si comel n si ensem

Khamis, 29 Januari 2015

kena "usik"

salam sejahtera...

adalah normal untuk baby nampak entiti yang x nampak dek kita. tapi tak normal
kalo dah menangis pagi petang siang malam sampai kejang2. tidak...no.... tak mungkin.

penah jadi tak? adlam pantang ke, or time keluar ke, x semena2 anak uols menangis, bukan
menangis nak susu, bukan...tangis dia lain.

kalo dalam pantang nak tau kalo nangis sampai hilang suara, bagi susu tak nak, badan terkejang2.
aathif dulu alhamdulillah xde la teruk sangat, tapi ada la nampak2 tu..baby biasa la, just nampak je la
bukan kena kacau pon.. nangis cket sambil pegang ummi dia sekuat2 hati.

sekarang nie, dah xde episod nampak2..kalo dia tetiba pandang tingkap pastu gelak mengekek2 tu ada la
tapi xperlu takut..anggap je jin baik tegur anak kita sebab comel, x perlu gelabah nak p carik tangkal ke apa.
syirik oii pakai tangkal.

sebab tu dalam pantang, 24 jam tanpa stop pasang kan ayat quran. beli la radio murah kat maydin tu
kalo takut rosak sebab x off kan.

cuma semalam.

ummi abah terpaksa singgah umah kitorang sebab kontraktor suruh tengok roof truss umah ada sikit problem.
orang baru lepas azan maghrib kot sampai sana. masa dalam keta tu ummi abah dah baca2 dah sapu dari
kepala bawak ke kaki, nak masuk umah pon dah bagi salam bagai. ye lah..umah dah berbulan tinggal kot
la ada yang tumpang tido ke apa ke kan. 

balik umah, terus mandi semayang maghrib sume. lepas tu baru tuju ke aathif. ok, dia xde nangis ke ketawa
sambil pandang ruang kosong ke, everything is normal lah senang cite. dah susu kan dia, dah nak tido..
dia xnak ummi tidokan dia, ok fine..abah amik sat ja dah lena..hoihh..batu belah batu bertangkup... nangis 
bucu batu, tanak la masuk dalam tu...xde akai pa???. 

ok sambung. agak dah lena lama abah letak la atas tilam, ok. 5 minit kemudian dia nangis2 mengeliat
badan. ummi amik, tiba masa untuk ummi pulak joget2 kiri kanan nak tido kan dia balik. suara menangis
marah tapi mata pejam. tangan melayang kiri kanan kiri kanan. ummi kepit tangan dia, badan pulak
meliuk liuk macam xnak ummi dukung. mulut dah tak menjerit marah dah just ek ek je tapi badan tersentak2,
macam nak terkejang2 tu. bila dia dah lena ummi cuba letak dia balik, terus nangis sentak2 balik sambil
genggam erat baju ummi. tiga kali dok ulang menda sama...

haih la....

ni ada la ni yang mengusik nie. bukan mengacau sebab aathif belom tahap meracau, just usik2 manja 
je. last, sambil dukung dia ummi baca al-fatihah, ayat kursi dengan surah al-ikhlas 3 kali. hembus tiga
kali dari ubun2 ke kaki. bila ummi hembus sampai ke kaki tu aathif tersentak, macam kita tarik seluar
ketat secara kuat, macam rentap gitu..ha betul, rentap. 3 kali hembus tiga kali kaki dia macam
di rentap. 

tapi alhamdulillah, lepas tu dia tido lena..eh, xde la sampai pagi sebab memang rutin aathif,
kol 12+, kol 3+ dan kol 5+ akan bangun menyusu,hew...

sejak dari dalam pantang itu la ummi amalkan, alhamdulillah..bila kita berharap pada Allah,
Allah akan bantu kita...yakin ok. bukan dengan tangkal2 semua tu. takut? memang ummi takut..
takut apa jadi kat aathif, tapi kita perlu yakin kan diri mengatasi perasaan takut tu...
insyaAllah.

kadang2, aathif ok pon sebelum tido malam ummi akan baca 3 ayat tuh dan hembus kat ubun2 aathif as
doa tido dia. ye lah..baby tengah nak membesar ni, mimpi tu macam a way dia belajar mcm tu la.. medium
dia. so tak nak la asyik mimpi buruk..biar mimpi indah2 je...

