si comel n si ensem

Khamis, 13 Mac 2014

Mom2bee :Quick update check up 4 month

salam sejahtera....

semalam check up 4 bln..baby tido tanak bangun.. tido mengiring lak tu..nmpk mntot ngn tlg blakang... Nmpk kaki n tgn kuis2 cket bila doc tekan2 pkai alat scan tu..



perut ummi kecik nampak baby penuh dalam perut.. nanti baby dah besar lagi, baby akan pusing..

Pat bln ingt kn berat naik bkilo2 mcm org lain.. naik la 500g. Tp ni pon sebab ummi x yak 2 hari..kekeke. tp mmg sepatutnya mcm tu pon..6 bln baru berat akan bertambah dgn jaya nya...kalo sekarang dah bertambah mmg lomak je la...
badan x naik lagi,,,sama je lagi, tapi perut dah nampak la.. amik kot depan xnampak la..
kalo kot tepi...baju tu terjungkit..mihmihmih...

Doc bg antenatal card serupa je dgn buku pink tu..cuma beza wane putih..untuk rekod doc ckp. Haaa....sape kata check up swasta, spital swasta xbg pape tok rekod....ni ada, aku pon ingtkn xde jgk..tp upenye doc bg bila dah masuk trimester kedua. Ye la..trimester pertama mcm2 boleh jadi kn, gugur, ectopic dan sebagai nya.. bla dah lepas trimester pertama tu baby dah kuat cket..

Urine test sume normal..risau gak sbb lately kegemaran terhadap coklat sgt lah tinggi..tp Alhamdulillah..normal. blood pressure pon normal, bacaan cantik doc ckp...alhamdulillah...
Next mnth kne wat blood test tok check hb, hepatitis, hiv, rubella bla bla bla..ntah pobondo lg..tok hiv kne sign approval letter. Aloh..sign je la..bkn apa pon kn.. hrp2 blood test nanti pon normal jgk..


antenatal card from colombia asia...

nie kalo emegency...tetiba xdan nak p colombia asia.. kot kat klinik kat opis ke..
bley la tutnjuk kad nie untuk doc tau rekod kesihatan kita...
Oh..uri low,tp doc ckp sbb baby kck lg..nt baby dah besar uri tu akan naik sendiri...harap2 uri tu naik la...ada 5 bulan lg ni, byk masa lagi.. kalo uri xnaik2 jgk alamatnya kne c-zer mcm budak ops ni.. ala... Tanak la c-zer, nak normal... Please baby..

semoga Allah permudahkan urusan nanti..aamiin..

Mom2Bee : pembawakan budak - obses pada suami sendiri...

salam sejahtera,

tengok tajuk pon tau..so xyah cite dah la ea?? hahaha...ok x? he...

org lain pembawakan budak xleh tengok muka suami kan? aku pantang tengok muka suami, terus ase jatuh cinta tok kesekian kali nye..hahaha. nak nak 2 3 hari ni baru lepas potong rambut serabai dia tu.. pandang je muka suami dah tersengih sengih...mihmihmih...

masa awal2 dulu aku mcm org lain jgk, tp xde la xleh tengok suami terus. cuma, rimas la.. xleh dok dekat ase rimas.. sekarang nie..kalo xde, xleh tido..miahaaha..padahal laki ada je kat bilik atas bukan g mana pon.

kecintaan betul, husband pasrah je serah diri kena penyek2, cubit2 ngn bini dia...geram..hahaha, eh..nie bukan geram yang 18sx tu,tp geram yang ase nak pukul2...ase nak peluk golek2 biar dia lemas..hahahaah...

husband plak jenis yang pengeli, time dia ok..ok la. tp salah cara, memang xleh sentuh..mmg x tido la malam tu... gelak je keje nye...sentuh hujung jari pon boleh gelak mengekek ngekek..x paham aku... last2, xpe la... tido pegang tangan je..mcm jalan nak lintas jalan tu... hahaha, xpo lah..janji bersentuh..baru bley tido..kikiki...

baby obses kat abah dia kot eh? tengok muka je dah...alahai comel nye laki aku, geram nye tengok..wahaha... erk, muntah korang kan...kalo org tengok laki aku, muka ketat je apa yang comel nye kan. ha ah..kalo wat muka ketat aku pon ase nak tumbuk je muka dia...tp dia ada a sweet smile gitu...hahahaha...eh, laki aku. op kos la..he's da most macho ensem comels lelaki dlm dunia, dunia aku je la....dunia korang x...

lepas tu sekarang nie...mabuk2 muntah2 xlalu makan boleh di katakan tak de dah. tapi kekadang dia buat perangai jgk.. tetiba je. tengah gelak2 huhahuhahuha..tetiba, blueeekkkk blueeekkk...

