si comel n si ensem

Khamis, 28 Februari 2013

BR1M + skim rumah pertama ku + bla bla bla...xde untuk aku ke?

salam sejahtera...

nie bukan isu pon..coma saje je..serasa mahu menulis. semua dah dapat duit BR1M kan? ntah2 dah abis pon..best ah, korang...heee....

aku...maap x layak. and aku xde la rasa nak men-cheating supaya diri aku layak. tapi bila rata2 tengok org dapat BR1M la, itu la ini la...terpikir gak.. xde ke untuk mereka2 seperti aku nie?? tengok sume dapat..nak gak merasa kan.

yang dapat KTM half price tu pon aku x layak jugak. boleh je menipu..ada je yang buat cam tu kan, tapi..x best lah..x berkat gitu. yang rebate tepon toksah cakap la. bonus? eh..aku bukan staff gomen, apa ke sibuk dengan gomen nye bonus kan..uhuk3..

aku x tau la org2 yang mcm aku rasa mcm mana..sama macam aku ke x. ase macam..alahai kesian nye kat aku terpinggir. nak kata mewah gaji besar tahap bley tabur2 sekeliling bilik memang x la.. setakat cukup makan jugak..sekali sekala nak bermewah, shopping yang best cket bley la... terkadang semput la jugak kan..

aku xde la kejarkan sangat duit tu..tapi bila sana sini sibuk dengan BR1M aku lak melangut jea.. antara semua2 bajet ke bantuan ke..setakat sekarang nie..yang skim rumah pertama ku je aku layak.. dalam setaon dua lagi x layak lah..so memang aim yang tu la..setakat minggu lepas kot.

sebab nya??? baca balik syarat2 skim rumah pertama ku tu..dia untuk rumah yang max RM200,000 ( please cakap aku salah ). which is ceruk mana nak carik rumah harga RM200k kat belah kajang nun?? last resort..eh, last choice kitorang decide nak usha rumah area semenyih. kalo dah terpaksa...situ je la..ok la cket sbb otw nk g opis lalu kajang, lalu rumah mertua nanti. tapi...masih bukan bawah RM200k walo rumah nya murah cket banding area kajang..errrmmmm.....

sedih...ada kah sinar2 aku nak meng-apply skim rumah pertama ku juga bakal lenyap..pooofff gitu. uhuk3...abis apa je untuk mereka2 macam aku nie? kitorang bangsa2 pertengahan nie... nak itu x layak, nak sendiri x mampu..weehhh...geram aku!

bila tengah down, serasa malas aku nak dulik sal PRU pebenda tuh.. sentap dah, malas balik ngundi.. haaaa.....ngajuk ngn kamu..so sila pikir pasal kitorang jugak. puhleaseee.....

Isnin, 25 Februari 2013

WP : hapdet xtvt hujung minggu

salam sejahtera...

hari sabtu ritu kitorang p mid, lunch kat tony roma's..beli tiket cite beautiful creatures, then menuju ke opis. yeehhh..en.tunang belanja tony roma's sebab ritu ai is bersunggut nak makan kat sana. tapi xde la tahap mengidam..cakap ngn dia just,terasa nak makan jea..xdapat pon xpe. sekali dia nak belanja, dalam waktu yang terdekat lak tu...Alhamdulillah....

Air jea...gmb makanan xdan amek...laju2 makan, dah habis baru teringat..kekeke

beli tiket wayang kol 7.30 malam sebab ai kena teman en.tunang g opis. lam 6.30 ptg baru settle kot. ai dok layan cite kat laptop jea...ehehe. cerita beautiful creatures tu ok la jugak, tapi not as i expected. ingatkan cite jiwang lawan2. realitinya hanyalah jiwang semata mata..the magic tu sket jea..tp overall cite tu xde la worst sgt. boleh la...

pastu g makan kat kedai makan upin ipin yang...mahal. dengan pilihan menu yang ada..the price is agak mahal to me..huhuhu... dia se-level ngn old town white kopi kot. makan laksa penang RM8.90 kot x silap. kalo kedai lain, harga macam tu standard la kot,tapi xtaw nape otak aku cakap untuk kedai mcm tu the price is not reasonable..huhuhu.

ahad plak..lepas zohor kitorang gerak g sogo. sebab voucher sogo nye valid date until semalam jo.. so terpaksa la redah jugak..ngeh ngeh ngeh. tapi x drive pon, nek LRT jo...sonang,copat..lam 15 menit dah sampai. sampai2 je g makan dulu. aku bagi choice Manhattan ngn nando's kat dia..tapi dia nak try shogo cafe. hurm.. buleh la...kitorang amek fettucine carbonara, pasta vongule, garlic bread, mushroom soup ngn panna cotta. semua nie RM50. murah? mahal? ntah...hahaha. rasa mcm ok la...klo g caprissiosa (donno eja cam ne) yang kat pavilion tuh. 2 plate of pastas ngn a bowl of soup dah RM50 plus dah.


