si comel n si ensem

Selasa, 4 September 2012

wedding budget timeline..

salam sejahtera....
hew hew hew....eh, pape ntah perangai pas cakap slam sejahtera g gelak...
biaq pi la chek nak gelak ka teriak ka..huhu..
sebenaq nya, chek spatutnya ceghita pasai wedding planning + wedding theme + DIY @ vendors dulu,
tp chek nak jugak habaq pasai wedding budget timeline nie dlu..

pasai pa chek kata kena ceghita psai wedding planning + wedding bla bla bla tue...
sebab nya, that matter come first kot..bila da taw kita nak wedding cam ne, kat ne, nak DIY everything ker,
or nak vendors je ke,,then baru lah kita ley bentangkan bajet kawen kita, peh tu baru lah bley wat budget timeline neh..
hew hew hew..pengantin bajet je yang buat bajet timeline nie...sbb kne membajet kan..
kalo x nanti terlebih bajet,nanti x cukup bajet lak sbb bajet dah lari. so buat la bajet, okeh!!!

annoy x?????? berapa bajet aku tulis bajet iteww...
untuk pengantin yang bajet besar,xyah wat timeline nie...sbb duit da banyak kan, beli, booked or pape
pape ikot suka jea...
xpe..memandangkan aku dah gatal tangan nak tulis pasai bajet timeline nie,
so kita omit la dlu pasal wedding bla bla bla (gile panjang malas oh aku nak tulis)
perlu..dan penting ok budget timeline nie untuk pengantin bajet...dia macam checklist la,
tp more kepada budgeting checklist.

pehal aku rasa ayat aku macam sama je ulang2 nie??? ok abaikan....
aku da wat bajet keseluruhan secara roughly la..lg bagus specifickan everything,
tp aku kan x sabar....
jadik bila dah ada item, dah ada bajet, so mari lah kita wat timeline untuk bajet kita ini...
nie tok make sure everything settle smoothly, xde yang tertinggal, within bajet dan xde yang terlebih.
owh...yang terlebih tu xley di jamin...
tp kalo membuat bajet secara kasar nie..elok lah, extra kan cikit bajet tuh.. contoh, untuk bunga pahar,
xnak DIY sbb malas, so beli da siap...carik yang clearance sale dpt la rm100 tok 2 kotak, sekotak ada 50 batang,
so ok la...da dapat bunga pahar kiri kanan kan???
tapi dalam bajet letak rm300 ke (contoh), so kalo lebih xde la terkais2 carik duit kan, kalo kurang tuh bagus la..
bley top up untuk benda lain or saving pas kawen..

kalo rewang, itemize kan apa yang perlu. contoh lembu sekor konon RM2000, ayam seratus ekor..konon la seekor rm15 so
dah RM1500 kan, beras 10kg x 10 kampit konon la rm30 so rm300. bla bla bla, rempah ratus, sayur mayur.. kata kan lah total
barang basah untuk rewang rm5000. ada yang nak sponsor?? xpe, sponsor2 kita letak belakang dlu..buat bajet nie kita buat
kengkonon sume kne pakai duit kita..pas2 nie baru kira..

jangan tertinggal lak item2 yang penting ea, and jgn lupa buat jugak bajet tok miscellaneous,
nie untuk pertambahan pertambahan item masa dekat2 nak kenduri nanti. mana taw tetiba
mentol lampu bilik terbakar ke...apa apa je la...
owh, untuk kos pengangkutan jangan di lupa kan, sapot la minyak kete rombongan kita tu kan,
bagi la around rm100 satu kereta ke,kalo dekat bagi la rm50 ke, gitu la...

BAJET KASAR

PELAMIN + MEKAP + BAJU = RM3000 (amek pakej murah jea..kate jimat)
REWANG (BARANG BASAH) = RM5000
PHOTOG = RM1500
SET BILIK = RM2000 (nak baru nye lah..first nite bersama khen..*gatai)
KHEMAH = RM300 x 3 = RM900 (amek khemah jea,skali ngn kerusi meja)
KOS PENGANGKUTAN = RM1500 (xyah bawak banyak2 keta..bawak van jea jimat cket)
MISC = RM1000
HANTARAN = RM3500
HIASAN KAT HANTARAN = RM500
DOORGIFT = RM2500
BUNGA TELOR = RM300
KAD UNDANGAN = RM1000
CINCIN LELAKI = RM1000
DECO BILIK = RM1000

TOTAL = RM24,700

so settle sudah bajet kasar kita, contoh lagi ea..

