si comel n si ensem

Selasa, 28 Oktober 2014

Ummi's corner : pengalaman bersalinkan Abdul warith aathif b. Abd hadi (part 1)

salam sejahtera...

hari nie genap 2 bulan setengah bersalin kan si putera hati. 2 minggu dah masuk keje.first day masuk keje
nangis2 dalam kete sebab masa kitorang kua dia nangis meraung2...huaaaa.... 
tapi MIL msj kat FB cakap dia dah tido..peluk baju busyuk masyam ummi dia, uhuk3...

dah masuk keje nie baru la sempat nak update blog. benda yang boleh ringkas kita ringkas kan je la ea...

28/07/2014

pagi raya, tengah cakap tepon ngn dear mom tetiba rasa ada air keluar..bila p toilet check siap ada darah lagi,
tapi sikit je la... cool lagi siap p smyang raya sume...tp pinggang dah start sakit la. erk...x sure la kot sebab dok atas
lantai, kan dah lama x dok atas lantai....

tengah hari gitu, msj2 kat group pregnancy pasal tu.. ramai yang suruh p hospital segera, dan2 terus cuak. bgtau MIL, 
terus satu rumah kalut...hahahaha, so p la spital. check CTG dan VE sume..belom ada bukaan, balik.

09/08/2014

perut ase mengembang mengecut. sakit...tapi x teratur. blom contraction, just sakit tipu2.. braxton hicks orang kata.
tapi masa tu kat umah akak dengan mak sume, sume pon dah kalut2 suruh p spital. again p spital. still xde bukaan.

reality nye....

yang kat ataih tu bukan lah sakit nak beranak tapi sebab semua dok kalut, kot la mende lain yang x di ingini berlaku..
so better p spital check. kot kita ok, tapi baby x ok kan....

13/08/2014

masa nie start ase sakit perut yang kerap. tapi x konsisten, dalam 5-10 minit. dan sakit nye x kuat sangat..ase mcm sengugut
yang mild datang dan pergi. husband ajak p p hospital, lagipon pegi hospital yang 2 kali tu x jumpa doc pon, jumpa mid wife
je..so nie nak pegi hospital nak jumpa doc skali.

check CTG ade contraction tapi x kuat, masih boleh tahan,  check VE bukaan baru 1 cm, masa tu doc shida xde, kan dia p palastine..
so yang check aku doc ganti, doc azlin..lembut je orang nye. doc azlin cakap lagi seminggu aku akan beranak, so ok lah...
tapi mid wife yang dah biasa sangat dengan muka-aku-yang-pantang-sakit-terus-p-spital-macam-duit-tu-petik-kat-pokok-je cakap 
x sampai seminggu lah, sambil geleng2 belakang doc azlin takut doc tengok....

15/08/2014

malam tu dah x leh tido, sakit sangat perut... tapi boleh tahan lagi. bangun pagi husband tanya..ok x? klo x ok dia nak EL.
cakap ngn dia ok lagi, p la keje. dalam kol 10 mcm tu kot, kua darah yang banyak nye.. darah ketul2 berserta fresh blood.
terus kalut call husband suruh balik, pegi mandi sume siap2. cakap ngn PIL nak p spital sebab turun darah. contraction dah
5 minit sekali.

p hospital check CTG ngn buat VE lagi. contraction 5 minit sekali..masa nie sakit yang boleh tahan lagi. check VE pon x penah sakit..
sebab aku x penah kalut nak kena check...tenang je, so xde la sakit...kalu kita dok stress pikir sakit, memang la akan sakit kan.
masa nie dah ada bukaan 3 cm. tapi doc azlin suruh pilih either nak admit or balik, dia suggest kan aku balik je dulu sebab
nanti bosan dok spital kata nya. dia check VE lagi tok kali kedua, dia kata dalam tengah malam nie or pagi2 esok beranak la nie..

ok, kita balik dulu. masa nie..kawan2 kat group sume kalut, dok bising nape x admit je, klo spital gomen dah kena tahan dah, mana
bley balik lagi...huhuhu, doc suruh balik sebab contraction aku x tinggi walopon 5 minit sekali, boleh tahan lagi...

balik tu, ajak seben pegi OU, pegi makan seoul garden..tapi x makan sangat sebab perut sakit, sekejab tersenget ke tepi sekejab 
tersenget ke kanan, sekejab terbongkok, sekejab terkebelakang. lepas makan, p jusco usha barang baby lagi..usha je la, pegi
beli churros, pusing2 ulang alik old wing, new wing sampai husband ajak balik sebab kesian sangat dah tengok. masa nie xde la
sakit sampai xleh jalan lagi tapi orang tengok memang pelik la..stok jalan macam baby dah nak terkeluar dah.

balik umah, siap2 mandi sume...masih boleh baring2, kendian lepas maghrib ajak husband p bangi nak cari air kelapa. celah mana
air kelapa nye malam2 nie.. tapi x jumpa pon. contraction makin kuat.. sakit sampai x cukup nafas. husband nak pusing carik lagi
tapi x tahan ajak husband balik. husband ajak spital tapi berkeras nak balik, nak tido..hahahaah. konon lepas subuh esok baru nak
pegi spital. sampai umah tido x sampai 15 minit kot, tergolek2 atas katil tahan contraction.

terus ajak husband pegi spital, sampai spital masuk labour room pukul 11.30... check CTG dah tinggi, dah seratus lebih dah bacaan,
check VE wid wife cakap masih lagi 3 cm. dia masuk kan ubat berak n suruh p berak, aku dah terkangkang2 pegi toilet.. berak sume,
ase kalo dia x masuk kan ubat pon, senang je kot aku berak sebab mcm cirit je dari pagi tadi. mid wife tu tanya mauh pape x? ada pilihan gas, 
epidural, dgn ubat tahan sakit..betadine kot dia sebut..dia bagi ase ngantuk...

sambung part 2 plak lah ea....konon saspen aku amik ape..cehhh...x saspen pon. cuma, ase macam dah panjang dah.. so nanti2 lah pulak...