si comel n si ensem

Khamis, 31 Mac 2016

Second pregnancy : suppliment sepanjang kehamilan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Xtahu la ada orang baca ke tak blog ni. Ea lah..hapdet pon jarang2 lepas tu topik x hot plak tu. Tp.... kesah pulak, mak hencik update je.....

Pepetang ni, semua opismate da balik. Tinggal 3 orang je..eh, tadi kata semua dah balik?? Ok...x semua, yang memang kaki pecut awal semua dah balik. Hah...aku pon kalo sampai awal pecut awal jugek. Tapi hr ni, tag mengong. Ceh...salahkan tag pulek. Tag in pukul 9.01 maka terpaksalah kita balik 6.30; geram hoi semenet je.. org kata alang2 nak lewat bia la bebaloi..

Eh, tp x boleh..sebab seben kne ontime. Ni x ontime la ni (seben satu opis department lain). Ni pon kira syukur lah kn lewat seminit je, padahal hari ni lemau nak mampos, terbangun lambat..husband plak kesian, dia bantai bio je bini dia x mangkit. Baik nye Allah tolong kita selalu... syukur Alhamdulillah...

Dah. Back to ze topik.. asyik marathon kelain je, sbb tu la org x suka bc blog kome..ciss...

Ok, masa memula tau pegnen ritu. Aku just mkn acid folic je dengan jus delima gulsan. Kali ni, suppliment aku lain cket dari masa pegnen dak aathif.

So hari2 sepanjang first trimester tu aku telan acid folic n pagi sblom p opis telan sesudu jus delima gulsan. Aku x mkn delima sebab malas nak mencari. N yang ni senang..konfirm2 dia x buruk kat dalam.. tawakal je dengan harapan khasiat dia walo x 100% sama, at least hampir sama.. gitew...

Masuk second trimester...


Kali ni doc bekalkan aku dengan elepro tab. ??? Pelik lah jugak.. time aathif dpt obimin pluz tu. Tp xpe lah.. blk gugel, ok lebih kurang je...telan je lah tanpa banyak soal. Pastu dok kira2 nanti dah 7 mth nk beli neurogain, sbb elepro ni xde minyak ikan mcm obimin pluz.

Lepastu telan jgk kalsium. Beli ostematrix shaklee sebab x berapa minum susu.. hohoho. bukan x minum langsung tapi jarang2. So ostematrix ni aku just amik 2 biji je la.. dah ada susu tu kn. Lepas tu x minum dah susu, xleh telan. Dan2 tu kne simpul biawak,sakit betis oii smpai xleh jalan. Sakit sampai nangis2.. aku plak masa ni cerdas gila..kemas umh tu ilek je mcm xde apa, padahal keje weekdays p pagi blk mlm. Seben pon naik risau nengok.

Ok, alang2 cite psl simpul biawak ni. Review produk cket lah. Kebaikan minyak herbanika NR. Masa kne simpul biawak ni, seben urut pkai minyak panas wane merah beli kat langkawi. Menjerit2 sampai kua air mata la nangis, ilang kejab. Lepas tu p majlis tahnik sepupu sepapat seben, kne dok bersila.. lepas tu berjengket balik... mlm tu before tido soh seben urut pkai minyak NR tu. Esok nye x sakit dah..bukan la ilang tros, ad la cket2 tp xde la sampai x leh jalan tu kn..2/3 hari lepas tu x sakit dah.

Lepastu...tambah dose oste, dr 2 bijik kepada 3/4 biji.. teros sampai sekarang xde kne simpul biawak langsung dah.. alhamdulillah...

Selain tu, amik jugak spirulina elken. Ha.. ni sebab dok bc review klo mak amik spirulina baby xde kuning, insyaAllah..so mentry la. Ok..tang ni xmo ckp byk sbb ingt nk review bila da abis pantang nt..btol ke tak kn, kang x betul..ajaran sesat plak. Tp sebab paling utama, sbb nak tambah energy badan. Lemau btol lah bila pegnen ank kecik ni. Tu yg gugel psl spirulina, bleh tak mkn time pegnen, tu yg terjumpa pasal kuning tu.

Masuk 5 bulan, doc shida add on EPX 10/50 pulak. Ni minyak ikan lah.. so xpyh nak beli neurogain dah.

Pati delima gulsan masih tetap mcm biasa..
Kurma dan epal tu mcm biasa la...time ingt mkn, time lupa..tak lah.

Now, dah masuk trimester ketiga..

Baru semalam, ostematrix ngn spirulina abis. So hrni telan elepro dengan minyak ikan je. Memula ingt nk tambah spirulina, tp mcm mls plak.. hohoho...

Pastu pikir, cukup2 lah kenyang pil. Aku ni klo ngn pil anti benar tp mikir kn ank telan jgk lah.. utk trimester ketiga ni kita fokus utk bersalin plak...

Continue telan elepro dengan minyak ikan.
Continue telan jus delima, tambah telan evoo selang seli dengan vco. Start minum air kelapa, seminggu sekali je lah.. ingt dok kampung boleh main kait2 je??? Haahaha...nt dah 36wks kte minum hari2 ea..

Lepas tu nk start minum susu kambing. Kalo time aathif dlu dr awl pegnen minum susu kambing. Sakan minum susu kambing dr awal sebab nak elak dr kena kuning, tp rezeki nak kena kuning, kena jgk.. Alhamdulillah walopon prolonged jaundis tapi bacaan kuning aathif x penah cecah 12. So x penah kena admit ward, syukur disitu...Allah dengar doa aku xnak aathif masuk wad. Tu kata kali ni lain cket pengaturan dia..

Apa lagi ea?? Itu je la kot. Sekarang ni fokus untuk penyediaan bersalin. Bukan dari segi shopping3 kebenda tu. Preparation bdn la.. nak normal, insyaAllah..dpt natural lagi bagus, syukur Alhamdulillah. Walopon anak fist normal, tapi tetap jugak buat persediaan utk make sure kali ni tetap normal jugak.. insyaAllah, semoga di permudahkan.

Ok, untuk persediaan bersalin tu nt lepas bersalin lah kita cite kn. Xkan nk cite sekarang..bersalin pon belom. Xtau lagi rezeki mcm mn...