si comel n si ensem

Rabu, 28 Januari 2015

Aathif & solid food @ 5 month 3 weeks

Salam sejahtera,

Ok, 5 minit dok pegang tepon xtau nak cakap apa..hewhewhew.

Gini lah, skang ni umo aathif 5 bulan 18 hari bersamaan 5 bulan 2 minggu 4 hari.
Lagi 19 hari nak 6 bln ikot tarikh lahir. Lagi 15 hari ikot jumlah hari which is 180 hari.

Kat sini ingin aku tegaskan, wahh.. tegaskan gitu. Aku tau, kalo bab2 makan anak ni sesetengah orang particular Cket. KENA 6 bulan. Aku Memula ritu gitu la jgk, KENA 6 bulan. Tapi lepas paed aathif ckp dah lepas 17 minggu, dah boleh dah nak bagi aathif makan Cket2, puree2 tuh. Aku pelik, apakah paed aathif ni xtau usus baby blom cukup matang untuk makan kalo x cukup 6 bln??? Tidak kah dia tau??? Kata ku di dalam hati setelah study melalui article yang di share kan di fesbuk. Lol.

Kesah nya, dah lepas 17 weeks, usus baby dah matang(ke separa matang??). So baby dah boleh makan semi solid food, sebab tu kalo tengok resepi mat salleh Dorg start 4 mo. Kalo aathif minum susu formula, so boleh la kalo nak perkenalkan solid food awl x tnggu 6 bln pon. Sebab nye formula dalam susu formula tu kita xtau cukup tak bg badan baby. Tp mandangkan aathif fully breastfeed, maka nya boleh tnggu sampai dia 6 bulan sebab nutrient dlm susu ibu dah perfectly perfect utk baby.

Tp jgn terlalu lambat perkenalkan solid food kat baby sebab di khuatiri usus baby x cukup di train untuk terima makanan pejal bila dah besaq nanti dan jugak, risau baby jadi picky eater.

Ok, nie apa yang paed aathif cakap. So mana2 pon as long as lebih 17 bln so ok. Boleh bagi.. alah, idok nye ekau toruih bagi nasi lauk kari mamak khen. Sila bagi puree sesuai dengan usia anak2 lah. Kalo rasa baby lemah gemalai lagi, bagi la puree satu jenis buah di buat cair2 sikit. Dan di permulaan, sekali sehari je.. wokeh???

Nape dok beria nak bagi aathif makan awal padahal berapa hari je lagi nak genap 6 bulan??

Well, i is x kesah. Eh..bukan x kesah x bagi lagi pon xde hal(mentang susu dok ada lagi..hoih bukan lah). Memang la aku excited gila tapi bley je bersabar lagi sikit. Tapi anak first dan this is the first time dia makan, so bia la aku yang nguruskan.

Dari masak, suap, cek taik dia, cek celah2 kot keluar rashes, tengok pola makan kot2 dia x ready lagi, tengok exact amaun yang dia mauh makan. Lepas makan nak minum air Bape sudu. Lepas makan nak kena minum susu lagi ke tak, bio aku yang buat semua.

Kata for day rules kan???

So mandangkan cuti wilayah bersambung dengan thaipusam, elok sangat empat hari. Maka di kesempatan itu..mari la kita menterai bagi aathif makan. Alaaa...bukan paksa sumbat macam video nanny indon tuh. Kita test tengok kalo x ready, kita start next week, x ready lg start lg next week..gitu la ea.

Gitu gini pon, nie bukan nak bagi dia makan sampai kenyang burrrppp... Pon. Just nak perkenalkan rasa, train usus dia gitu la.

Dah tau sume senang Cket nak tinggal kat nenek dia. Aku buat puree siap2 letak dalam small pot, nanti nenek dia nak bagi makan, panas kan dalam warmer, campo susu sikit gaul2 bagi makan. Ha...gitu.

Tp macam x puas hati je x dapat bagi sendiri, nak2 lagi bila nk try buah/sayo baru..ala...ala...nak bagi sendiri.... Seben kate bagi masa bekfes,sebelom g keje bg dia makan dlu..herm...Tp nak bagi dia makan time lunch je..acane tu???

Oh..sabtu ni blk jeli, so may be bagi dia puree avocado dlu sebab sonang nk travel kan. Balik sini isnin, selasa tu boleh la prepare kan puree dia..hew2; semangat tak???.

Gadget apa yang di beli??? Share esuk boleh..ngantuk dah...Lgpon ase macam panjang je... (Sebab Taip pakai enfon).