si comel n si ensem

Jumaat, 26 Februari 2016

Second pregnancy : masih menyusu walaupun hamil

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Tetiba mood rajin plak nak bebel2 dekat blog ni. Ha... sebenarnya, mood keje da kelaut. Lagi 15minit nak balik kan, plus hari ni jemaat. Memang tak la nak rajin2 sangat kan.

Hari tu ada post dekat group soal jawab ibu hamil kat fb pasal ni. Ada setengah orang, dah pregnant mmg stop terus menyusu sebab nak jaga kandungan kan. Ada setengah orang, memang tak boleh sebab risiko kat anak dalam kandungan. Ada setengah orang Alhamdulillah, masih boleh menyusu sampai deliver.

Aku? Kategori tetengah..hahaha, sebab belom delivery tp Alhamdulillah aathif masih menyusu badan. Nak kata kandungan kali ni tak berisiko, sama macam aathif dlu jgk.. bleeding dari awal pregnant. Tapi berlanjutan sampai kandungan 5 bulan. Mcm period pulak..keluar darah fresh banyak tapu sehari je, sebab dah ada pengalaman so rilek2 je la. Eh, xde la rilek sgt.. pegi hospital jgk, bed rest jgk..cuma jiwa tu lebih tenang la.

Masa tu doc pon xde la cakap suruh stop bf, x tau la kot doc lupa yang aku masih bf dak aathif. Tp aku x rasa pon aku bleeding sebab aku bf aathif. Sebab time bf aku xde rasa cramp perut ke apa ke, rasa biasa je. So tawakal lillahitaala je la.. tp awl2 tu ad la tng beberapa org doc, ok tak nak bf while pregnant. All of them ckp boleh. Bf n pregnancy tu 2 saparate thing, xde la setakat bf bleh induce contraction semua sebab untuk berlaku kontraction tu perlu kan hormon n faktor2 lain jgk. So aku lebih confident.

Aku still berjaga2, setiap kali bf aku akan alert keadaan dak baby, ad sakit perut ke, ada cramp ke, ad bleeding right after bf ke. Alhamdulillah semua tu xde, so keep bf. Cuma aku stop pumping. Walopon doc ckp xde efek kat pregnancy, aku stop jgk sebab susu dah tak de.. ade la sikit2 tu, tp mcm tak berbaloi nak pam. Plus, sakit oii nipple klo pam time pegnen.

Usahkan pam, time direct feeding pon rasa nak menitik air mata walopon dak aathif x gigit pon. Kalo pregnant, nipple kita kan sensetif. Bayang kan, korang merungut sebab nipple sakit, melecet dalam pantang sebab baby x reti latch lg..lepas tu korang give up. Cuba korang bayangkan aku dan mak2 yang menyusu while pregnan ni. Aku 6 bulan menahan sakit.. korang 2 minggu dah give up..shame on u. Okey jgn kecam aku..just lil bit kecewa bila ada yang buat alasan tak nak bf sbb x tahan nipple melecet.

Ah, aku a bit menyesal stop pam sebenarnya. Salah aku, bila stop.. susu makim drop makin kurang makin kering. At 3 month susu aku kering. Mermet pon xde apa keluar. Kosong.. kosong..kosong..tapi aathif masih tetap netek. Kalo weekend aku rasa nak pakai bra besi sebab sakit nya Allah.. bayang kan, susu tak de. Anak ko plak dari pagi bawak ke malam bawak ke pagi esok bawak ke malam 2 hari dok nyet2. Nasib la nipple aku tough, x berdarah ke luka ke.. syukur. Tp sakit tetap ketap2 gigi.

Genap 2 month 2 weeks, masa tnggu check up. Aku p feeding room sebab malas nak kejar aathif satu spital. Offer la nenen kat dia. Dia nyet2 kejab dia lepas. Aku tgk mcm ada air keruh2 kat situ. Pelik la, so try mermet.. sekali kua air jernih. Try mermet sebelah lagi, sama.. Allah. Gembira nye rasa... hasil aathif dok x putus asa nyet2 jgk walopon xde hasil.

