si comel n si ensem

Selasa, 23 Februari 2016

Macam mana nak elak baby kena angin pasang

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Dah dapat idea nak tulis blog. Nak share pasal cara nak elak dari kena angin pasang di kalangan baby. Ummi xde la handal, tp share sama2 untuk mencegah, ummi pon ank laki baru sorg, time aathif dlu pom byk silap sana sini, nasib baik aathif x kena angin pasang. Harap adk baby ni, ummi lebih berhati2.

Angin pasang aka hernia atau orang kelantan panggil sarat. Untuk baby lelaki.. sangat3 lah perlu di titik beratkan penjagaan bebird dia..hew3. Memang la klo operate pon minor je..tp tanak la kan, selagi boleh usaha, kita usaha dulu ea...

Antara perkara2, tips dan amalan untuk mengelakkam baby kne angin pasang ni... oh, kejab. Kembung pon boleh membawak ke angin pasang..xtau la btol ke x, org tua kata..angin tu turun ke anu dia. So elakkan baby kerap kembung..sambil2 jaga taknak bagi kembung, jaga tak bagi kena angin pasang teros. Serampang dua mata gitu..

Ok,

Benda pertama kena buat, tuam.
- penting2 sesangat. Tuam perut, betis, tapak kaki utk elak kembung. Untuk baby boy, sila tuam telo dia, kiri kanan..tp tungku baby tu jgn panas sgt ea..dah lepas tuam perut tu..ad haba2 panas sikit2 tu, tuam telo dia..

Benda kedua, pakai barut.
- xde pengesahan tulus ikhlas penah di buat oleh sesape pon pakai barut bleh elakkan angin pasang. Tp petua org tetua, pakai barut bleh elakkan dari kembung. Ikot je la ea, jgn jadi mcm ummi aathif. Aathif bru sebulan, da x pakaikan barut. Sebab ada satu nurse cina tu p bukak barut aathif, ckp nie amalan mengarut je..angin masuk kot mulut bukan pusat, huhu. Senang terpengaruh. Harap adk baby nanti ummi lebih berhati2.

Tapi, abah aathif sampai setaon kot pkai barut (barut gantung) elok je kena angin pasang masa kecik dlu.. ok tu cerita lain.

Yang ketiga, minyak.
- baby boy or anybaby xleh sejuk2. Nt kembung. Nt kne angin pasang. So kne selalu selalu sapu minyak kat perut, pinggang, betis, tapak kaki n ada orang dia sapu vicks cket kt telo baby utk elak kan angin pasang. Ok, bleh tukar dari vicks kepada euky bearub ea.. letak cket je

Yang ke empat, tangis.
- bukan baby kne menangis. Tapi elak kan baby menangis terlalu lama dan kuat. Klo bleh dia dah start press motor nak cecah skala tangis tu terus tgk apa masalah. Jgn di biarkan. Mcm abah aathif kne angin pasang sebab menangis terok sgt. Selain boleh mengelakkan sawan tangis.. boleh jgk mengelakkan dari terkena angin pasang.

Yang ke lima, sireh.
- nie klo da nampak bird dia mcm bengkak sikit. Ada baca kekawan share. Tuam bird n perut baby pakai daun sireh yang d layur sambil selawat2. Mudah2 an bengkak dia surut.

Yang ke enam, ubat kampung.
- orang kelantan panggil ubat sarat. Macam serbuk arang je rupa dia.. kalo search kat fb ada orang jual. Sebotol soda bicarbonate tu berapa ntah. Bleh cuba search, ubat sarat kalo berminat.

Mine ada banyak..sebotol air mineral 1.5liter tu. Mak abg ipar pandai buat so alang2, mintak dia buatkan. Bagi rm50, skali amik ko, byk betol dia buat. Anak sepuluh pon berbaki lagi ni.. bleh simpan ke cucu cicit. Time aathif ad jgk dia meragam2, sapu sikit alhamdulillah..hilang kembung, selesa tido.

Penting : sapu minyak or ubat kampung ni.. sapu area perut, area pusat, area tundun, ari2 celah peha tu sikit, pinggang.. sebab angin pasang bleh terjadi kat area tundun/ari2 tu jgk..ank kawan naik bengkak kat situ la..bkn kt bird..

Harap2 nanti ummi istiqamah la mengodek adik baby, harap2 time ummi dok godek tu adik baby x meragam.. demi anak ummi sihat selalu.. mohon jauh apa2 yang tak di ingini...aamiin.