si comel n si ensem

Selasa, 22 Mac 2016

Second pregnancy : perut mengeras aka braxton hicks

Salam sejahtera...

Sekejab je rasa masa berlalu. Alhamdulillah..adik eby dah 27wks6days. Maksudnya..esok 28wks. Maksudnya esok genap 7 bulan la. Alhamdulillah... adik eby sihat2 hendaknya sampai la bersalin nt. Eh..mohon sampai bebila lah.

Hari ni, terasa perut mengeras dengan agak keras. Dari pagi tadi. Tp selang masa xde la kerap sampai kena pegi spital bagai.. memula mcm x selesa sgt. Dah apa kena asyik nk mengeras je ni.

Lepas tu baru teringat pasal braxton hicks yang juga d kenali sebagai praktis contraction. Sbb nak prepare utk real labour nt..so xde la kalut sgt kn, hiks.

Awl la jgk kan da start braxton hicks. Tp ase nye sebab adik baby beso kot. Esok baru ngam 7 bulan which is baru masuk 3rd trimester, tapi sebab adik eby beso..so dia start awl la kot. Normal je, sbb ad je yg start braxton hicks on 2nd trimester tp most case nye start time 3rd trimester lah.

Tp x menganggu keje pon.. boleh je ummi dok terlanguk depan pc siapkan design tu..keje byk, x sedor.

Doa kan untuk labour kali ni pon mudah jgk mcm abg dia ea.. insyaAllah.. aamiin.

Isnin, 21 Mac 2016

Resepi : apam pisang bakar kelantan

Salam sejahtera...

Tetiba nak up resepi plak ea..
Okeh, nk share resepi apam bakar simple dan mudah resepi my mum. Apam bakar ni kuih kelantan je kot, tp kt bandar ni pon ad je kuih apam bakar ni...

Byk versi sebenarnya klo versi simple..just rasa apam pisang masam2 lemak2. Kalo versi susah tu..rasa mcm pedas2 rempah gitu..sedap jgk. My mum pgl apam orang mati sbb kata nya biasa org buat apam tu time org meninggal utk minum petang, cicah kopi kaw paw waw..best.

Jom cekidaut resepi apam bakar kelantan :

Versi simple mimple :

-Tepung beras
-Pisang masak (maap xreti nk beza jenis pisang, hrtu buat pkai pisang awak je)
-yis aka mauripan
-gula n garam

Cara2 membuatnye :
1. Lenyek pisang sama gula n garam..campo mauripan n tepung beras. Gaul2..

2. Tambah air sedikit untuk mendapatkan consistency sama mcm buat pankek.

3. Biarkan semalaman, pepagi sok nye.. boleh la di bakar atas pan yg di gris dgj sedikit minyak.

4. Makan dengan kelapa parut + sedikit gula n garam.

Versi susah sedikit.

Bahan2:
-bawang merah
-halia
-serbuk lada hitam aka blackpaper
-lengkuas
-tepung beras
-tepung gandum
-pisang n tapai ( tapai klo xde pon xpe, klo ad bleh boh..apa2 jenis tapai)
-gula n garam
-yis aka mauripan

Cara membuatnya :

1. Tumbuk bawang merah dengan halia sampai lumat, tumbuk lengkuas bancuh sikit air..perah amik pati dia.

2. Lenyek pisang, boh garam n gula, boh bawang n halia tumbuk, serbuk lada hitam dengan pati lengkuas

3. Boh yis, 1 cup tepung beras, half cup tepung gandum. Gaul2, tambah air untuk mencapai consistency mcm penkek.

4. Biar perap dlm 1-4jam, stengah hr pon boleh. Bakar atas pan gris dengan sedikit minyak.

Ps: sukatan pandai2 sendiri ea.. tp utk sukatan tepung n tepung beras, mcm tu la 2:1, 2 tepung beras. Satu tepung gandum..pisang, suka hati..4-5 bijik.
Gula, klo xnk manis sgt..pkai 2 sudu taufufah tu (kat umah sukat gula pkai sudu ni je.. 😭) lain2 tu sume agk2.. yis pkai half tea spoon kot hrtu...

Ok tu je..nt kte share resepi mende lain plak..yg pasti semua masakan kita simple dan cepat.. penting utk ibu bekerja.