si comel n si ensem

Rabu, 7 November 2012

lilac + blue colour combination

salam sejahtera...

masih pening dengan pemilihan kaler combination nie..
if ikot apa yang aku plan nie...memang agak gelap and rich in color la majlis tunang aku nanti..
orang len..amek kaler soft2 kan..peachy pinky kaler manis2..

tok baju tunang aku..aku pilih kaler soft sikit. tok baju aku beli kain lycra kaler lilac or soft purple.
ingat nak matchkan dengan lace kaler pink. tapi x jadik sebab ritu akak kawen da amek kaler purple + pink.
skang nie pilih kaler lilac/soft purple + light blue/tiffany blue.

baju dah berjahit...kena Alter lagi cket.
skang nie tengah carik lace untuk di patch kat baju dan jugak tudung...
plan nak pakai tudung sama kaler ngn lace...so, tudung kaler biru..baju purple tudung biru.
yeeee...kaler block sangat.. aku suka lak..........tapi masalah sekarang nie,
ramai plak menyangkal kaler yg aku pilih. shade terang sangat lah,
x sesuai biru amek kaler purple jugak la...fine lah.

aku nak biru gak...tapi ye la aku g carik shade yang light cket..duh!!!
owh...carik kaler tudung dlu, pastu baru g carik lace..huhuhu... semalam beli chiffon biru ngn kaler pink.
beli 1 meter jea..ngam ngam jea... aku nak wat half moon shawl tue..
sekali da potong2 sume baru teringat pasal jahit tepi,
patut kena lebihkan sket dlam 1 @ 2 inci sebab nanti jahit tepi dorang akan makan cket, kan??

tapi xpe la...da potong dah pon... nanti nak kena g carik tudung yg a tone lighter plak...
xpe...banyak tudung aku, hahahaha.. owh..nape aku x beli jea shawl half moon
yang dah melambak2 di jual kat mana2 tue?? kat jalan TAR pon ada shawl half moon tue..ha?? sonang...xyah pikir.
ikhh...xnak, aku nak lace kat atas shawl tue match ngn lace kat baju. titik.

tok pelaminan plak..aku nak kaler purple + sky blue + red. pelik??
tengok sini...ok kot, ceria haku tunang nanti...hahahah..

red tue sebab da buat bunga crepe merah ritu,
pastu x jadik pakai pastu gune je la tok pelaminan tunang nanti...setel.


untuk hantaran plak..aku nak beli bekas buah warna silver.. (bekas buah ke nama dia???)
untuk kawen pakai bantal,untuk tunang xde bantal..pakai bekas tu ngn pahar jea..campak2 bunga, done.
kaler combination lak?? nak ada peacock feather bleh?? mahal x? cam cantek je kaler peacock tue..

tok tunang..mungkin, same ngn pelamin, tp ubah cket bagi nampak beza cket.
ingat nak kaler royal blue + silver + dark purple + slightly red. ha???? gothic gile pilihan kaler aku...
lantak...

yg lain aku x pening lagi sebab x buat lagi...
yg tengah pening sekarang nie combination tok baju... ok ke?????????????????????

ok ke??? FMIL suggest kaler y light lg, FFIL plak suka kaler purple gelap cket dr kaler baju..tsskkk..

Selasa, 6 November 2012

checklist 100 hari (tunang)

saje je wat checklist nie...supaya nanti x kelam kabut.
sebab balik umah pon 2 hari before majlis...so kne pastikan sume settle...
contohnye...attire settle tunggu nak pakai jea...pelamin tunggu nak pasang je..
sediakan duit untuk beli basah je nanti...

bagi sesetengah orang...tunang je kot. apa nak wat checklist bagai kan? plus...tunang je kot,
bkn ada apa nak prepare sangat pon..sebulan sbelom baru nak prepare or
2 minggu sbelom majlis baru nak prepare pon sempat...
ea...betol la tue,bagi orang yang memang dok kat umah memang la sempat,
tapi tu pon kalut jugak kan??nak2 lagi kalo perantau macam aku nie?
kalo kampung aku kat seremban tu je ke xpe la jugak..nie kat hulu jeli nun..da abis hulu dah.
nak balik 11 jam dalam bas..oh tidak....so meh tgk benda yang need to be done untuk bertunang nanti..

tarikh: 10/02/2013

vanue: umah lerr...

time: 2.00pm (expected)

pelamin:

- finalize design pelamin - ( consider done )
- kain backdrop satin/biasa - sky blue 3x2m (kamdar) - (settlekan bulan 1 nanti)
- kain backdrop nipis/sheer - cream 3x2m (kamdar/nagoya) - (settlekan bulan 1 nanti)
- paper wheel - variety shade and size of purple,green,blue and red. - (otw)
- kain bulu2/satin tok platform - putih (kamdar) - (settlekan bulan 1 nanti)
- diy paper flower - cream and red - (otw)
- bunga artificial - combination of purple, red,blue..blablabla - (fah lean, balakong) - (settlekan bulan 1 nanti)
- pasu - 1 besar, 2 tinggi, 2 sederhana - (donno yet nak beli kat ne) - (settlekan bulan 1 nanti)
- optional- bantal kecik - 2 purple, 2 merah/dark pink, 1 sky blue - (beli kain kat kamdar) - (bulan 12)

hantaran:

- finalize konsep hantaran - (no bantal-consider done)
- colour combination - (royal blue + silver + dark purple + slightly red). - (consider done)
- hantaran (settlekan bulan 12 - 2) :
- baju akad nikah + sampin
- tepak sireh + cincin (aku taw, cincin tunang xbagi kat laki pon xpe...tp dah dia nak..)
- buah
- kek
- dono yet..

