si comel n si ensem

Khamis, 29 Januari 2015

kena "usik"

salam sejahtera...

adalah normal untuk baby nampak entiti yang x nampak dek kita. tapi tak normal
kalo dah menangis pagi petang siang malam sampai kejang2. tidak...no.... tak mungkin.

penah jadi tak? adlam pantang ke, or time keluar ke, x semena2 anak uols menangis, bukan
menangis nak susu, bukan...tangis dia lain.

kalo dalam pantang nak tau kalo nangis sampai hilang suara, bagi susu tak nak, badan terkejang2.
aathif dulu alhamdulillah xde la teruk sangat, tapi ada la nampak2 tu..baby biasa la, just nampak je la
bukan kena kacau pon.. nangis cket sambil pegang ummi dia sekuat2 hati.

sekarang nie, dah xde episod nampak2..kalo dia tetiba pandang tingkap pastu gelak mengekek2 tu ada la
tapi xperlu takut..anggap je jin baik tegur anak kita sebab comel, x perlu gelabah nak p carik tangkal ke apa.
syirik oii pakai tangkal.

sebab tu dalam pantang, 24 jam tanpa stop pasang kan ayat quran. beli la radio murah kat maydin tu
kalo takut rosak sebab x off kan.

cuma semalam.

ummi abah terpaksa singgah umah kitorang sebab kontraktor suruh tengok roof truss umah ada sikit problem.
orang baru lepas azan maghrib kot sampai sana. masa dalam keta tu ummi abah dah baca2 dah sapu dari
kepala bawak ke kaki, nak masuk umah pon dah bagi salam bagai. ye lah..umah dah berbulan tinggal kot
la ada yang tumpang tido ke apa ke kan. 

balik umah, terus mandi semayang maghrib sume. lepas tu baru tuju ke aathif. ok, dia xde nangis ke ketawa
sambil pandang ruang kosong ke, everything is normal lah senang cite. dah susu kan dia, dah nak tido..
dia xnak ummi tidokan dia, ok fine..abah amik sat ja dah lena..hoihh..batu belah batu bertangkup... nangis 
bucu batu, tanak la masuk dalam tu...xde akai pa???. 

ok sambung. agak dah lena lama abah letak la atas tilam, ok. 5 minit kemudian dia nangis2 mengeliat
badan. ummi amik, tiba masa untuk ummi pulak joget2 kiri kanan nak tido kan dia balik. suara menangis
marah tapi mata pejam. tangan melayang kiri kanan kiri kanan. ummi kepit tangan dia, badan pulak
meliuk liuk macam xnak ummi dukung. mulut dah tak menjerit marah dah just ek ek je tapi badan tersentak2,
macam nak terkejang2 tu. bila dia dah lena ummi cuba letak dia balik, terus nangis sentak2 balik sambil
genggam erat baju ummi. tiga kali dok ulang menda sama...

haih la....

ni ada la ni yang mengusik nie. bukan mengacau sebab aathif belom tahap meracau, just usik2 manja 
je. last, sambil dukung dia ummi baca al-fatihah, ayat kursi dengan surah al-ikhlas 3 kali. hembus tiga
kali dari ubun2 ke kaki. bila ummi hembus sampai ke kaki tu aathif tersentak, macam kita tarik seluar
ketat secara kuat, macam rentap gitu..ha betul, rentap. 3 kali hembus tiga kali kaki dia macam
di rentap. 

tapi alhamdulillah, lepas tu dia tido lena..eh, xde la sampai pagi sebab memang rutin aathif,
kol 12+, kol 3+ dan kol 5+ akan bangun menyusu,hew...

sejak dari dalam pantang itu la ummi amalkan, alhamdulillah..bila kita berharap pada Allah,
Allah akan bantu kita...yakin ok. bukan dengan tangkal2 semua tu. takut? memang ummi takut..
takut apa jadi kat aathif, tapi kita perlu yakin kan diri mengatasi perasaan takut tu...
insyaAllah.

kadang2, aathif ok pon sebelum tido malam ummi akan baca 3 ayat tuh dan hembus kat ubun2 aathif as
doa tido dia. ye lah..baby tengah nak membesar ni, mimpi tu macam a way dia belajar mcm tu la.. medium
dia. so tak nak la asyik mimpi buruk..biar mimpi indah2 je...