Tak banyak yg keluar. Tp penah weekend dia nenen sampai sendawa. Seronok nye...berbaloi menahan sakit. Now, aathif masih minum susu btol. Tp bila nak tido, or bila2 dia nak manja.. dia mintak nenen.

Penah skali aku mermet, lepas tu try. Hahaha..sebab pelik,Setiap kali lepas netek dia akan minum air kosong. Buat mulut mcm dahaga. Tu yg aku rasa, sebab orang kata susu orang pregnant ni masin, hahahaha... yes. Memang masin. Macam minum air garam. Keh3.

Tapi satu je la.. skang ni, dok ada rasa nak pam je.. sebab kadang tu rasa x selesa. X bengkak..tp rasa x sedap..rasa nk kne keluarkan. Sabar je.. balik umah kang, offer kat aathif. Baik dia, lepas susu dah ada balik ni.. aathif dedar2 pon tak jadi demam. Nak selsema pon skejab je lepas tu kering.. nak batuk x melarat. Ada lagi la khasiat susu ummi tu untuk aathif.

Cuma nya, pening dok pikir cane nak wean dak kecik ni. Makin sayang dia kat nenen dia..hahahaha....

Our lil crib : susunatur kabinet dapur

Salam sejahtera...

Tetiba je terajin nak update pasal rumah. Deco2 rumah semua. Xleh nak update semua sekali gus sebab setel kan sikit2. Ye lah.. beli umah subsale duit byk habis utk repair je.. deco kne la setel sikit2 pakai duit balance belanja bulan2, hew3.. ni nak beranak pulak. Duit belanja tu lah nak beli barang baby, nak mendeco, nak beli pape2 kehendak hati.

Memang gini, xnak susahkan husband. Benda kecik2 tu pakai je duit belanja sendiri. Walopon husband da ckp. Tu duit belanja ayg, ikot la ayg nak buat apa dengan duit tu. Beli pape yang ayg nak. Tapi...tetap bukan untuk diri sendiri. Tak sanggup la nak bia husband setel semua. Kan?? Kita orang pempuan gitu la.. bia la husband cover cost besa2, mcm kos renovate umah, kos beranak. Kos kecik2 ni, kita cover sendiri la...

Ok back to our main purpose.. susunatur cabinet dapo..

Lain belalang lain padang. Lain orang lain citerasa. Gitew.. taste aku. Aku x suka banyak2 benda atas kc. Semaks mata memandang.

Nak cerita lelebih gambo xde. So kita tunjuk satu part je. Sebab situ je ada gmba..side last lepas dapo. Kc aku ni jenis L utk bwh. I untuk top cabinet. Ada gamba top cabinet je.. hahaha.


Ok. Ni kesah hari tu beli tapaware la ni. Susun2 semua.. ha.. memacam ad dlm tu. Level atas belah belakang ada tapaware ikea, letak gandum, corn flour, etc etc x ingat dah. Belah depan susun la bekas tapaware tu.. comel la cket kan. Dlm tu mcm2 ad. Semua tepung.. haahaha.

Utk level bwh tu plak. Dlm bakul plg kiri tu, ad stok VCO virgin dan pure, habatussauda, madu, pati delima dan kwn2 nye. Bakul no.2 tu pulak, stok serbuk kari, kurma etc etc beli paket kecik2 tu sebab berdua je kan.. beli yg beso, kalo boh dlm bekas pon..nt rasa dia x best dah , ada meggi jgk.
Dlm bekas ikea tu, ada bilis belah nipis utk food aathif, sambal nasi lemak. Ada bilis belah gemok2 untuk sambal kering, untuk buat stok. Stok udang kering, serbuk lada sulah byk gila sebab abah aathif p beli plastik beso. Apa lg ea? Dlm bekas ikea kecik2 tu ad rempah 4 beradik. Stok coklat masakan.. sumbat je.

Esok plan nye nak ke ikea lg. Nak beli bekas lain, yg kaler biru tu..baru la matchy2 dengan bakul tu. Bekas sedia ada ni, kita boh lam peti ais. Itu pon kne organize blk...huru hara haha hihi dah petiais mak.
Ni kes, nak beli tuppeware yang set utk fridge tu tapi xde geng nak share. Kan skang promosi beli 2 set dpt less 20%. Demi mengubat hati yang lara. Husband offer belanja bekas ikea. Boleh la...x mahal xpe, janji kemas. Kan?

