si comel n si ensem

Rabu, 23 Julai 2014

mom2bee : set pantang pilihan hati dan cara / step penggunaan


salam sejahtera...

hari nie nak share ngan korang set berpantang pilihan hati. eh..bukan beli set pon, beli loose.. tehee...

tanak beli set sebab takut ada yang x terpakai dalam set tuh. so baca review sana sini, study take note.. sort out, wahh...semua sekali la. pilih mana yang betul2 akan pakai, mana yang mungkin pakai mungkin tidak.
so beli yang betul2 akan pakai je.

nie antara barang yang di beli...

nie pon dah berapa kali buat list, berapa kali sort out. miahahaha...kalo ikotkan nanti husband kata nenek dia akan datang bawak daun2 untuk mandi, tungku sume...tapi beli je la, bley pakai len kali. lagi pon nenek sekarang nie x berapa sihat, segan la nak susahkan dia kan...heeee......

ikot list memula, ada brang nona roguy, tanamera, dengan anugerah. tanamera tu yang boreh scrub dengan sabun tu je...sekali cancel, sebab pikir sekarang nie pon x kuasa nak berscrub bagai apa ntah lagi nanti. lagi pon tanak peningkan kepala dengan banyak2 brand. so kekal dengan NR dan anugerah je la.

set bersalin nona roguy (NR) : 

untuk NR nie antara yang aku beli :

1. minyak herbanika - banyak sangat kegunaan dia sampai rasa macam x cukup je sebotol tuh.
2. uncang cuci herbanika - boleh pakai 2 - 3 kali kot, entah la...
3. krim barut herbanika - beli krim sebab renyah oii nak berserbuk bagai, nanti sape nak bancuh kan??
4. phytonatal - sebab ramai yang rekomen, bley melawaskan jugak..penting ea....
6. barra gel - extra item : saje tambah, nie macam famine wash gitu.
7. minyak berubat - macam minyak angin gitu kot, entah...x bukak bau lagi..tp minyak berubat la.

set bersalin anugerah : 

untuk anugerah pulak aku beli :

1. herba mandian sauna anugerah : air mandian, daun2 tuh..xde la kena sauna masuk dalam bilik sauna bagai
2. minyak pilis - sebab dia minyak. dah try hari tu, pening kepala sangat so bantai je guna.. ok la,syok je rasa
3. minyak telon anugerah - nie untuk dak eby, harap serasi x payah p beli minyak lain dah.
4. tungku anugerah ( baby) - untuk dak eby jgk, nie pon nenek cakap dia nak buatkan, tp beli je la bagi ada.
5. tungku anugerah (ibu) - sebenarnya dah ada tungku batu sungai, tapi beli nie sebab ada daun2 sume tu. plan nak pakai weekend je nie.

jamu apa semua pon xde..mungkin akan amik vitamin c shaklee je beserta dengan phytonatal tu. jangan cakap aku tak jaga dalaman, ada la terpikir jugak tapi tengok la cane. sekarang nie terpikir nak beli lulur NR dengan akar herbanika je nie. yang lulur tu sebab lepas pantang orang mandi x bersabun kan? nampak tak.. terus tak keruan. tadi bukan main, malas nak berscrub bagai..ke mungkin akan p beli sabun yang ada scrub sesiap..wakakaka....

yang akar herbanika tu, air minum..boleh la kot wat panaskan badan. husband bancuh sesiap boh dalam flask sebelom p keje ke kan. orait jugak..tp takut x serasi ngn baby...kang rugi je. x kan nk suruh husband minum...ye dak??? nie pon dah beranak nanti, husband akan amik cuti half day setiap hari selama seminggu untuk uruskan aku, siap2 mandi, bengkung, breakfast, lunch sume..baru husband p keje... harap bos bagi la..
sebab baby dah serah kat MIL, xkan diri ini yang tua bangka nie pon nak suruh MIL cara jugak..huuuu....

eh, jom tengok cara / step penggunaan dan penjagaan diri dalam pantang nanti. nie pon aku cilok internet je..
pastu ringkaskan bagi husband senang nak follow..so xde la aku nak kena cakap banyak apa nak buat dalam pantang nanti.