Attire (combination of lilac&light blue / lilac&pink) :

- fitting baju - (done - need to alter lg)
- patch lace and beading (light blue/ pink) - (next month lah...baju x finalize lg)
- DIY half moon shawl + patch lace (lace same kat baju) - (otw)
- inner neck (same kaler as baju) - (hajra/ariani) - (bulan 1)
- optional : find new shoes - (bulan 1 jugak)

foods (akan disettlekan sehari sebelum majlis-kat pasar la) :

- finalize menu - (consider done)
- main course :
~ tomyam campur
~ayam halia
~ kailan ikan masin
~ telur bungkus (untuk pihak lelaki je..tetamu lain xde)
~ulam
- pencuci mulut
~buah potong
~agar - agar
~ puding

p/s: ehem...menu lain cket dari menu biasa, malas la nak gulai daging, ayam merah typical lauk kenduri tue.. nie tunang je kan..so bia lain cket la..

Doorgift / kid's treat :

- plastik lutsinar (bulan 1)
- gula-gula dan jajan (bulan 1)

p/s: nie just sedekah tok bebudak je la...bukan doorgift apa pon..ingt nak letak duit seringgit dalam angpau, tp kang org ingat dok sambut perayaan agama lain plak..so bagi makanan je la, plus jimat cket duit aku. hahaha...

optional :

- find photog - (consider done-sebab xde photog...amek gmba sendiri je)

make up :

- carik MUA femfuan - (consider done - make up sendiri...hahaha)
- topup alat make up (otw)

mini pelamin untuk tunang...perlu @ tak?

salam sejahtera blog...(bajet blog bley jawab salam...)
counting days tok tunang da less than 100 dah,
so dah boleh mulakan persiapan pertunangan dah la..ermm...
tp xde apa yg boleh di persiapkan jugak sebab jauh kan...
kalo dekat every weekend balik umah wat persiapan.
eh...tp tunang je kot, mana ada persiapan apa sangat kan...
that why la..aku start from 100 days onwards..xde la awal mana pon kan...

sekali lagi di tegas kan, pertunangan bukan lah sesuatu tok di war war kan..
entry2 pasal pertunangan nie bukan untuk meng-war2kan atau apa2 pon,
sekadar mencoret memori persiapan pertunangan je pon,
nama pon mencoret memori kan...so untuk bacaan kembali di hari kemudian,
nanti2 bley baca balik pastu gelak guling guling sorang2..
(motif nak belak guling2 baca entry sendiri?? ntah....)

entry kali nie bukan berbentuk pertanyaan pon walaupon tajuk berunsurkan pertanyaan..
nak citer jea....kita nak wat mini pelamin tok tunang kita nanti.
vogue kan kita tunang siap ada mini pelamin lg...
x, x, x,..... jangan lah bersalah sangka begitu pada saya... hahaha...

yes dear, ada mini pelamin. tp xde la mini pelamin sangat..
just sediakan tempat proper cket tok sarung cincin jea.my pakwe suruh buat sarung cincin lam bilik jea. tapi.......
(kesah sedih nie, amek tisu cecepat) saya nie...xde bilik awak, sedih x?
umo dah 26 taon tapi xde bilik sendiri..sedih sangat.
sebenarnya ada...tapi bila terlalu lama merantau di negeri orang nie..
makhluk(adik) kat rumah dah menakluki bilik ku. bilik mak, mak bagi akak..
bilik akk mak bagi kat aku.bilik aku tapi mak aku tido situ. bila aku balik, aku tido ngan mak aku la,
ok sila gelak...umo dah 26 tapi tido ngn mak lagi..gelak r!!!

my mum cakap bila aku da kawen nanti, time aku balik mak aku tido la kat lua..
nanti mesti aku beli katil baru kan? so katil lama tu dia nak letak lua,
kat depan bilik akak aku ada satu ruang tertutup mcm bilik gitu..so dia nak letak situ la.
tapi....gile keji, sesedap je nak tido lam bilik bia mak tido lua. so xpe la...
eh, nie pehal lak cite sal tido nie???? kan pasal tunang....

ok, so that why aku xley wat sarung cincin lam bilik. erm..bukan x leh..boleh.
tapi malas lah. nanti mesti mak aku suruh pakai bilik akak aku.
malas lah aku nak kacau bilik orang. so kita sediakan satu tempat tok sarung cincin.
xde la beriya mana, DIY sendiri jea..letak kain, letak bunga...dah cukup. ntah2 xpakai pon..
kang nanti masa kua salam2 tue...selamba je mak or nenek dia sarung cincin masa tu.. mana taw kan???

nie simple ke?? To me sweet jea, tp pelamin saya nt lg simple dari nie, to me it not pelamin..
Tak layak, hanya sesuai di panggil tempat sarung cincin jea..
So...adakah pelamin itu perlu??? Bagi saya...yes, definately.....yessss.


p/s: mengharapkan majlis yang simple, ringkas dan manis.