Ok, utk atas table top tu.. hurm...
Letak water heater, jug air, bekas tin tu buat rendam susu aathif. Sebab aathif minum fresh milk.. skang kat situ ada toaster jgk.. sakit mata tgk toaster tu.. hahaha... nt klo da duit berlebih nk pasang coway..sini la tempat dia, letak terus seketoi. Xyah letak menda lain dah..



Okeh.. utk side sini plak. Nie je gmb yg ad.. agak bersepah. Bekas tin buat bubuh segala mak nenek senduk. Xnak gantung, so ini je la solution dia. Ada Pokok bunga ikea penyeri time masak, hahaha... blok pisau. Ikotkan blok pisau ni dlm kc kt bwh tp menjak aathif da pandai bukak pintu kc, so naik atas la.. bahaya kang dia capai.. fuhh..nauzubillah.

Ada jgk blander food aathif cum blander utk food yg x pedas. Blander untuk cili or pape2 yang berperisa agak kuat mcm belacan, dok dlm kc bwh dapo. Periuk nasi pon lepak situ. Huh... x kenan btol. Hahaha... nak beli rak kayu ikea, nak letak segala mak nenek barang letrik situ.. clear cket kichen top ni..

Nanti kita update blk susunatur satu kc ngn dlm peti ais eo.. amik gmbo dlu.. 

Tp basicly mcm gini la susunatur dia.

Top kabinet side belah sana kosong x pakai sebab tikus durjana p masuk kot bumbung, lepas tu koyak kan salur hood kitorg, turun kot situ. Sbb hood kne turun ke dlm kc, tebuk cap dia kt situ sbb belah atas tu beam. Paham ke dop? X paham abai.. tp mmg jahanam pny tikus.

Utk kabinet bwh plak. Start dr kanan, ada drawer. Plg bwh letak pinggan mangkuk segala.. tengah tu letak segala gelas, mug, cawan, paling atas utk pisau yang x pakai, sudu2 semua.

Sebelahnye.. bawah dapo. Situ letak oven, segala mak nenek periuk, blender cili, mixer.. kan da ckp x suka barang letrik ke barang2 byk2 semak atas kitchen top..
Sebelah lagi, rak spice. So situ mmg landing spice segala la. Letak jgk stok makanan dlm tin mcm susu pekat manis, susu ideal, sos spagheti utk time tdesak, cendawan, kcg pis..gitu la.

Utk side sini plak, bwh sink.. letak segala, plastik beli kat kedai runcit, tesco ikea.. semua dok dlm bekas plastik ikea tu. Lepas tu. Ada besen2, bekas sejat, tapis santan. Side sebelah masih bawah sink, letak rak bertingkat letak spray utk bersihkan dapo tu..apa nama ntah. Spray serai wangi, fabreeze, ad plastik wrap, aluminum foil, plastik sampah.

Last, ad stok utk botol2. Mcm stok kicap, sos, cuka, kordial. Stok bancuh air pn kat sini jgk.. ovaltine, gula, teh, semua la..bwh dia plak, ad bekas tapis minyak, minyak masak, bekas bawang.. hahaha.. semua pon boleh.

Gini la klo kc limited. Dapo besar dah.. tp kc kecik. Bak buat besar, skali klo nk kc beso lg kne hack plaster siling. Kne buat plaster siling baru. X kuasa.. dengan usia muda remaja, tabung bukan tinggi sgt.. so buat setakat mampu je.. hehehehe... alhamdulillah...

Nt len kali kita share gmb penuh ea..


Selasa, 23 Februari 2016

Macam mana nak elak baby kena angin pasang

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Dah dapat idea nak tulis blog. Nak share pasal cara nak elak dari kena angin pasang di kalangan baby. Ummi xde la handal, tp share sama2 untuk mencegah, ummi pon ank laki baru sorg, time aathif dlu pom byk silap sana sini, nasib baik aathif x kena angin pasang. Harap adk baby ni, ummi lebih berhati2.

