si comel n si ensem

Jumaat, 19 Ogos 2016

Guest post : the introduction aka the invitation

Guest : azie yan, gadisblur.blospot.com

Assalamualaikum...

Tetiba je rasa nak mengembangkan lagi sayap dlm dunia blogging ni. Ye lah... sendu sgt dah rasa blog ni.. terasa nak buat guest posting.. apa tu guest posting???

Guest posting :-

Tulis artikel/blog post untuk website/blog lain. Tapi untuk guest posting kita ni, kita buat secara bkelompok..klo blog owner nak specifik artikel yg relate dgn dia nye blog.. bleh request pd penulis yang kena giliran dia untuk menulis.. contoh, blog owner tu pasal parenting...so dia nak blog post pasal parenting je, psl home school ke, tips anak2.. tu bleh request direct..tp xleh la semua skali pn request...masak la org yg nk menulis, kalo buat ada 30 org dalam guest post comunity..pengsan nak tulis 30 artikel.

Kenapa nak buat guest posting ni, ada apa2 kebaikan ke??

Kebaikan guest posting / guest blogging :-


-Elak blog dari berhabuk terbiar terlalu lama, contoh blog ai ni lah...nk menulis tp kang xde idea, kang xsempat, kang malas. So dgn kewujudan guest post comunity ni..kte just rajin kan diri copy n paste artikel guest ke blog kte. So ada la new post tetiap minggu kan.

- build relationship tu ye lah.. op kos la kte akn bkenalan dgn guest post comunity kita, blogworking semua kan..

-point ni sama mcm point kat atas je..huhuhu...

- networking benefit. Menaikkan traffik ke blog kita, sebagai marketing tools jgk, bleh promote blog kita, klo sesiapa yg buat bisness bleh promote bisness..buat artikel psl bisness or selit ke kn. Sbb kte letak link dekat artikel kita, so readers akn bw ke blog kita...giteww.

-sharing is caring, yes... spread the love, eh. Spread the words...tips, story, anything lah.

-point ni pn mcm berulang je..😅

So gitu la lebih kurang kebaikan guest post ni..Need to invite few blogger before dapat spread the words dgn cara meluas. Dia mcm give and take je..

Kata kan dlm guest post community ni, ada 5 org.. joyah, minah, sara, bedah, jenab. Katakan this week giliran joyah untuk tulis artikel. Tulis la pasal apa pn, psl parenting, psl usrah, tips, holiday, or bissness apa2 la yg buat readers tertarik untuk link ke blog sendiri..

Lagi empat blogger akan post artikel yg joyah tulis siap link blog so senang readers nk link ke blog joyah. Benefit dia, klo org search pkai search engine akn kua la blog2 tersebut.. traffik naik la kn.

Minggu ke seterusnya, rotates and dalam masa yang sama tambah lagi guest dalam comunity guest posting ni so traffik akn lagi berkembang lah... post seminggu 1 artikel je utk mgelakkan guest post penuh smlai tutup post tuan umah.

Boleh jemput ramai2 blogger untuk join comunity guest post ni.. klo ramai mungkin bleh buat 3 hari skali...tp everyone kne participate lah. Jgn plak artikel dia da kua kt sume blog kekawan...lepas tu diam, xde denda...tp tamo la mcm tu... kata give and take kan...

Format artikel lebih kurang gini la, nama guest yg menulis artikel, blog link.. artikel yg d tulis. Dan last sekali sikit psl biodata author, cewah... author siap..

------

Tentang penulis :



Azian, ummi kepada 2 orang hero
Engineer with hope suatu hari nanti dpt jadi suri rumah.
Small bisness jual emas..
Email : mieyakihami@gmail.com

Ps : if anyone interest pls email me.. kte diskass how to create our community supaya senang nk berinteraksi antara satu sama lain..

