si comel n si ensem

Isnin, 10 Mac 2014

Mom2Bee : barang pertama yang di beli...






salam sejahtera...


hari nie Alhamdulillah 16 minggu. baby ummi bagus..behave sangat. dengar ummi abah borak borak bergelak ketawa dalam kete baby pon seronok tendang tendang seatbelt..ayooo...tu seatbelt sayang, bukan ummi saje letak situ as menan awak.. nanti awak keluar ummi abah main dengan awak ea..kita main polis sentri..miahaah...ke nak main galah panjang? hehe...


ummi x sabarrrr sangat nak beli barang barang awak, geram sangat tengok... semalam ummi p garden bayar bill, saje singgah isetan.. round tengok barang barang awak. ummi gerang ase nak cubit cubit abah tengok baju kat baby guess..eeeiii comel nyeee, kecik miut gitu. tapi ummi terkinja kinja dalam hati je la sebab masa sebelum pregnant ritu abah selalu sound " abg adik beradik dulu, pakai baju beli kat billion je..elok je bijak pandai semua ".. hu...so ummi gigit gigit bibir je la nengok baju cinonet ciut tu...


tapi x tahan sangat..ummi saje je la...suara pon antara keluar dengan tak je la, tanya la abah "comel kan baju tu?? nie kalo ayg nak beli tok baby baju branded just tok special occasion mcm bday ke,raya ke, xboleh ke???" wahh...gigil gigil ummi tunggu jawapan abah. "boleh..tp kalo girl tanak pakai seksi2 dress atas lutut tu"..ngehehe.....ummi sukaaaa..... "ehhh...xla, kalo yg singkat2 tu ayg pkaikan legging la tok dia," miahahaa...x sangka abah setuju.. eh...ummi ngan abah nie cakap macam kompem awak girl je kan...hehehe.... x kesah, boy pon ummi pkai kan jgk walopon xleh nak ropol2, tutu tutu sume tu..


tapi yang dah di beli bukan lah barang yang akan di pakai oleh baby nanti.. idok ea kawan2... ummi memang excited, ummi memang x suka kalo orang terlampau berpegang pada "kata orang tua2", tapi ikot lah jgk..lagipon awal sangat... kang dah beli sekarang..nanti nak beli lagi.. so beli nanti je untuk mengelak kan ummi kelabu mata...hahahaha. ummi beli barang ummi nak pakai nanti.. wieehhhhiiiii.....



tadaaaaaaaaaaa......




ummi beli tommee tippee double electric breastpump ini... dengan electric steam sterilizer. beli yang gift set dapat la mendelah2 lain tu.. untung dah x payah beli feeding bottle. dapat 2x5oz dengan 2x9oz feeding bottle. dapat 6 storage bottle untuk breastmilk nanti sekali dengan rak. nanti ummi nak kena tambah storage bottle lagi..xkan cukup dengan 6 je.. beli storage bottle dengan storage pack. order dengan mymommashop, alhamdulillah..suka sangat. sebelum kawin lagi dah tertarik dengan pump nie...terus tolak tepi freestryle. xpo..ummi pakai ini dulu, nanti dah setaon, susu banyak lagi..or untuk second child..baru ummi p beli gaya bebas itu...


iklan

ramai orang tnya nape beli sterilizer n x beli warmer..warmer kan ponting..lagi ponting dari sterilizer neh. stakat nak sterilize botol tu..pakai air panas pon bulih..ye dok? senaq nya...kalo nak rebus botol susu tu dalam piuk, elok lah p beli sterilizing tablet tuh... kalo pakai electric sterilizer nie, xperlu letak pon tablet tu..n senaq nya..x berapa elok pakai tablet tu selalu..nanti efek baby cm tu la..

tapi buleh je kalo nak rebus2 cara lama tu... pestime basuh botol, sterilize la pkai sterilizing tablet tuh. pastu angkat tunggu kering sat ka, lagu mana ka, bley boh dalam bekas tutup rapat..time nak guna baru bukak amik. second third basuh tu..rebus biasa je la..xyah pkai tablet. pkai sbulan skali ka tablet tu..tapi pada aku sonang lagi pkai letrik sterilizer neh..nak2 lagi MIL yang akan jaga budak kecik nie, sonang cket kejo dia kalo aku xdan nak sterilize memalam lepas balik koje tu..

pasai warmer plak..memang nak beli, kalo warmer TT ado timer, mmg dah beli complete set dah..tapi apokan dayo..takdo. main putaq2 pastu tunggu 5 minit, bajet sendr xdo alarm ko apa..camtu la..kot la, ase nye. tanak la...kang kesian lak MIL aku nak menunggu susu tu panaih.. so aku nak beli digital warmer dari philip avent. rege bley tahan..banyak range tapi max aku letak bajet RM300. xpo lah..demi mu anak.... yang nie sonang, set set.. picit picit..tinggai, lepas tuh..dah siap bunyik la alarm dia tett tett tett tu...ngeheee.... tapi itu carik kat kedai baby kat mesia je la kalu ado...maleh nak pre-order bagai...huhhu

yang ummi risau sekarang nie...xdok space nak freeze kan susu awak tu nanti. memang la peti es nenek besar, 2 pintu...tapi barang pon banyak la jgk. segan la ummi nak p mintak satu rak kat dlm freezer tu tok susu awak. pastu cukup ke satu rak je? ummi pikir nanti kalo stok dah banyak, ummi nak mintak abah beli freezer, yang dua pintu mcm nenek punya..kehkehkeh.. parking kat ruang tamu atas, xdo orang dok kat situ..bley la parking 2 peti es kat situ... nanti kalo dah jumpa umah..usung je la peti es tu..xyah beli dah. tapi skali pikir, susah jugak nak ngusung peti es bwk naik atas... umh atok dah la tinggi.. erkk...xpo, itu ummi pikir nanti dengan abah..

nanti doakan susu ummi tok awak banyak ea... ummi nak awak minum susu ummi.. ummi ngan abah xdapek nak minum susu mak. ummi sebab tok mek susah dulu..lepas 6 bulan ummi minum susu pekat manis je... abah pulak sebab gedik mengada ngada.. xnak isap susu nenek..miahaha..baby tanak ikot perangai abah tau??? baby kena suka susu ummi..tanak demand.


end iklan

ni la barang2 yang dalam kotak tu... feeding bottle dah ada, kalo ikotkan dah xperlu tambah dah...

banyak2 pon bukan guna jgk kan..kalo nak guna banyak pon bottle storage dengan ziplock tok simpan stok EBM je nanti. kira cukup la nie untuk set menyusu..tinggal lagi nak beli teat dia je tambah..eh,tapi x perlu kot..baby2 mana ada gigi lagi smpai nak rabak teat tu...


lagi antara yang di beli....

ada lagi beli masa baby fair kat shah alam tu..tp itu buat entry lain la... sebab dah panjang bebelan ku ini..
nanti kalo rajin nak buat early review breastpump ni jgk...kalo rajin la...

ok...bye,salam sayang dan selamat malam... :)