si comel n si ensem

Selasa, 5 April 2016

Second pregnancy : detail scan adik baby

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Esok, genap 32 minggu @ 8 bulan. Syukur Alhamdulillah.. setakat ni semua pon baik baik je..

Dok kelebet2 blog ni, ingat kan dah share pasal detail scan ni.. rupa nya belom. Rasa nya share kt ig je kot or fb, ntoh la..
Buat detail scan hari tu on 22weeks klo x silap, doc suruh buat detail scan sebab on 5 mth pegnency pon masih bleeding. So nk check adk baby nye conditions la konon nye..

Ps : pasal bleeding. Yes, pegnen kali ni bleeding jgk..tp x berkala mcm time aathif. Aathif smpai 4 bln, tp dok kua je..sikit2. Pegnen kali ni, mcm period.. sebulan skali selama 3 hari.. ha...

Back to cerita detail scan. Buat detail scan dekat hospital colombia jgk, apa ntah nama sonographer tu.. x amik dulik tp sono yg sama utk time aathif dlu. Rasa dia pon x ingt kot.. but i remembehhh.

Ye lah, time aathif dlu dia detect ad foci kt heart kawan tu. Siap ckp ada possibility utk sindrom down. Hoiihhh.. menangis bebulan2. Padahal kebarangkalian tu dlm 0.0001% gitu je. Xpe, abaikan.. yang pasti alhamdulillah aathif sihat sempurna ceria pandai, semua ah...

Ok, untuk check up adk baby kali ni. Memang berdebar2 la.. aku dok bc mcm2 dlm ht siap zikir tahmid semua.. 

Allahuakbar... xnak hadapi situasi yg sama. Memang aku da well prepared, banyak ilmu aku gali pasal detail scan ni. So lebih bersedia la, tp tetap bedebor. Masa dia check jantung, salur darah in out.. memang sangat2 mencemaskan.



Tp Alhamdulillah, adk baby doing well. Syukur... semua pon baik2 aja. Kua dari bilik doc tu, tangan kaki semua sejuk abis.. hahahaha... bukan apa, aku ni kan jenis cengeng. Walo tau benda nya xde apa, tetap nangis jgk.. mcm satu kemestian pulak, koh3. Time aathif hari tu, aku menangis sampai demam...esok jumpa doc shida sebab nak diskas result detail scan, doc bg mc 2 hari..hihihihi.

InsyaAllah, yang penting anak2 ummi sihat sempurna. Membesar jadi anak2 yang soleh, cergas, cerdas, rajin, all the good thing... aamiin