Angin pasang aka hernia atau orang kelantan panggil sarat. Untuk baby lelaki.. sangat3 lah perlu di titik beratkan penjagaan bebird dia..hew3. Memang la klo operate pon minor je..tp tanak la kan, selagi boleh usaha, kita usaha dulu ea...

Antara perkara2, tips dan amalan untuk mengelakkam baby kne angin pasang ni... oh, kejab. Kembung pon boleh membawak ke angin pasang..xtau la btol ke x, org tua kata..angin tu turun ke anu dia. So elakkan baby kerap kembung..sambil2 jaga taknak bagi kembung, jaga tak bagi kena angin pasang teros. Serampang dua mata gitu..

Ok,

Benda pertama kena buat, tuam.
- penting2 sesangat. Tuam perut, betis, tapak kaki utk elak kembung. Untuk baby boy, sila tuam telo dia, kiri kanan..tp tungku baby tu jgn panas sgt ea..dah lepas tuam perut tu..ad haba2 panas sikit2 tu, tuam telo dia..

Benda kedua, pakai barut.
- xde pengesahan tulus ikhlas penah di buat oleh sesape pon pakai barut bleh elakkan angin pasang. Tp petua org tetua, pakai barut bleh elakkan dari kembung. Ikot je la ea, jgn jadi mcm ummi aathif. Aathif bru sebulan, da x pakaikan barut. Sebab ada satu nurse cina tu p bukak barut aathif, ckp nie amalan mengarut je..angin masuk kot mulut bukan pusat, huhu. Senang terpengaruh. Harap adk baby nanti ummi lebih berhati2.

Tapi, abah aathif sampai setaon kot pkai barut (barut gantung) elok je kena angin pasang masa kecik dlu.. ok tu cerita lain.

Yang ketiga, minyak.
- baby boy or anybaby xleh sejuk2. Nt kembung. Nt kne angin pasang. So kne selalu selalu sapu minyak kat perut, pinggang, betis, tapak kaki n ada orang dia sapu vicks cket kt telo baby utk elak kan angin pasang. Ok, bleh tukar dari vicks kepada euky bearub ea.. letak cket je

Yang ke empat, tangis.
- bukan baby kne menangis. Tapi elak kan baby menangis terlalu lama dan kuat. Klo bleh dia dah start press motor nak cecah skala tangis tu terus tgk apa masalah. Jgn di biarkan. Mcm abah aathif kne angin pasang sebab menangis terok sgt. Selain boleh mengelakkan sawan tangis.. boleh jgk mengelakkan dari terkena angin pasang.

Yang ke lima, sireh.
- nie klo da nampak bird dia mcm bengkak sikit. Ada baca kekawan share. Tuam bird n perut baby pakai daun sireh yang d layur sambil selawat2. Mudah2 an bengkak dia surut.

Yang ke enam, ubat kampung.
- orang kelantan panggil ubat sarat. Macam serbuk arang je rupa dia.. kalo search kat fb ada orang jual. Sebotol soda bicarbonate tu berapa ntah. Bleh cuba search, ubat sarat kalo berminat.

Mine ada banyak..sebotol air mineral 1.5liter tu. Mak abg ipar pandai buat so alang2, mintak dia buatkan. Bagi rm50, skali amik ko, byk betol dia buat. Anak sepuluh pon berbaki lagi ni.. bleh simpan ke cucu cicit. Time aathif ad jgk dia meragam2, sapu sikit alhamdulillah..hilang kembung, selesa tido.

Penting : sapu minyak or ubat kampung ni.. sapu area perut, area pusat, area tundun, ari2 celah peha tu sikit, pinggang.. sebab angin pasang bleh terjadi kat area tundun/ari2 tu jgk..ank kawan naik bengkak kat situ la..bkn kt bird..

Harap2 nanti ummi istiqamah la mengodek adik baby, harap2 time ummi dok godek tu adik baby x meragam.. demi anak ummi sihat selalu.. mohon jauh apa2 yang tak di ingini...aamiin.

Tak de idea

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Nak update blog tapi xde idea..
Bosan rasa...

Oh. Boleh je nak tulis pasal angin pasang pada baby, kan? X la handal sgt..ank laki baru sorg. Tp boleh la share2 kan.

Ok. Next topik ea..

Bye3.