Khamis, 18 Ogos 2016

idea decor : vanity tables aka meja solek yang ohsem

Assalamualikum....

biasa kan kalo kita beli set bilik tido, dia datang sesiap sekali dengan almari baju or orang kelantan panggil wardrobe dan meja solek. seketul segedebuk gitu meja solek datang,.kan?

sekarang ni zaman diy, wardrobe tu ada la yg pakai lagi...tp nak jimat? kita buat rak ala2 walkin kabinet..tp tu cerita lain, now, kita nak cite pasal vanity tables aka meja bersiap, eh bersolek. mekap.. ah...sama la tu.

okeh, now pn meja solek org da x beli seketul kn, semua pn diy. apa la...ikea mari lah. jom tengok antara idea2 ohsem yang aku save masa tengah scroll2 dekat pinterest...


dalam banyak2 paling suka yang nie...soft, simple dan teratur je... sesuai untuk orang
yang tak banyak mekap macam mak ni...hohohoho


ok...ni ala2 hipster cket, sesape yg banyak mekap dan aksesori tu,
bleh buat gini...diy je yoppp....  menariks nye tang lampu2 tu lah..
terus nampak cantik berseri muka ku....floles moles la...

nie lebey kurang yang kat atas tu la...tapi cermin dia kecik sikit..
kalo anak x kacau or xde anak, boleh la letak open shelve gitu...
kalo ank ummi yang perasaan ingin tau sangat tinggi itewww...
herm...kim salam lah.....


lebih kurang kat atas tu jgak. tp, instead of rak tu kiri kanan,dia letak
dedua seketul gitu. lawa gak... sesuai la utk korang2 yang banyak 
aksesori, banyak koleksi... ummi xde semua itewww

ni plak dia letak meja besar...letak pc terus, utk buat keje kat umah...
update blog ke kan... klo cenggini harus rajin ummi update blog...
hohoho. tp ummi suka gak gini..as simple as that. tp dapat kat dak aathif dia dari katil 
dia panjat terus atas meja...haiiiii

ha...ni plak bukan meja mekap...tp teaser utk work station. kira mcm at home
pny work station la... next kita share ea,,,

so.... korang punya vanity table or meja bersiap macam mana??? yok share yok.....

p/s : all image copy from pinterest,



Photobucket

Birthday abg aathif yg ke 2

Assalamualaikum...

Alhamdulillah...dah 2 taon dah usia abg aathif, syukur pada Allah sebab kurniakan ummi abah anak yang sihat x banyak ragam..

Ummi dan abah da amik cuti awl2 dah nak bwk abg aathif jalan2..aniversary ummi abah sehari lepas bday abg aathif pn ummi x amik cuti (tp mc sebab migrain terok, abah pn mc sbb tonsil).

16/08/2016

Plan nye nak bwk abg aathif p zoo.. adk aysar tinggal ngn nenek. Tp pagi tu bawak adik aysar p kk nak amik appointment utk vaksin 5serangkai yang 2 bulan. End up..setengah hr kt kk sbb nurse suruh cucuk terus je... ni nt kte cite yeh. Now nk cite bday abg aathif kn.

So lepas blk dr kk, drive p salak selatan bwk abg aathif naik chu chu.. kemain suka abg aathif. Bwk p klcc, ummi nak mkn kat manhattan fish market, xtau plak kt klcc xde...hohoho.

Lepas tu bwk abg aathif pusing taman klcc..bg dia bjalan, layan dia main kat playground main buai n gelongsor.. xleh lama sbb nenek nak masak2 n buat kek utk abg aathif.. nenek masakkan spagheti, buat kek coklat ngn congo bars.. Alhamdulillah.

Abg aathif seronok sgt...ye lah, biasa ummi byk habiskan masa dgn adk aysar..hari tu mmg utk abg aathif je..tp ralat jgk sbb stengah hari dah kt kk kn..xpe, ganti hari lain. Jom tgk gmb jom... mls da nk menaip...