second pregnancy : suppliment sepanjang kehamilan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Xtahu la ada orang baca ke tak blog ni. Ea lah..hapdet pon jarang2 lepas tu topik x hot plak tu. Tp.... kesah pulak, mak hencik update je.....

Pepetang ni, semua opismate da balik. Tinggal 3 orang je..eh, tadi kata semua dah balik?? Ok...x semua, yang memang kaki pecut awal semua dah balik. Hah...aku pon kalo sampai awal pecut awal jugek. Tapi hr ni, tag mengong. Ceh...salahkan tag pulek. Tag in pukul 9.01 maka terpaksalah kita balik 6.30; geram hoi semenet je.. org kata alang2 nak lewat bia la bebaloi..

Eh, tp x boleh..sebab seben kne ontime. Ni x ontime la ni (seben satu opis department lain). Ni pon kira syukur lah kn lewat seminit je, padahal hari ni lemau nak mampos, terbangun lambat..husband plak kesian, dia bantai bio je bini dia x mangkit. Baik nye Allah tolong kita selalu... syukur Alhamdulillah...

Dah. Back to ze topik.. asyik marathon kelain je, sbb tu la org x suka bc blog kome..ciss...

Ok, masa memula tau pegnen ritu. Aku just mkn acid folic je dengan jus delima gulsan. Kali ni, suppliment aku lain cket dari masa pegnen dak aathif.

So hari2 sepanjang first trimester tu aku telan acid folic n pagi sblom p opis telan sesudu jus delima gulsan. Aku x mkn delima sebab malas nak mencari. N yang ni senang..konfirm2 dia x buruk kat dalam.. tawakal je dengan harapan khasiat dia walo x 100% sama, at least hampir sama.. gitew...

Masuk second trimester...


Kali ni doc bekalkan aku dengan elepro tab. ??? Pelik lah jugak.. time aathif dpt obimin pluz tu. Tp xpe lah.. blk gugel, ok lebih kurang je...telan je lah tanpa banyak soal. Pastu dok kira2 nanti dah 7 mth nk beli neurogain, sbb elepro ni xde minyak ikan mcm obimin pluz.

Lepastu telan jgk kalsium. Beli ostematrix shaklee sebab x berapa minum susu.. hohoho. bukan x minum langsung tapi jarang2. So ostematrix ni aku just amik 2 biji je la.. dah ada susu tu kn. Lepas tu x minum dah susu, xleh telan. Dan2 tu kne simpul biawak,sakit betis oii smpai xleh jalan. Sakit sampai nangis2.. aku plak masa ni cerdas gila..kemas umh tu ilek je mcm xde apa, padahal keje weekdays p pagi blk mlm. Seben pon naik risau nengok.

Ok, alang2 cite psl simpul biawak ni. Review produk cket lah. Kebaikan minyak herbanika NR. Masa kne simpul biawak ni, seben urut pkai minyak panas wane merah beli kat langkawi. Menjerit2 sampai kua air mata la nangis, ilang kejab. Lepas tu p majlis tahnik sepupu sepapat seben, kne dok bersila.. lepas tu berjengket balik... mlm tu before tido soh seben urut pkai minyak NR tu. Esok nye x sakit dah..bukan la ilang tros, ad la cket2 tp xde la sampai x leh jalan tu kn..2/3 hari lepas tu x sakit dah.

Lepastu...tambah dose oste, dr 2 bijik kepada 3/4 biji.. teros sampai sekarang xde kne simpul biawak langsung dah.. alhamdulillah...

Selain tu, amik jugak spirulina elken. Ha.. ni sebab dok bc review klo mak amik spirulina baby xde kuning, insyaAllah..so mentry la. Ok..tang ni xmo ckp byk sbb ingt nk review bila da abis pantang nt..btol ke tak kn, kang x betul..ajaran sesat plak. Tp sebab paling utama, sbb nak tambah energy badan. Lemau btol lah bila pegnen ank kecik ni. Tu yg gugel psl spirulina, bleh tak mkn time pegnen, tu yg terjumpa pasal kuning tu.

Masuk 5 bulan, doc shida add on EPX 10/50 pulak. Ni minyak ikan lah.. so xpyh nak beli neurogain dah.

Pati delima gulsan masih tetap mcm biasa..
Kurma dan epal tu mcm biasa la...time ingt mkn, time lupa..tak lah.

Now, dah masuk trimester ketiga..

Baru semalam, ostematrix ngn spirulina abis. So hrni telan elepro dengan minyak ikan je. Memula ingt nk tambah spirulina, tp mcm mls plak.. hohoho...

Pastu pikir, cukup2 lah kenyang pil. Aku ni klo ngn pil anti benar tp mikir kn ank telan jgk lah.. utk trimester ketiga ni kita fokus utk bersalin plak...

Continue telan elepro dengan minyak ikan.
Continue telan jus delima, tambah telan evoo selang seli dengan vco. Start minum air kelapa, seminggu sekali je lah.. ingt dok kampung boleh main kait2 je??? Haahaha...nt dah 36wks kte minum hari2 ea..

Lepas tu nk start minum susu kambing. Kalo time aathif dlu dr awl pegnen minum susu kambing. Sakan minum susu kambing dr awal sebab nak elak dr kena kuning, tp rezeki nak kena kuning, kena jgk.. Alhamdulillah walopon prolonged jaundis tapi bacaan kuning aathif x penah cecah 12. So x penah kena admit ward, syukur disitu...Allah dengar doa aku xnak aathif masuk wad. Tu kata kali ni lain cket pengaturan dia..

Apa lagi ea?? Itu je la kot. Sekarang ni fokus untuk penyediaan bersalin. Bukan dari segi shopping3 kebenda tu. Preparation bdn la.. nak normal, insyaAllah..dpt natural lagi bagus, syukur Alhamdulillah. Walopon anak fist normal, tapi tetap jugak buat persediaan utk make sure kali ni tetap normal jugak.. insyaAllah, semoga di permudahkan.

Ok, untuk persediaan bersalin tu nt lepas bersalin lah kita cite kn. Xkan nk cite sekarang..bersalin pon belom. Xtau lagi rezeki mcm mn...