si comel n si ensem

Rabu, 17 Mei 2017

Anak speech delay ke???

Assalamualaikum...


Semalam ummi ada post pasal ummi dah start buat speech therapy protocol pakai essential oil dari young living kat abg aathif.


So persoalan dia kat sini. Ada kah abg aathif speech delay atau sekadar late talker? Speech delay tu boleh lead to masalah yang lagi besar kot eh.. tp kalo late talker ni dia lambat bercakap je..bkn ada any issue yg besar pon. Tapi bkn speech delay tu maksudnya lambat bercakap jugak ke? Biarkan lah..



Apa yang ummi nak cerita kat sini. How concern ummi pada perkembangan abg aathif.. eh, msti la concern. Org bru tercompare anak ummi secara tak sengaja je terus ummi full force nak bertherapy kat abg aathif.


Ummi bukan dalam in denial stage ea kot kalo korg ckp ummi in denial xnak bwk abg aathif jmp pakar.. eh, idok la. Sebab abg aathif xde pon tanda2 speech delay, just late talker je...


Nak tau lebih lanjut google ea symtoms of speech delay.. ummi just nak up point yg berkaitan dengan abg aathif je.. 


Interaksi dia dengan org Alhamdulillah ok. Banyak je membebel..now, dah improve sangat2.. klo speech delay xkan ada perkembangan positif nie kot.. xde tantrum. Pg pasaraya or kedai penuh menan pon.. elok je tengok2.. then kalo ummi abah ckp ok jom blk, letak balik semua menan tu.. dia ok je walo x beli... such a good boy. 



Kalau panggil dia, lepas tu elok je dia berpaling/menjawab. Kalau mintak dia amik kan pampers aysar, baju..elok je dia amik kn n hulur... dia bukan speech delay.. just late talker sbb banyak sangat berinteraksi dengan tv...


Now kat rumah kitorg banyak speaking ngn dia. Ummi mmg selalu la kne ngn abah, speaking ngn ank tp grammer, pronoun semua kelaut. Grr... bkn saje nak gedix2 ckp BI tp sebab dia banyak berinteraksi dengan tv(in english), dia lagi senang nak communicate in english rather than BM. Nampak sangat bila ummi tanya in BI dia lagi senang nak jwb... lg faham soalan. Tp xde la dok ckp BI je... ckp melayu la jgk, ummi bkn pandai speaking sgt...malu la nt kne gelak...

posted from Bloggeroid