si comel n si ensem

Rabu, 6 April 2016

Our lil crib : plan nye

Kita manusia biasa hanya mampu merancang

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..

Hehehe... mukadimah xleh blah. Yes.. sebagai manusia biasa, kita mampu merancang. Allah yang menentukan segala nya.

Beli rumah subsale, dengan tabung ayam x berapa besar.. terpaksa la berplan2. Rumah subsale, tau2 je lah.. banyak yang nak kne repair. Haritu repair part dapo pon berpuluh K habis. Sekarang ni, nak penuhkan tabung ayam balik. Xpe lah..slow2 kan. Nie pon dah boleh syukur banyak nie ada rumah, orang lain rumah pon xde lagi.

Tapi, jeles dengan org beli umah baru. Tiles dah cantik. Umah bersih lagi. Xnak reno pape lagi pon boleh..sedap mata memandang. Renovate pon tambah depan belakang je. Boleh fokus pada deco2.. best...

Rumah skarang ni, mmg memerlukan major reno la kalo nak puas hati. Tapi, berdikit2 lah. Antara planning nye :

Nak tukar furnishing ketiga2 toilet.

Nak besarkan bilik air master bedroom.

Nak extend depan sikit lg, owner lama dah extend tp x kenan design tingkap dia.

Nak extend porch sampai gate. Kira fully covered la porch tu nt.

Nak tukar tiles porch.

Nak tukar roof dapo- owner lama extend jgk, n x berkenan kat roof dia..rendah.

Ok, nie yang major nk reno lah.. harap2 ckp la tabung hayam kami.

Untuk masa sekarang ni. Bleh deco2 simple dekat dalam rumah je la. Nak deco melebih pon, x boleh jgk.. perabot apa pon xde, ada pon shelve diy2 je..sebab da dekat nak bersalin nie, banyak nak pakai duit kan.

InsyaAllah lepas bersalin, nak saving untuk tukar gate n cat pagar dlu. Tp xtau la bleh ke tak cat pagar tu.. sbb gutter side kiri rumah da tercabut, so kalo hujan memang macam waterfall la kat situ. Cat pon kang sekejab nt berlumut balik. Nak suruh husb pasang gutter tu dulu. Tp ntah la, husb kita budak bandar.. jenis dok lam rumah bc komik, men ps. Mana la reti nak menukul segala ni.

So....

Itu planning nye lah. Lepas tu ckp ngn husband, kalo boleh lepas ni nak jarak cket la untuk anak no.3, besarkan dua ni dlu. Bia adk baby cerai susu dlu ke kan. Nak deco umah bg puas hati, nak p bercuti. Ank kecik, ngn pegnen.. nak bercuti pon renyah.. nak melawa jgk, hahahaa...sebab nye aku kalo pegnen, x de hati nak melawa... muka memang terabai 100%, nasib la mandi masih bersabun bersyampu...hahaahaha...

Tapi, kita merancang je la... harap Allah makbul kan, aamiin..