TOTAL BAJET = RM24,700
CURRENT SAVING = RM10,000
BALANCE = 14,700

nampak??? lepas tolak simpanan, konon la kita ada simpanan 10 ribu, konon je la kan. so balance ada lagi rm14,700. so dalam
rm14,700 nie ada yang kita ley settle month by month..sikit2 la kan, mcm hantaran ke...bunga telor, etc etc..

NAK KAWEN = BULAN 8/2103

1. HANTARAN = RM3500 - BULAN 2 & BULAN 3
2. HIASAN KAT HANTARAN = RM500 - BULAN 3
3. DECO BILIK = RM1000 - BULAN 3
4. DOORGIFT = RM2500 - BULAN 4
5. BUNGA TELOR = RM300 - BULAN 4
6. KAD UNDANGAN = RM1000 - BULAN 5
7. CINCIN LELAKI = RM1000 - BULAN 6
8. SET BILIK = RM2000 - BULAN 6

TOTAL= RM11,800

amaun kat ats tu contoh je ea..
ha kau....dah tu mana nak dapat duit tok bulan bulan nie pulak??? damn aku dah pening, macam terlebih bajet je bajet aku nie.. huhuhu...belom masa nak membeli memborong lagi nie...huhuhu.

xpe..xpe..meh kite ejas sama2 supaya bajet kita x lari pecut meniggalkan kita kat belakang.. jadi nye....skang nie bulan 9 kan??? so ada lagi dalam 11 bulan la kan nak kawen. start bulan 9/2012 da lagi 10 kali gaji termasuk bulan 9/2012 tapi x termasuk bulan 7/2013. bulan 8/2013 tuh awal2 lagi jangan pandang..so yang bulan 7/2013 lak?? tu kira tok emegency savior gitu lah..kan kita dah ada bajet tok miscellineous kn? xpe..yg bulan 7/2013 nie simpan tok lepas kawen lak..kang xmakan kang...semua dah all out dah..


tuh...ada 10 kali gaji...kita start membeli bulan dua kan?? nampak kan? so ada lagi 5 bulan kan before bulan 2 khen??? so dalam 5 bulan tuh..sila la all out, perah habis habisan untuk menyimpan. ha!!! ingat apa tadi? simpan la duit..katakan lah kte simpan rm1500/month.. so total berapa sayangs?? ya betul...dah rm7500.

hah..mcm x cukup jea, kalo ikot bajet timeline kita tuh total dia rm10,800 tapi kita dok simpan tuh rm7500 jer...oi oi oi..active kan minda sekarang.. itu kan kita spend smpai bulan 2 jea. tengok balik timeline kita, bulan dua kita settle kan barang2 hantaran je kan?? so tok barang2 hantaran tuh bajet RM3500, makanya...lebih lagi RM4000 kan?? dari yang kita simpan RM7500 tue la..bukan yang current saving RM9000 RM10000 tu. yang tu kan kita dah tolak awal2..aihh...pening dah!!! masa nie kita tolak siap siap yang MISC, RM1000..nanti lupa lak kang nanti. so balance duit yang kita ada? ea...RM3000

nape kena settle kan barang hantaran tu bulan 2, macam awal je kan?? masa tuh kan ada chinese nu year, end year sale pon x abis lagi tu.. perasankah anda chinese new year sale lagi murah2 dari sale lain...x taw nape. tp mostly barang sale masa nie.. kalo sale2 lain tuh, da barang yang sale..ada yang harga maintain. so jom kita shopping bulan 2 jea... eh, tp kalo sume dah shopping bulan 2, kang abis plak.. erm...bia aku sorg je la yg shopping

settle bulan 2 nye list. next bulan 3 plak. bulan 3 nie macam..ala2 survey2 je dulu..so kita just beli mende2 simple jea, kot2 ada hantaran yang x settle lagi, pastu bley la pikir nak deco hantaran dan bilik cam ne. kalo bunga artificial..bley la beli cket2..kalo nak diy pelamin pon masa ni jugak la start nak membeli...tp amaun tuh dah lain la kan..rewind balik. tadi kita simpan sampai 5 bulan je kan? smpai bulan 1 je x termasuk bulan 2. so gaji bulan dua tu lak camne?

katakan kita memang berdisiplin..so memang bajet hantaran tu xlari la. jadi gaji bulan 2 x terusik, gaji bulan 3 pon sama so RM1500 x 2 = RM3000 kan? tambah balance yang kat atas tuh RM3000 jadik total duit kita ada RM6000 la.. tapi untuk bulan 3 kita spend RM500 tok deco2 hantaran dan RM1000 tok deco bilik, so that total = rm1500..nie deco sendiri bukan upah orang ea, kata membajet. maka nya, RM6000 - RM1500 = RM4500

untuk bulan 4, 5 ngan bulan 6 kita total up je la sonang..jadi 3 bulan kan? so RM4500 masuk, total saving RM9000 kan? total berbelanja tok 3 bulan nie plak RM7300, so balance dari dok beli2 tuh (ayat orang dah malas nak tulis) RM1700. tapi kat sini kita add on satu lagi misc RM1000, so lebih lagi RM700. eh, RM700 jea lebih? sedih!!! nie belom masuk bab2 vendor lagi...cane ni????? xpe...kira settle tang budget timeline yang kita kena settle bulan2 tue. meh tengok plak part vendor + booking timeline plak.. agak2, kita gigit lengan laki kite ke dapat makan nasik bila da pas kawen nanti...uhuk3...

