si comel n si ensem

Selasa, 27 Mei 2014

mom2bee : bakal abah kena banyak bersabar melayan kerenah isteri mu

salam sejahtera...

mood x mai lagi nak menulis nie..tp nak tulis pasai apa dah ada. ritu cerita pasal nak jadik ummi kena kuat kan. tu baru part ummi, nak ngusung budak tecik kehulu kehilir. skang kita masuk bab abah pulak..

time binik tengah pegnen nie..memang ketahanan mental dan kesabaran banyak menguji. ye..kami tau, kami sedar..kami pon xnak la susahkan abah, bukan kami sengaja nak ngade2..tp pada siapa kami nak bergantung lelah kalau x pada abah...khen??????????????

syukur...suami sabar sangat dengan aku.nk kata manja meleleh2 xde..tp dengan ujian2, dengan dugaan2.. suami tetap utama kan bini dan anak. syukur...

sian suami malam2 tido mengigau sebab penat sangat. mana nak kejar dateline keje, mana nak uruskan bini. tp kita bini pon jgn la melampau sangat..sikit2, setakat lenguh tapak kaki kalo boleh sendiri tu..sendiri je la. dah x daya sangat tu lain la cite.

mcm pagi tadi, alarm bunyik.. time tu jgk kaki cramp. suami lak..dah nama penat kan...jam tu bunyik sampai pecah pon x sedar..jam kat belah dia. biasa aku kejut goyang2 badan dia je. hari nie mmg stok pukul sambil jerit.. mmg menyinga la kawan bangun...ampun suami...kaki tengah cramp,sakit gila tahap bley terajang org. bila aku ckp kaki cramp, suami cpt2 urut2 bagi lega...x marah pon..sebab dia tau kalo binik kejut dia sebab kaki cramp tu..mmg cramp tahap kritikal xleh urus sendiri..klo bley, mmg setelkan sendiri je.

hari tu bini teringin nak makan pulut durian. pulut durian, santan dengan gula kabung. begitu specifik permintaan nya.. dan sekarang nie bukan musim. pusing jugak kajang carik durian. 3 bijik RM86, amik kau...nak sangat kan. terus roger akak suruh masak pulut dan sediakan santan. laki pasrah...tp tengok bini makan 3 kali tambah, laki senyum je... kebahagiaan mana yang kau carik kalau bukan mengembirakan hati orang yang kau sayang...duit boleh carik ok.

emosi orang pegnen turun naik, sekejab kang gelak2, sekejab kang nangis, sekejab kang marah2, suami kena paham. kadang mende xde apa pon..suami lupa nak bubuh baju kotor dalam bakul, bebel tahap berair mata lah.. kua la ayat ayg pon keje...penat kat ops lagi, xkan baju abg pon ayg nak kena kutip..pastu dok bucu katil sambil menangis.. drama queen betul..hahahaha...suami dah paham sangat dah, dia xheran pon..rilek je golek2 atas lantai dengan boxer dia sambil main gundam dia.

selain tu..suami kena la jgk membantu isteri, mmg selagi daya isteri bawak perut kehulu kehilir buat semua benda, tp apa boleh tu bantu la...tgk bini nak p sidai kain tu, kalo xnak sama2 tolong sidai, tolong angkat bakul kain tu letak kat ampaian dah ok dah. setakat nie..suami sangat rajin tolong sidai kain. ok bukan rajin, tp terpaksa demi kesian kan bini...hahahaha...

kalo tengok bini nak mengemas, pegang penyapu tu..tolong la kutip2 barang kot ada yang kat bawah ke.. selak2 karpet ke.. sian tau dengan perut boyot2 nak tunduk2 capai barang. tolong buang sampah..tolong apa boleh, jangan tolong tengok je...

kalo bini masak, untuk awak. kalo awak stok xreti langsung apa2 pasal dapo nie..so xleh la nak tunjuk handal jadi mr.cooker buat bini tercinta, at least..tolong berada di dapur kot2 bini anda memerlukan pertolongan. xreti potong sayur.. tanya mcm mana nak buat..mcm mana nak potong..mmg sebenarnya keberadaan anda kat dapur tu merimaskan sebab lagi melambatkan keje nak masak tapi..tuhan je tau gembira nya hati bini..penat pon semangat je masak.

jadi suami, bukan sekadar tolong sediakan duit bini nak shopping barang baby semua tuh. bukan okeh... mcm aku, keje. almost semua barang baby aku beli sendiri..almost, bukan all. ada jugak la yang suami hulur2..tp kebanyakkan nya aku x amik..sebab aku tau...check up, kos beranak nanti, suami yang akan tanggung. aku x kesah..x berkira pon. cukup suami ada time aku memerlukan..bukan siang malam keje demi nak puas kan nafsu bini nak membeli sampai xde masa nak sama mengharungi indah nya 9 bulan nie.

dan..jadi superhusband bukan hanya ketika bini pegnen je.. lepas dah beranak, sebelom pegnen pon. jadi la superhusband untuk wife anda, kitorg memerlukan anda..untuk bermanja, untuk merasa kuat. dengan ada nya superhusband, x mustahil akan muncul superwife..x mustahil.....