si comel n si ensem

Isnin, 20 November 2017

apa itu essential oil - what is essential oil

Assalamualaikum...

lama menyepi tetiba teringin nak update pasal essential oil. Alhamdulillah, kalau nak dikira dah nak setaon dah akak dengan young living. tapi ada 2 bulan akak off sekejab, mood swing macam-macam. lepas tu akak start from zero balik. kenapa akk off? masa tu akk rasa akk start with a wrong way, cara yang salah. idok la salah macam akk ada buat silap etc.

dalam masa 2 bulan  tempoh bertenang tu. akak reflex balik why i join young living? main point for my kids, second point akk nak cari income lain. tapi sepanjang perjalanan akk dengan young living. akk banyak share pasal essential oil. product young living yang akk pakai. akk tak banyak share pasal biz. bukan tak encourage awak2 untuk berbiz dengan young living. tapi biar lah akk berkenal2 dengan young living dulu.

after a year. akak rasa akk nak share more and more pasal kebaikan essential oil yang dah akk guna ni. and at a same time, akk nak share why u should join young living family. not only as a buyer or jadi member sebab nak kan harga ahli sahaja. tapi as biz partner which is banyak banyak banyak sangat bnefit yang korang boleh dapat.

instead off korang beli essential with certain amount with member price, korang boleh dapat macam2 r eward, komisyen, etc.. dalam masa yang sama korang boleh share kebaikan essential oil young living with semua kawan2. dunia sekarang terlalu banyak chemical substant kan. so why not berubah kepada sesuatu yang natural, pure extract dari tumbuh tumbuhan itu sendiri.

ok today akk nak cerita more on apa itu essential oil. secara basic. not specific to young living essential oil. just basic introduction to essential oil.

essential oil ialah ekstrak tumbuhan yang aromatik.minyak ini membantu tumbuhan mengawal pertumbuhan dan metabolisme,membina sistem imun tumbuhan dan menghalang dari serangan virus, bakteria, fungus, parasite dan serangga.
💮seperti tumbuhan, essential oil ini boleh membantu fungsi tubuh kita dengan lebih baik.
💮essential oil sangat concentrated (pekat), sehingga 70 kali lebih kuat berbanding herba.
💮100% natural essential oil adalah selamat tanpa sebarang kesan sampingan(dengan penggunaan yang betul)
🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼
kenapa menggunakan essential oil???
🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼
🌹essential oil adalah pelengkap terbaik untuk gaya hidup sihat.
🌹essential oil tidak menghalang, merawat atau menyembuhkan. Essential oil adalah alat yang boleh digunakan oleh tubuh badan kita, bekerja secara semulajadi dengan badan supaya tubuh boleh sembuh dengan sendiri.
🌹Pengunaan essential oil bukan lah trend baru. Essential oil telah di gunakan beribu ribu tahun dahulu. Tamadun lalu menggunakan essential oil untuk sifat terapeutik dan aromatik mereka.
🌹Seiring masa, manusia lebih sedar kepentingan kesihatan dan pilihan semulajadi atau perubatan secara alami, essential oil memenuhi keperluan itu.
🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼
cara menggunakan essential oil
🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼
🌻Aromatik : mempengaruhi mood, membersihkan udara,dan membuka saluran udara/pernafasan.
🌻topical/sapuan : keselesaan serta merta, sokongan imun dan urutan.
🌻internal/digest:sistem pencernaan, mulut, tekak, hati dan saluran perkumuhan.

akk copy from FB page akk. kalau ada masa boleh la pegi melawat ea. sedekah like and follow sekali kalu boleh. thank in advance



tahu tak korang, akk ada baca tapi dah lupa (sorry bajet nak share tp akk lupa pulak) sintetik aromaterapi oil dengan berapa persent essential oil pon dah di kira pure essential oil. ada guideline dia. tapi kalau essential oil young living. InshaAllah 100% pure oil tak de alter2 tak de tambah2. 

macam mana pokok tu, mcm tu la dia di distill dan di botol kan. sebab tu young living di paten kan sebagai seed to seal. memang di rawat dari penyediaan tanah kebun secara organic..menggunakan baja kompos dari tumbuh tumbuhan itu sendiri, buang rumpai pakai tangan. guna cecacing sebagai pengembur, baja dan penambah mineral ddalam tanah.

ni kira salah satu sebab kenapa korang kena pilih young living. nanti ada masa inshaAllah akk akan terangkan dan share kat korang lagi. antara sebab2 kenapa korang harus pilih young living.

tapi akk rasa cukup dengan seed to seal yang young living amalkan, korang dah patut yakin dengan young living. dah la ada kebun sendiri...bersusah payah macam tu skali punyala nak make sure khasiat tumbuh tumbuhan yang dorang nak extract jadi essential oil at it best.

ok till next time. inshaAllah.doakan akk ada masa nak berkongsi dengan lebih banyak lagi dengan korang pasal young living ni. i want to share more pengalaman sendiri sepanjang menggunakan essential oil dari young living ni, inshaAllah.

ops lupa, anyone interest. boleh contact akk ea..



Photobucket