si comel n si ensem

Isnin, 21 Mac 2016

Resepi : apam pisang bakar kelantan

Salam sejahtera...

Tetiba nak up resepi plak ea..
Okeh, nk share resepi apam bakar simple dan mudah resepi my mum. Apam bakar ni kuih kelantan je kot, tp kt bandar ni pon ad je kuih apam bakar ni...

Byk versi sebenarnya klo versi simple..just rasa apam pisang masam2 lemak2. Kalo versi susah tu..rasa mcm pedas2 rempah gitu..sedap jgk. My mum pgl apam orang mati sbb kata nya biasa org buat apam tu time org meninggal utk minum petang, cicah kopi kaw paw waw..best.

Jom cekidaut resepi apam bakar kelantan :

Versi simple mimple :

-Tepung beras
-Pisang masak (maap xreti nk beza jenis pisang, hrtu buat pkai pisang awak je)
-yis aka mauripan
-gula n garam

Cara2 membuatnye :
1. Lenyek pisang sama gula n garam..campo mauripan n tepung beras. Gaul2..

2. Tambah air sedikit untuk mendapatkan consistency sama mcm buat pankek.

3. Biarkan semalaman, pepagi sok nye.. boleh la di bakar atas pan yg di gris dgj sedikit minyak.

4. Makan dengan kelapa parut + sedikit gula n garam.

Versi susah sedikit.

Bahan2:
-bawang merah
-halia
-serbuk lada hitam aka blackpaper
-lengkuas
-tepung beras
-tepung gandum
-pisang n tapai ( tapai klo xde pon xpe, klo ad bleh boh..apa2 jenis tapai)
-gula n garam
-yis aka mauripan

Cara membuatnya :

1. Tumbuk bawang merah dengan halia sampai lumat, tumbuk lengkuas bancuh sikit air..perah amik pati dia.

2. Lenyek pisang, boh garam n gula, boh bawang n halia tumbuk, serbuk lada hitam dengan pati lengkuas

3. Boh yis, 1 cup tepung beras, half cup tepung gandum. Gaul2, tambah air untuk mencapai consistency mcm penkek.

4. Biar perap dlm 1-4jam, stengah hr pon boleh. Bakar atas pan gris dengan sedikit minyak.

Ps: sukatan pandai2 sendiri ea.. tp utk sukatan tepung n tepung beras, mcm tu la 2:1, 2 tepung beras. Satu tepung gandum..pisang, suka hati..4-5 bijik.
Gula, klo xnk manis sgt..pkai 2 sudu taufufah tu (kat umah sukat gula pkai sudu ni je.. 😭) lain2 tu sume agk2.. yis pkai half tea spoon kot hrtu...

Ok tu je..nt kte share resepi mende lain plak..yg pasti semua masakan kita simple dan cepat.. penting utk ibu bekerja.