pastu kita terus g booth bobbi brown. belek lipstick, haku beli shade old hollywood ngn guava. memula nak beli satu jea. yang old hollywood tuh. tapi..memang jarang la pakai kan..warna merah mak ngah ala Merilyn Monroe tuh...so en.tunang suroh amek satu lagi..tapi tambah cash sendiri la. no hal...ai nak dengar persetujuaan dr u jea..muahaha....

well...sebenarnya nak beli shade yang red hot chilli ngn coral. tapi masa pilih, en.tunang suka old hollywood. and masa mintak kaler coral..SA tu hulur kaler tuh..aku belek2..calit kat tangan cket. xtengok lak belakang dia tulis guava..bukan coral. huh...aku ingat nak kaler coral yang more tu blush nye kaler...tapi xpe la.. yang nie pon aku suka...pinkish not so bright gitu. yang merah tu?? hahahah....dalam kete beria en.tunang suruh try pakai..seronok ea??? yang nie ai nak simpan pas kawen...pakai tok u jea..

lepas da bayar...satu pakai voucher satu pakai cash sndiri...nek tingkat satu. beli nighties...selamba badak je pilih...padahal lam hati muka tebal gilos..malu makkk. ok jgn cakap aku hover belom pape awal gile beli nighties..lempang laju2 nak? aku beli sebab alang2 ada voucher kan...sementelah nanti akan ku beli jugak nighties nie...so alang2 dah ada voucher equal to dapat free..bek pakai je kan. ehm...tapi, nanti nak pegi la senza...macam lawo je nighties dia..hehhe. owh...tapi dlm masa terdekat nak beli baju tido young heart..sebab mcm comey jea ada gambo org ballet kat baju tu..heh heh heh

Then baru teringat, da lama sok pendam hasrat nak beli lipstik dior, ntah tersampuk apa lak g beli bobbi brown, huaaa....tp xpe. 28.02.2013 ad sogo sale lagi..ngeh ngeh ngeh...en.tunang nk beli cadar tok belah dia, and ad sikit kelengkapan bilik yg lain...yeayyy...dpt voucher lg, bley beli dior...ngeh ngeh ngeh...

pas tu kitorang terus pecut g PKNS bangi. ada pameran pengantin ke hape tuh. ingat nak survey kad kawen ngn baju. booked kad kawen. tapi baju xde...nak sewa baju only, untuk bertandang... tapi ntah...xde yang berkenan. so booked kad jea..kad simple, design classic..aku x suka kad fancy2..ada katun ada gamba sendiri sume...not for me.

lepas tu singgah jusco cheras selatan..g beli kasut jogging en.tunang, makan kat food court which is x sedap.. masin oh...kalo gini rela bayar mahal cket...xde la terkial2 nak telan, x makan kang..membazir...

dah tu je nak cite...bos dah menjeling tuh..bye............

Ahad, 24 Februari 2013

WP : pemilihan veil + instagram

salam sejahtera...

selepas dua entry xde kaitan ngn wedding planning, kita balik pada cerita kawen kita ea.. hehehe...kalo korang bace entry yg lepas, mesti korang taw aku dah tersalah beli warna kain tok buat veil. tapi tu x melemahkan semangat aku tok menguntingkan dia... muehehe

gunting jea dulu..bley pakai or tak tu lain ceghita. so semalam semangat balik je terus tertongeng tongeng tanda2 kain, ukur and gunting. terkial2 ukur labuh dari atas kepala ke belakang. dari atas kepala ke bahu. aku xnak veil labuh. nak veil sengkat..

sebab? baju aku nanti ada riben kat belakang. kalo wat veil labuh xnampak la plak riben aku tu kan? so no point la aku wat riben. aku gunting labuh belakang 28inch. labuh tepi dalam 22inch kot. so panjang total 44inch la..

tanda cket pkai kapur pakaian tuh...amek tudung half moon yg aku wat before..letak ala kadar as guide..men taram je gunting. muehehe....letak2 kat kepala..ok lah. dia paras atas cket dari siku. pastu lebih lagi kain aku gunting panjang..nak buat shawl. nak pakai bila? nanti pikir...skarang nk tunggu g jahit tepi jea..hehehe...

dalam minggu nie pening gak la carik cm ne nak mengayakan veil tu nanti. yang aku taw aku nak material chiffon and aku nak yang singkat...xnak labuh. memang keje mengugel veil je la aku sepanjang minggu nie kan...gugel save, gugel save..tu je keje nye..

last2 teringat cik kak manis nie kat insta. aku follow dia da lama dah.. teringat gambar kawen yang dia letak kat insta tuh. terus bukak scroll scroll..haa...cam nie la aku nak. terus tengok veil dia tu mcm mana...jenis pendek gak tapi mcm 2 layer jea...tp xpe kita wat satu layer..muehehe..

cantik sangat dia. muka cantik, kulit muka cantik... time nikah cantik..sume cantik lah.. tapi sayang xleh save gambar dia tok tunjuk kat korang. tapi kalo korang nak tengok, follow la dia...search jea.. sarahsilah or sarah silah.

xde insta? korang bukak jea statigram kot kat internet browser korang...

so decided dah la...nanti nak pakai tudung mcm dia...simple jea...pakai inner, pastu letak je veil kat atas..xpayah susah2 lilit2 shawl dah..heh heh heh...