Rabu, 28 Januari 2015

Aathif & solid food @ 5 month 3 weeks

Salam sejahtera,

Ok, 5 minit dok pegang tepon xtau nak cakap apa..hewhewhew.

Gini lah, skang ni umo aathif 5 bulan 18 hari bersamaan 5 bulan 2 minggu 4 hari.
Lagi 19 hari nak 6 bln ikot tarikh lahir. Lagi 15 hari ikot jumlah hari which is 180 hari.

Kat sini ingin aku tegaskan, wahh.. tegaskan gitu. Aku tau, kalo bab2 makan anak ni sesetengah orang particular Cket. KENA 6 bulan. Aku Memula ritu gitu la jgk, KENA 6 bulan. Tapi lepas paed aathif ckp dah lepas 17 minggu, dah boleh dah nak bagi aathif makan Cket2, puree2 tuh. Aku pelik, apakah paed aathif ni xtau usus baby blom cukup matang untuk makan kalo x cukup 6 bln??? Tidak kah dia tau??? Kata ku di dalam hati setelah study melalui article yang di share kan di fesbuk. Lol.

Kesah nya, dah lepas 17 weeks, usus baby dah matang(ke separa matang??). So baby dah boleh makan semi solid food, sebab tu kalo tengok resepi mat salleh Dorg start 4 mo. Kalo aathif minum susu formula, so boleh la kalo nak perkenalkan solid food awl x tnggu 6 bln pon. Sebab nye formula dalam susu formula tu kita xtau cukup tak bg badan baby. Tp mandangkan aathif fully breastfeed, maka nya boleh tnggu sampai dia 6 bulan sebab nutrient dlm susu ibu dah perfectly perfect utk baby.

Tp jgn terlalu lambat perkenalkan solid food kat baby sebab di khuatiri usus baby x cukup di train untuk terima makanan pejal bila dah besaq nanti dan jugak, risau baby jadi picky eater.

Ok, nie apa yang paed aathif cakap. So mana2 pon as long as lebih 17 bln so ok. Boleh bagi.. alah, idok nye ekau toruih bagi nasi lauk kari mamak khen. Sila bagi puree sesuai dengan usia anak2 lah. Kalo rasa baby lemah gemalai lagi, bagi la puree satu jenis buah di buat cair2 sikit. Dan di permulaan, sekali sehari je.. wokeh???

Nape dok beria nak bagi aathif makan awal padahal berapa hari je lagi nak genap 6 bulan??

Well, i is x kesah. Eh..bukan x kesah x bagi lagi pon xde hal(mentang susu dok ada lagi..hoih bukan lah). Memang la aku excited gila tapi bley je bersabar lagi sikit. Tapi anak first dan this is the first time dia makan, so bia la aku yang nguruskan.

Dari masak, suap, cek taik dia, cek celah2 kot keluar rashes, tengok pola makan kot2 dia x ready lagi, tengok exact amaun yang dia mauh makan. Lepas makan nak minum air Bape sudu. Lepas makan nak kena minum susu lagi ke tak, bio aku yang buat semua.

Kata for day rules kan???

So mandangkan cuti wilayah bersambung dengan thaipusam, elok sangat empat hari. Maka di kesempatan itu..mari la kita menterai bagi aathif makan. Alaaa...bukan paksa sumbat macam video nanny indon tuh. Kita test tengok kalo x ready, kita start next week, x ready lg start lg next week..gitu la ea.

Gitu gini pon, nie bukan nak bagi dia makan sampai kenyang burrrppp... Pon. Just nak perkenalkan rasa, train usus dia gitu la.

Dah tau sume senang Cket nak tinggal kat nenek dia. Aku buat puree siap2 letak dalam small pot, nanti nenek dia nak bagi makan, panas kan dalam warmer, campo susu sikit gaul2 bagi makan. Ha...gitu.

Tp macam x puas hati je x dapat bagi sendiri, nak2 lagi bila nk try buah/sayo baru..ala...ala...nak bagi sendiri.... Seben kate bagi masa bekfes,sebelom g keje bg dia makan dlu..herm...Tp nak bagi dia makan time lunch je..acane tu???

Oh..sabtu ni blk jeli, so may be bagi dia puree avocado dlu sebab sonang nk travel kan. Balik sini isnin, selasa tu boleh la prepare kan puree dia..hew2; semangat tak???.

Gadget apa yang di beli??? Share esuk boleh..ngantuk dah...Lgpon ase macam panjang je... (Sebab Taip pakai enfon).