si comel n si ensem

Ahad, 7 Julai 2013

procedure mengisi borang nikah lelaki selangor

salam sejahtera...

Ps : entry dah siap lama gile tp lupa nk update..teheee...

procedure la sangat kan. padahal nie nak cerita apa yg berlaku kat kitorang je. procedure nya sama je semua bagi rakyat selangor. tp kecerewetan tu mengikut imam dan pejabat agama masing2. x sama ea...

sebelom pape kita perkenalkan dulu pengantin lelaki dan perempuan ea.

pengantin lelaki : rakyat selangor. alamat IC cheras, alamat rumah, kajang (kariah lain) pengantin perempuan : rakyat kelantan. alamat ic ngn rumah masih dalam mukim jeli (pindah kampung jea)

seperti biasa, rakyat selangor kena isi online. memandangkan tunang alamat dalam ic dan alamat rumah dan berlainan kariah makanya kena isi borang mastautin. maka bermula lah episod pening mencari JKK kampung. eh...dok area saujana impian, dalam kawasan perumahan tertutup mana ada JKK. tok penghulu apa tah lagi.

pening nak carik, kitorang x banyak cuti. keje mcm sampai kiamat xkan habis, nak cuti bos marah. lain la kalo dok rumah je nak pegi mana2 pon boleh, so boleh la ke sana ke sini. haihhlaaa......

last2 decide nak p mintak pengesahan nazir masjid jea. huiii... bercinta hokey. dok saujana tp nak kena amik nazir masjid jamek kajang. so memang xtahu la sape nazir dia. tunang pon selalu pegi masjid dekat umah jea. so acane?

search tenet for nazir masjid jamek kajang. call, rupa nya kawan dah x jadik nazir kat situ. muahaha...last2 call pejabat masjid jamek. lembut je orang yang angkat nya tp kurang mesra. xpe...kita call je, tny mcm mana nak sign borang mastautin. dia bg no nazir tp xbagi nama terus letak.

ok xpe...nak kawen kan, so xleh amuk2. call nazir. call. call. call. x berangkat. last2 sms. esok nya call lagi. x bernagkat. call opis balik. cakap nazir x angakt. dia suruh sms. dah sms tp x balas. pastu akak tu ckp datang opis. ohhh....baik awal2 awak suruh saya pegi opis je. petang tu nazir sms, cakap suruh pegi pejabat je tinggal borang kat kerani dia. so en. tunang pegi la drop borang tu, kata nya bila dah siap akan call balik.

tunggu. tunggu. dah dua hari xkan x siap lagi. call. oh...dah siap dah. haikkkkhhhh... fuhh fuhh.. org masjid. org masjid, jangan di sangka buruk. mungkin sibuk maka x sempat nak call. esok nye tunang pg amek borang tu.

call plak tok imam tok pengesahan borang nikah. tok imam nie ok... 2 thumb ups wa bagi. call sentiasa berangkat. tp tok imam xleh jumpa malam tu, ada hal. tp ok la...dia asyik la dok cakap maaf, maaf, maaf sangat2. ye lah...tok imam paham kita nak kejar masa kan. xpe tok imam, kitorang x marah...tuhan ada tolong kitorang. walo org lain yang kawen sama batch ngn kitorang borang dorang sume dah setel. kitorang sentiasa yakin dalam hati yang kitorang akan sempat setelkan borang2 itu.

oh...nak dapatkan nombor tok imam pon bercinta ok. sebab x tahu kariah mana. tepon pejabat agama daerah hulu langat x pernah berangkat. sabar jea. terus dail. terus dail.pikir mcm mana nak buat. last2 gamble je masuk opis lambat pegi pejabat agama daerah hulu langat. pusing2 jumpa la list nama imam nikah dan penolong pendaftar jurunikah. amek nama, alamat dan no fon imam kariah saujana impian. call je..senang keje dengan imam nie. imam zul.

semalam tunang dan dua saksi nya pegi jumpa imam zul. senang jea. xde tanya pape pon. tanya nie saksi ke? pastu sign2..dah. tadi kitorang dah pegi hantar borang nikah tu. pon senang. cuma nya kitorang x bawak fotostat copy. so kena g fotostat dulu. hantar. dah... esok dah boleh amek. sape2 pon boleh amek kan. so xde la nak kena masuk lambat lagi, fuhhh....perlu meminta bantuan bakal pak mertua.

belah aku nya???

senang jea. dah complete kan borang tu. ada 2 helai jea. kat situ ada terus akuan dara (tok pempuan dara bukan bujang, hahaha). akuan mastautin. siap isi semua, sign kecuali saksi ngan wali. pos balik kampung. nanti mak hantarkan p umah imam. nanti imam akan sahkan sekali gus tok mastautin, akuan dara dengan permohonan nikah.

pastu pak imam akan hantarkan ke pejabat kadi. tok pengesahan. pastu pak imam akan p amik surat kebenaran nikah dari pejabat kadi. pastu pak imam akan bawak p umah pengantin time nikah. senang kan? pak imam yg uruskan. hehehehe.....ada untungnya jugak dok kampung tempat mundur. x banyak cekadak....

ok panjang. bye.....