VENDOR + BOOKING TIMELINE (sume settle bulan 4, bajet awal 3 bulan)

1. PELAMIN + MEKAP + BAJU = RM3000 - BOOKING FEE = RM1000
2. PHOTOG = RM1500 - BOOKING FEE = RM1000
3. KHEMAH = RM900 - BOOKING FEE RM500

TOTAL BOOKING FEE = RM2500
BALANCE = RM2900

tapi....tapi kan, cane nak booked dorang dorang tue kalo balance duit kita lepas tolak2 sume item kat budget timeline tu tinggal RM700 je???apakah? x berpelamin kah kita? x bergambar kah kita? tetamu2 kena makan bawah pokok kah?

la...korang nie, ingat x yang current saving yang rm10 ribu tuh?? ala yang kita tolak awal2 tadi tue?? ha...yang tu la, nie nak cakap la nie yg kita tolak tu guna dia kat mana. first yang penting sangat2 nie mesti la makanan. so kne beli barang2 masak tu kan? RM10000 - RM5000, jadik balance RM5000. selalu dengan vendor nie, ada yang suka settle full payment before majlis. ada yang suka settle lepas majlis. katakan kita settle lepas majlis. sebabnye kita x percaya kat orang takut lah kita dah bayar full orang tuh x datang lak kan...ha...ngeri dak???

so lepas dah booked vendors sume, saving kita tinggal lagi RM2500 kan? balance nak bayar vendor lepas kawin lak RM2900. danggg... short RM400 hokey!!! cane lak nie???,,,bridezilla jab!!

jom kita kira balik duit kita ada berapa lagi sbenarnya.balance lepas booked vendor ada lagi RM2500. yang dari budget timeline tue ada RM700. jadik, total RM3200. ha..kan dah settle, RM3200 - RM2900 sama lah dengan RM300. last thing, acane ngn kos pengangkutan RM1500 itu? adakah kita membuat muka xtahu pastu mengharapkan akan ada la yang menghulurkan duit?? mana bley gitu.. ingat x kita ada misc RM1000 dengan add on lepas da settle kan monthly budget, RM1000 tuh? ingat? kita ada saving lagi RM2000 (sila letak akaun lain so that kita x terguna secara x sengaja or buat2 x sengaja). tapi hidup kita macam x miserable lagi ni, belom boleh jadi bridezilla lagi nie, so jangan usik lagi duit tue. simpan dulu..

ingat lagi x td kita set bajet sampai bulan 7/2013 je kan? yang tok emegency savior tuh..katakan lah memang total saving every month RM1500. jadi RM300 + RM1500 = RM1800. nah..dah boleh bertandang dengan aman. meh kira balance duit kita ada berapa lak bila da settle sume kenduri kendara. katakan masa bertandang tuh memang ngam2 RM1500 je pakai, so balance lagi RM300 kan? yang dalam akaun misc ada RM2000 jadik ada lagi RM2300, weehuuu...ni nama nya save it for the last resort.tambah lak simpanan bulan 8/2013 so total kita saving lepas kawen adalah RM3800. wewewe... x sentuh duit hantaran pon. dah boleh wat g honeymoon siap ley beli kamera nikon baru..nak g honeymoon kne ada kamera best kan..

nie sume contoh jea...mcm x logik pon ada.aku nye bajet kahwin xde la ghope cam ni..tp insyaAllah..ada la lebih cket bila da settle2 sume..dan aku memang follow cara nie lah.tp, tp tu pon kalo aku disiplin lah..hahaha...

sebab tue orang pempuan pon kne menyimpan jugak...jangan la, harapkan laki jea..

lepas nie nak up kan budget timeline yg lagi ketat dari nie stok kengkonon memang kita xde simpanan langsung la.. acane? acane? nanti la...panjang kot.

Pstt..ingtkan nak wat by part tp nanti nak nampak overall view. Aku la yg nk menview nye, bkn org lain pon..kira ni as guideline aku je..kalo x untuk sape lg kn...huuhuu

All pictures from google. Credit to owner...