si comel n si ensem

Selasa, 6 November 2012

checklist 100 hari (tunang)

saje je wat checklist nie...supaya nanti x kelam kabut.
sebab balik umah pon 2 hari before majlis...so kne pastikan sume settle...
contohnye...attire settle tunggu nak pakai jea...pelamin tunggu nak pasang je..
sediakan duit untuk beli basah je nanti...

bagi sesetengah orang...tunang je kot. apa nak wat checklist bagai kan? plus...tunang je kot,
bkn ada apa nak prepare sangat pon..sebulan sbelom baru nak prepare or
2 minggu sbelom majlis baru nak prepare pon sempat...
ea...betol la tue,bagi orang yang memang dok kat umah memang la sempat,
tapi tu pon kalut jugak kan??nak2 lagi kalo perantau macam aku nie?
kalo kampung aku kat seremban tu je ke xpe la jugak..nie kat hulu jeli nun..da abis hulu dah.
nak balik 11 jam dalam bas..oh tidak....so meh tgk benda yang need to be done untuk bertunang nanti..

tarikh: 10/02/2013

vanue: umah lerr...

time: 2.00pm (expected)

pelamin:

- finalize design pelamin - ( consider done )
- kain backdrop satin/biasa - sky blue 3x2m (kamdar) - (settlekan bulan 1 nanti)
- kain backdrop nipis/sheer - cream 3x2m (kamdar/nagoya) - (settlekan bulan 1 nanti)
- paper wheel - variety shade and size of purple,green,blue and red. - (otw)
- kain bulu2/satin tok platform - putih (kamdar) - (settlekan bulan 1 nanti)
- diy paper flower - cream and red - (otw)
- bunga artificial - combination of purple, red,blue..blablabla - (fah lean, balakong) - (settlekan bulan 1 nanti)
- pasu - 1 besar, 2 tinggi, 2 sederhana - (donno yet nak beli kat ne) - (settlekan bulan 1 nanti)
- optional- bantal kecik - 2 purple, 2 merah/dark pink, 1 sky blue - (beli kain kat kamdar) - (bulan 12)

hantaran:

- finalize konsep hantaran - (no bantal-consider done)
- colour combination - (royal blue + silver + dark purple + slightly red). - (consider done)
- hantaran (settlekan bulan 12 - 2) :
- baju akad nikah + sampin
- tepak sireh + cincin (aku taw, cincin tunang xbagi kat laki pon xpe...tp dah dia nak..)
- buah
- kek
- dono yet..

Attire (combination of lilac&light blue / lilac&pink) :

- fitting baju - (done - need to alter lg)
- patch lace and beading (light blue/ pink) - (next month lah...baju x finalize lg)
- DIY half moon shawl + patch lace (lace same kat baju) - (otw)
- inner neck (same kaler as baju) - (hajra/ariani) - (bulan 1)
- optional : find new shoes - (bulan 1 jugak)

foods (akan disettlekan sehari sebelum majlis-kat pasar la) :

- finalize menu - (consider done)
- main course :
~ tomyam campur
~ayam halia
~ kailan ikan masin
~ telur bungkus (untuk pihak lelaki je..tetamu lain xde)
~ulam
- pencuci mulut
~buah potong
~agar - agar
~ puding

p/s: ehem...menu lain cket dari menu biasa, malas la nak gulai daging, ayam merah typical lauk kenduri tue.. nie tunang je kan..so bia lain cket la..

Doorgift / kid's treat :

- plastik lutsinar (bulan 1)
- gula-gula dan jajan (bulan 1)

p/s: nie just sedekah tok bebudak je la...bukan doorgift apa pon..ingt nak letak duit seringgit dalam angpau, tp kang org ingat dok sambut perayaan agama lain plak..so bagi makanan je la, plus jimat cket duit aku. hahaha...

optional :

- find photog - (consider done-sebab xde photog...amek gmba sendiri je)

make up :

- carik MUA femfuan - (consider done - make up sendiri...hahaha)
- topup alat make up (otw)