macam malam sebelum tu..aku dah tido dah..dah siap mimpi tengah dukung baby, pakai dress dr qalaqisya, tapi fokus pada heel masa nikah..ye..aku mimpi pakai heel tu. nampak x betapa aku rindu nak pakai heel, smpai termimpi2.. lepas tu tetiba tersedar.. tersedar dengan muntah penuh dalam mulut.. berlari aku ke toilet sambil kembung kembung mulut xnak terbelahak kat tengah jalan. nasib aku bukan baby, baby kuar paper tersedak susu..aku tersedak muntah...apakah????abs kuar semua pizza makan malam tu.... haih la..

smlm tengah borak ngan suami dlm keta sambil gelak2..tetiba terbelahak... ceh, mcm baby plak nak terbelahak bagai.. kuar lendir2 mcm susu tu lega..sambung borak..

baby nie suka nau muntah..penat ummi tau!!! tapi skang nie ok cket la..boleh makan dah.. xde la mcm hari tu..pandang makanan pon xde selera..sabar je la..

satu lagi yang paling obvious, aku dari kecik x suka coklat.. boleh la makan tapi..kalo cadbury tu yg kiub kecik2 tu satu kiub je sehari aku makan.. hahaha...beli cadbury kecik tu pon berminggu nak abis... skearang nie??? perghhh.... dapat coklat macam dapat makan nasi.... kalo milo nugget tu plastik kecik sekali hadap. kit kat bite 3 hari habis...siap simpan kat kepala katil lagi...nanti senang nak capai. cadbury yang besar tu pon sekejab je.. sekali makan boleh habis 3 row tu..miahahaha...pon simpan atas kepala katil...

aku xnak la amalkan makan coklat nie sangat...kang x memasal kena kencing manis...haru pulak jadi nye......

Isnin, 10 Mac 2014

Mom2Bee : barang pertama yang di beli...






salam sejahtera...


hari nie Alhamdulillah 16 minggu. baby ummi bagus..behave sangat. dengar ummi abah borak borak bergelak ketawa dalam kete baby pon seronok tendang tendang seatbelt..ayooo...tu seatbelt sayang, bukan ummi saje letak situ as menan awak.. nanti awak keluar ummi abah main dengan awak ea..kita main polis sentri..miahaah...ke nak main galah panjang? hehe...


ummi x sabarrrr sangat nak beli barang barang awak, geram sangat tengok... semalam ummi p garden bayar bill, saje singgah isetan.. round tengok barang barang awak. ummi gerang ase nak cubit cubit abah tengok baju kat baby guess..eeeiii comel nyeee, kecik miut gitu. tapi ummi terkinja kinja dalam hati je la sebab masa sebelum pregnant ritu abah selalu sound " abg adik beradik dulu, pakai baju beli kat billion je..elok je bijak pandai semua ".. hu...so ummi gigit gigit bibir je la nengok baju cinonet ciut tu...


tapi x tahan sangat..ummi saje je la...suara pon antara keluar dengan tak je la, tanya la abah "comel kan baju tu?? nie kalo ayg nak beli tok baby baju branded just tok special occasion mcm bday ke,raya ke, xboleh ke???" wahh...gigil gigil ummi tunggu jawapan abah. "boleh..tp kalo girl tanak pakai seksi2 dress atas lutut tu"..ngehehe.....ummi sukaaaa..... "ehhh...xla, kalo yg singkat2 tu ayg pkaikan legging la tok dia," miahahaa...x sangka abah setuju.. eh...ummi ngan abah nie cakap macam kompem awak girl je kan...hehehe.... x kesah, boy pon ummi pkai kan jgk walopon xleh nak ropol2, tutu tutu sume tu..


tapi yang dah di beli bukan lah barang yang akan di pakai oleh baby nanti.. idok ea kawan2... ummi memang excited, ummi memang x suka kalo orang terlampau berpegang pada "kata orang tua2", tapi ikot lah jgk..lagipon awal sangat... kang dah beli sekarang..nanti nak beli lagi.. so beli nanti je untuk mengelak kan ummi kelabu mata...hahahaha. ummi beli barang ummi nak pakai nanti.. wieehhhhiiiii.....



tadaaaaaaaaaaa......




ummi beli tommee tippee double electric breastpump ini... dengan electric steam sterilizer. beli yang gift set dapat la mendelah2 lain tu.. untung dah x payah beli feeding bottle. dapat 2x5oz dengan 2x9oz feeding bottle. dapat 6 storage bottle untuk breastmilk nanti sekali dengan rak. nanti ummi nak kena tambah storage bottle lagi..xkan cukup dengan 6 je.. beli storage bottle dengan storage pack. order dengan mymommashop, alhamdulillah..suka sangat. sebelum kawin lagi dah tertarik dengan pump nie...terus tolak tepi freestryle. xpo..ummi pakai ini dulu, nanti dah setaon, susu banyak lagi..or untuk second child..baru ummi p beli gaya bebas itu...


