si comel n si ensem

Rabu, 6 April 2016

Our lil crib : plan nye

Kita manusia biasa hanya mampu merancang

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..

Hehehe... mukadimah xleh blah. Yes.. sebagai manusia biasa, kita mampu merancang. Allah yang menentukan segala nya.

Beli rumah subsale, dengan tabung ayam x berapa besar.. terpaksa la berplan2. Rumah subsale, tau2 je lah.. banyak yang nak kne repair. Haritu repair part dapo pon berpuluh K habis. Sekarang ni, nak penuhkan tabung ayam balik. Xpe lah..slow2 kan. Nie pon dah boleh syukur banyak nie ada rumah, orang lain rumah pon xde lagi.

Tapi, jeles dengan org beli umah baru. Tiles dah cantik. Umah bersih lagi. Xnak reno pape lagi pon boleh..sedap mata memandang. Renovate pon tambah depan belakang je. Boleh fokus pada deco2.. best...

Rumah skarang ni, mmg memerlukan major reno la kalo nak puas hati. Tapi, berdikit2 lah. Antara planning nye :

Nak tukar furnishing ketiga2 toilet.

Nak besarkan bilik air master bedroom.

Nak extend depan sikit lg, owner lama dah extend tp x kenan design tingkap dia.

Nak extend porch sampai gate. Kira fully covered la porch tu nt.

Nak tukar tiles porch.

Nak tukar roof dapo- owner lama extend jgk, n x berkenan kat roof dia..rendah.

Ok, nie yang major nk reno lah.. harap2 ckp la tabung hayam kami.

Untuk masa sekarang ni. Bleh deco2 simple dekat dalam rumah je la. Nak deco melebih pon, x boleh jgk.. perabot apa pon xde, ada pon shelve diy2 je..sebab da dekat nak bersalin nie, banyak nak pakai duit kan.

InsyaAllah lepas bersalin, nak saving untuk tukar gate n cat pagar dlu. Tp xtau la bleh ke tak cat pagar tu.. sbb gutter side kiri rumah da tercabut, so kalo hujan memang macam waterfall la kat situ. Cat pon kang sekejab nt berlumut balik. Nak suruh husb pasang gutter tu dulu. Tp ntah la, husb kita budak bandar.. jenis dok lam rumah bc komik, men ps. Mana la reti nak menukul segala ni.

So....

Itu planning nye lah. Lepas tu ckp ngn husband, kalo boleh lepas ni nak jarak cket la untuk anak no.3, besarkan dua ni dlu. Bia adk baby cerai susu dlu ke kan. Nak deco umah bg puas hati, nak p bercuti. Ank kecik, ngn pegnen.. nak bercuti pon renyah.. nak melawa jgk, hahahaa...sebab nye aku kalo pegnen, x de hati nak melawa... muka memang terabai 100%, nasib la mandi masih bersabun bersyampu...hahaahaha...

Tapi, kita merancang je la... harap Allah makbul kan, aamiin..

Selasa, 5 April 2016

Second pregnancy : detail scan adik baby

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Esok, genap 32 minggu @ 8 bulan. Syukur Alhamdulillah.. setakat ni semua pon baik baik je..

Dok kelebet2 blog ni, ingat kan dah share pasal detail scan ni.. rupa nya belom. Rasa nya share kt ig je kot or fb, ntoh la..
Buat detail scan hari tu on 22weeks klo x silap, doc suruh buat detail scan sebab on 5 mth pegnency pon masih bleeding. So nk check adk baby nye conditions la konon nye..

Ps : pasal bleeding. Yes, pegnen kali ni bleeding jgk..tp x berkala mcm time aathif. Aathif smpai 4 bln, tp dok kua je..sikit2. Pegnen kali ni, mcm period.. sebulan skali selama 3 hari.. ha...

Back to cerita detail scan. Buat detail scan dekat hospital colombia jgk, apa ntah nama sonographer tu.. x amik dulik tp sono yg sama utk time aathif dlu. Rasa dia pon x ingt kot.. but i remembehhh.

Ye lah, time aathif dlu dia detect ad foci kt heart kawan tu. Siap ckp ada possibility utk sindrom down. Hoiihhh.. menangis bebulan2. Padahal kebarangkalian tu dlm 0.0001% gitu je. Xpe, abaikan.. yang pasti alhamdulillah aathif sihat sempurna ceria pandai, semua ah...

Ok, untuk check up adk baby kali ni. Memang berdebar2 la.. aku dok bc mcm2 dlm ht siap zikir tahmid semua.. 

Allahuakbar... xnak hadapi situasi yg sama. Memang aku da well prepared, banyak ilmu aku gali pasal detail scan ni. So lebih bersedia la, tp tetap bedebor. Masa dia check jantung, salur darah in out.. memang sangat2 mencemaskan.



Tp Alhamdulillah, adk baby doing well. Syukur... semua pon baik2 aja. Kua dari bilik doc tu, tangan kaki semua sejuk abis.. hahahaha... bukan apa, aku ni kan jenis cengeng. Walo tau benda nya xde apa, tetap nangis jgk.. mcm satu kemestian pulak, koh3. Time aathif hari tu, aku menangis sampai demam...esok jumpa doc shida sebab nak diskas result detail scan, doc bg mc 2 hari..hihihihi.

InsyaAllah, yang penting anak2 ummi sihat sempurna. Membesar jadi anak2 yang soleh, cergas, cerdas, rajin, all the good thing... aamiin