si comel n si ensem

Isnin, 15 Februari 2016

Second pregnancy : kisah bedung adk baby

Salam sejahtera,

Post yang lepas pasal hunting kain untuk bedung adik baby, sampai ummi nye menangis2 bagai. Buruk benor.

So, dah jumpa kain nye.. sambungan dari cerita yang lepas. Balik dari keje tu pegi jakel kl, gedung baru bukak tu. Selamber je masuk parking tepi jakel tu, dah ad kosong kan..masuk je la. Skali valet parking. Amikau..rm10. Masuk je terus cari kain flannel, yang ada plain je..tu pon 2 kaler je. Satu kuning diraja, satu merah cili pekat sikit tp cerah cikit dari maroon. Erkhh..merah la.

Amik 3 meter wane merah utk buat bengkung ummi. Hah.. org lain pakai kain belacu aku p bantai beli kain flannel. Dah kata flannel ni selesa lembut dan sejuk. Ummi pon nak selesa jgk..giteww...

X puas hati sbb xde yg bercorak. So p parking kt sogo, jalan kaki nk p nagoya..otw tu singgah la gulatis. Saje la tny, kot ada x pyh la nk lintas jalan bagai kan. Masuk gulatis, promoter dia tny, so ckp la nk cr kain flannel, ad tak??. Beria ni dia ckp ad..level 2.

Naik level 2, dia tnjk kain ciffon baju kurung. Haihh..ckp blk, sy nk cr kain flannel. Dia p tnjk kain baju kurung jgk..corak baru2 ni kak.. ko tnjuk la corak canggih lukis tgn ke apa, aku nk cari kain flannel. Lepas tu aku ckp, xpe la .xde kain yg sy cari. Lepas tu dia ckp, kat basement ad lagi kain flannel. Aku pon, ok kali ni betul la kot. Sama..dok tnjk kain baju kurung. Mak inchik da bengkak dah.. terus ckp xpe lah, xde kain yg sy nak tros blah. Malas nak layan, x paham bahasa rupanya.

Keluar je terus pegi nagoya. Dah nk tutup pon ms tu..selamber je aku naik terus tuju mana nak pegi, tanya promoter kain flannel ad x? Akk promoter tu bengkak je siap sound tutup2. Hahaha...hade aku kesah. Ko tutup kol 8 kan? Ni bru kol 7 lebih. Smpai depan kain. Pilih corak terus suruh dia potong. Ai dah ada aim nak apa, bukan nak merayap2 dalam kedai usha2 kain. Siap beli 4 corak 1m each, kua kedai blom kol 8, hah..korg xleh blk jgk...hahahahaha.

Setel bab kain. Setel potong bedung, buat beso, 1m x 1m. Member komen 1m beso, buat pekak je sbb yang kecik dah ada lampin, yang beso cket dah ad bedung jaman aathif, ni nak yang beso..senang nk selit2 taknak bagi terburai.

Buat blk kg, pass kat adik ipa mintak mak dia jahitkan bengkung mengikut design dan citarasa aku dan mintak jahit tepi bedung tu skali.. hah hah hah. Jimat duit aku. Utk bengkung kain 3m = rm16.50 je. Untuk bedung plak 4m = rm25. Ad ke patut bedung 3 rangkai tu sampai rm50 lebih. Nah..jahit sendiri, puas hati. Eh.. bkn jahit sndiri jgk, haku mana reti pegang mesin..hehehe.

Setel secoet barang adik baby. Barut pon dah complete..tempah ngn puan mah ritu. 5 saiz kecik, 5 saiz sederhana..semua amik yg velcro sbb yg tali aathif pny elok lg. Eh..tu barut jaman bapak aathif lg..masih elok. So pkai lah smpai 7 keturunan skali pon.. ho ho ho ho