si comel n si ensem

Jumaat, 30 Mei 2014

mom2bee : susu??? a big NO to me

salam sejahtera...

ramai dah sedia maklum, pegnen dan susu x dapat di pisahkan... ibu mengandung sangat2 memerlukan kalsium yang tinggi untuk pembentukan tulang baby.

selain susu, ramai jugak yang amik alternatif lain untuk menambah pengambilan kalsium tuh.. ye la..kalo x amik kang, gigi sakit la, darah la, rapuh la... erk, kita letak tepi la tang tulang rapuh tu sebab x nampak kan...kita nampak tang gigi je...

sejak mengandung, dari first trimester sampai sekarang dah 3rd trimester..eh, mbohong.. next monday baru 3rd trimester. smpai sekarang la, aku xleh minum susu lagi.

kalo awal awal pegnen ritu minum susu memang muntah tahap nak terkeluar segala usus semua. tapi masuk je second trimester tak muntah dah, tapi minum susu je konfirm akan angin..bloated, sakit kepala. eh..ada la terbelahak jgk, blom tahap muntah beria la..

memang stop susu terus. masa awal pegnen aku minum soya je...hahahaha, aku pon x paham apa kaitan soya dengan susu..tp minum je la nak sedapkan hati. tp masa awal dulu baby blom absorb calsium dari badan kita, so ok lagi la..

masuk second trimester doc ada bagi obimin pluz dengan obical. dalam tu dah ada kalsium, tapi takut x cukup so amik jugak ostematrix dengan vita lea. tp masa amik ostematrix nie.. gigi still darah2... ea...gigi wa berdarah tahap mcm kena hiris je darah tu keluar. memang darah merah pekat. risau?? xde la sangat...hahahaha, sebab efek gigi bukan nyawa, kahhh....

xde lah..risau jugak, kang umo muda dah kena pakai gigi pelesu..oh, x sanggup.

alternatif lain, susu kambing. hahahahaha.....pelik x? susu lembu xleh minum..susu kambing yang hamis tu elok je minum. aku beli susu kambing fresh dekat kedai kat umah.. stok seminggu boh dalam freezer, buat mcm ebm. malam keluarkan tempat chiller, esok dah cair bley minum.. xleh tros keluarkan dari freezer letak kat lua, nanti dia berketul2.

lepas minum susu kambing, tiada lagi masalah gigi berdarah. susu dia sedap..ada rasa kurma, mangga dengan original...semua x de rasa kambing..sungguh segar di minum..wakakaka...

oh, masa nie dah stop ostematrix dengan vita lea..amik vitamin klinik je dengan natural source giteww....

nanti nanti share pasal apa yang aku makan time pegnen nie yeh..main bantai je semua, muahahaa... eh, xde la..ada la yang aku kontrol2 jugak, makan buah tin tetiap hari sebab tanak anak kuning.. bla bla bla...gitu la. eh, ha ah..selalunya orang makan buah tin 3 hari sekali. aku makan hari hari sebab buah tin tu aku potong 4, hehehehe....

sambung pasal susu.

di sobab kan susu kambing fresh tu kena topup seminggu sekali, pastu konon nak jimat cket la.. susu tu sebotol tu rm5. so konon nak bg murah cket p carik susu kambing tepung tuh.. beli yang anugerah. RM48 sekotak, ingatkan 25 sachet kat dalam..sekali 10 sachet jo.. alahai.. murah 20 sen je...pastu rasa agak masin cket..rasa kambing xde. dia masin sebab ada tambah2 mende lain la kot. ala....mcm nak kena beli yang fresh jugak je....yang fresh sedap..nak2 yang rasa mangga tu...

tp ingat lepas nie nak try susu kambing hiraq tu plak. hi goat xterasa nak try plak.. wakakaka