iklan

ramai orang tnya nape beli sterilizer n x beli warmer..warmer kan ponting..lagi ponting dari sterilizer neh. stakat nak sterilize botol tu..pakai air panas pon bulih..ye dok? senaq nya...kalo nak rebus botol susu tu dalam piuk, elok lah p beli sterilizing tablet tuh... kalo pakai electric sterilizer nie, xperlu letak pon tablet tu..n senaq nya..x berapa elok pakai tablet tu selalu..nanti efek baby cm tu la..

tapi buleh je kalo nak rebus2 cara lama tu... pestime basuh botol, sterilize la pkai sterilizing tablet tuh. pastu angkat tunggu kering sat ka, lagu mana ka, bley boh dalam bekas tutup rapat..time nak guna baru bukak amik. second third basuh tu..rebus biasa je la..xyah pkai tablet. pkai sbulan skali ka tablet tu..tapi pada aku sonang lagi pkai letrik sterilizer neh..nak2 lagi MIL yang akan jaga budak kecik nie, sonang cket kejo dia kalo aku xdan nak sterilize memalam lepas balik koje tu..

pasai warmer plak..memang nak beli, kalo warmer TT ado timer, mmg dah beli complete set dah..tapi apokan dayo..takdo. main putaq2 pastu tunggu 5 minit, bajet sendr xdo alarm ko apa..camtu la..kot la, ase nye. tanak la...kang kesian lak MIL aku nak menunggu susu tu panaih.. so aku nak beli digital warmer dari philip avent. rege bley tahan..banyak range tapi max aku letak bajet RM300. xpo lah..demi mu anak.... yang nie sonang, set set.. picit picit..tinggai, lepas tuh..dah siap bunyik la alarm dia tett tett tett tu...ngeheee.... tapi itu carik kat kedai baby kat mesia je la kalu ado...maleh nak pre-order bagai...huhhu

yang ummi risau sekarang nie...xdok space nak freeze kan susu awak tu nanti. memang la peti es nenek besar, 2 pintu...tapi barang pon banyak la jgk. segan la ummi nak p mintak satu rak kat dlm freezer tu tok susu awak. pastu cukup ke satu rak je? ummi pikir nanti kalo stok dah banyak, ummi nak mintak abah beli freezer, yang dua pintu mcm nenek punya..kehkehkeh.. parking kat ruang tamu atas, xdo orang dok kat situ..bley la parking 2 peti es kat situ... nanti kalo dah jumpa umah..usung je la peti es tu..xyah beli dah. tapi skali pikir, susah jugak nak ngusung peti es bwk naik atas... umh atok dah la tinggi.. erkk...xpo, itu ummi pikir nanti dengan abah..

nanti doakan susu ummi tok awak banyak ea... ummi nak awak minum susu ummi.. ummi ngan abah xdapek nak minum susu mak. ummi sebab tok mek susah dulu..lepas 6 bulan ummi minum susu pekat manis je... abah pulak sebab gedik mengada ngada.. xnak isap susu nenek..miahaha..baby tanak ikot perangai abah tau??? baby kena suka susu ummi..tanak demand.


end iklan

ni la barang2 yang dalam kotak tu... feeding bottle dah ada, kalo ikotkan dah xperlu tambah dah...

banyak2 pon bukan guna jgk kan..kalo nak guna banyak pon bottle storage dengan ziplock tok simpan stok EBM je nanti. kira cukup la nie untuk set menyusu..tinggal lagi nak beli teat dia je tambah..eh,tapi x perlu kot..baby2 mana ada gigi lagi smpai nak rabak teat tu...


lagi antara yang di beli....

ada lagi beli masa baby fair kat shah alam tu..tp itu buat entry lain la... sebab dah panjang bebelan ku ini..
nanti kalo rajin nak buat early review breastpump ni jgk...kalo rajin la...

ok...bye,salam sayang dan selamat malam... :)





 

Ahad, 9 Mac 2014

blog berwajah baru...

salam sejahtera...

hari nie sempat tukar rupa blog..background image from google image..so if hak persendirian please sue google..hehehe...

tukar title blog jugak...nk letak 'story of our life' tapi suami ckp dah mcm one direction pulok, so dia ok dengan our 'small family'

nak update link blog mom2bee tapi ngantok suda... nak up post pasal barang first yang di beli untuk beranak nanti..dah siap dalam draft pon..tp, malas la..nanti nak kena upload gamba..nanti amek masa..nanti tido lambat...bhhahaahha....sayang tido ok!!!

so nanti2 lah ea...nanti bley update barang2 yang di beli kat baby fair shah alam tadi jugak sekali..

dah lah..hapdet pendek dari saya...salam sayang, selamat malam....






Photobucket