SELEPAS KELUAR DARI BILIK BERSALIN (DALAM WAD)

1   1. Minyak berubat mustajab – sapu ke bahagian kulit kepala serta tengkuk, ikat/sanggul rambut dengan rapi.

2   2. Minyak herbanika – sapu ke bahagian peha, lutut, betis dan tapak kaki, pakai stoking.
-          Sapu ke bahagian perut, ari –ari (kecuali baahgian pembedahan), tundun bahagian sulit, celahan peha, pinggul & pinggang.
-          Tuangkan ke bahagian sulit (luka), tuang pada pad dan pakai.

SEMASA DI RUMAH.

            MANDI PAGI :-

1    1. Uncang cuci herbanika -  Bercebuk, rendam uncang cuci dalam air panas suam 2 paket dan 2 gengam garam.
      2. Lulur -  sebelum mandi : campur lulur dgn air suam & sedikit minyak berubat mustajab
      3. mandian sauna herba anugerah : lepas lulur bilas dengan mandian herba / air suam
      4. Barra gel – beryampu dengan 3-5 titis, bilas dengan air suam
      5. bilas dengan mandian herba.
      6. minyak herbanika – kesat kering, sapu minyak herbanika dan tuang pada pad, pakai.

BERTUAM / BERTUNGKU ( 4 HARI LEPAS BERSALIN) :-

1. Minyak herbanika – sapu seluruh ulu hati, perut, pinggang, celahan peha, pinggul, peha sebelum                  dan selepas bertungku.
2. Bertungku – tungku batu : balut daun mengkudu, tungku anugerah : steam/panas pakai iron

BERBENGKUNG (4 HARI LEPAS BERSALIN) :-

1.  Minyak herbanika – sapu ke seluruh ulu hati, tulang rusuk, belakang pinggang, pinggul, punggung, perut, ari ari, tundun kemaluan,celahan peha, peha
            2Krim barut – sapu perut, ari ari, pinggang, pinggul, peha.
          3. Ikat kain bengkung.

p/s : biar dari pagi sampai pukul 7 mlm, ulang pemakaian bengkung sebelum tidur.

            MUSTAJAB PHYTONATAL & AKAR HERBANIKA ( 4 HARI LEPAS BERSALIN) :-

            1.  Mustajab phytonatal – 1 bijik sebelum sarapan.
          2. Akar herbanika – bancuh dengan madu.

          BARRA GEL :-

1. buat cebok untuk yang seterusnya. so uncang cuci just pakai sekali time mandi tu je.

           MINYAK BERUBAT MUSTAJAB :-

1. minyak nie universal, bley ganti minyak telon untuk baby, buat minyak urut baby pon boleh kot. so x payah dah la beli baby oil.
2. buat minyak urut, campo dengan minyak herbanika.

banyak kegunaan dia tapi kalo dalam pantang orang jarang beli pon. dia lebih kepada harian. kalo dalam pantang minyak herbanika tu dah cukup dah. saje beli tambah..bley tambah2 untuk buat minyak urut ke, apa ke nanti.

aku pon x sure dangat turutan dia. biasa ada orang buat, bertungku dan berurut dulu baru mandi semua lepas tu berbengkung kan? tapi macam busuk la pulak orang nak urut kita x mandi lagi. macam tungku tu..kalo x boleh buat sendiri, kena orang tolong tungku kan..pon busuk jugak. better mandi dulu lah. lagi pon.. bertungku tu bukan kotor pon sampai nak kena mandi lagi sekali kan????

harap nanti mudah la aku berpantang...dapat la turun balik, banyak rezeki anak aku nak menyusu. ah... semua la...doakan yang baik2 je buat kita....





Photobucket