si comel n si ensem

Jumaat, 26 Februari 2016

Our lil crib : susunatur kabinet dapur

Salam sejahtera...

Tetiba je terajin nak update pasal rumah. Deco2 rumah semua. Xleh nak update semua sekali gus sebab setel kan sikit2. Ye lah.. beli umah subsale duit byk habis utk repair je.. deco kne la setel sikit2 pakai duit balance belanja bulan2, hew3.. ni nak beranak pulak. Duit belanja tu lah nak beli barang baby, nak mendeco, nak beli pape2 kehendak hati.

Memang gini, xnak susahkan husband. Benda kecik2 tu pakai je duit belanja sendiri. Walopon husband da ckp. Tu duit belanja ayg, ikot la ayg nak buat apa dengan duit tu. Beli pape yang ayg nak. Tapi...tetap bukan untuk diri sendiri. Tak sanggup la nak bia husband setel semua. Kan?? Kita orang pempuan gitu la.. bia la husband cover cost besa2, mcm kos renovate umah, kos beranak. Kos kecik2 ni, kita cover sendiri la...

Ok back to our main purpose.. susunatur cabinet dapo..

Lain belalang lain padang. Lain orang lain citerasa. Gitew.. taste aku. Aku x suka banyak2 benda atas kc. Semaks mata memandang.

Nak cerita lelebih gambo xde. So kita tunjuk satu part je. Sebab situ je ada gmba..side last lepas dapo. Kc aku ni jenis L utk bwh. I untuk top cabinet. Ada gamba top cabinet je.. hahaha.


Ok. Ni kesah hari tu beli tapaware la ni. Susun2 semua.. ha.. memacam ad dlm tu. Level atas belah belakang ada tapaware ikea, letak gandum, corn flour, etc etc x ingat dah. Belah depan susun la bekas tapaware tu.. comel la cket kan. Dlm tu mcm2 ad. Semua tepung.. haahaha.

Utk level bwh tu plak. Dlm bakul plg kiri tu, ad stok VCO virgin dan pure, habatussauda, madu, pati delima dan kwn2 nye. Bakul no.2 tu pulak, stok serbuk kari, kurma etc etc beli paket kecik2 tu sebab berdua je kan.. beli yg beso, kalo boh dlm bekas pon..nt rasa dia x best dah , ada meggi jgk.
Dlm bekas ikea tu, ada bilis belah nipis utk food aathif, sambal nasi lemak. Ada bilis belah gemok2 untuk sambal kering, untuk buat stok. Stok udang kering, serbuk lada sulah byk gila sebab abah aathif p beli plastik beso. Apa lg ea? Dlm bekas ikea kecik2 tu ad rempah 4 beradik. Stok coklat masakan.. sumbat je.

Esok plan nye nak ke ikea lg. Nak beli bekas lain, yg kaler biru tu..baru la matchy2 dengan bakul tu. Bekas sedia ada ni, kita boh lam peti ais. Itu pon kne organize blk...huru hara haha hihi dah petiais mak.
Ni kes, nak beli tuppeware yang set utk fridge tu tapi xde geng nak share. Kan skang promosi beli 2 set dpt less 20%. Demi mengubat hati yang lara. Husband offer belanja bekas ikea. Boleh la...x mahal xpe, janji kemas. Kan?

Ok, utk atas table top tu.. hurm...
Letak water heater, jug air, bekas tin tu buat rendam susu aathif. Sebab aathif minum fresh milk.. skang kat situ ada toaster jgk.. sakit mata tgk toaster tu.. hahaha... nt klo da duit berlebih nk pasang coway..sini la tempat dia, letak terus seketoi. Xyah letak menda lain dah..



Okeh.. utk side sini plak. Nie je gmb yg ad.. agak bersepah. Bekas tin buat bubuh segala mak nenek senduk. Xnak gantung, so ini je la solution dia. Ada Pokok bunga ikea penyeri time masak, hahaha... blok pisau. Ikotkan blok pisau ni dlm kc kt bwh tp menjak aathif da pandai bukak pintu kc, so naik atas la.. bahaya kang dia capai.. fuhh..nauzubillah.

Ada jgk blander food aathif cum blander utk food yg x pedas. Blander untuk cili or pape2 yang berperisa agak kuat mcm belacan, dok dlm kc bwh dapo. Periuk nasi pon lepak situ. Huh... x kenan btol. Hahaha... nak beli rak kayu ikea, nak letak segala mak nenek barang letrik situ.. clear cket kichen top ni..

Nanti kita update blk susunatur satu kc ngn dlm peti ais eo.. amik gmbo dlu.. 

Tp basicly mcm gini la susunatur dia.

Top kabinet side belah sana kosong x pakai sebab tikus durjana p masuk kot bumbung, lepas tu koyak kan salur hood kitorg, turun kot situ. Sbb hood kne turun ke dlm kc, tebuk cap dia kt situ sbb belah atas tu beam. Paham ke dop? X paham abai.. tp mmg jahanam pny tikus.

Utk kabinet bwh plak. Start dr kanan, ada drawer. Plg bwh letak pinggan mangkuk segala.. tengah tu letak segala gelas, mug, cawan, paling atas utk pisau yang x pakai, sudu2 semua.

Sebelahnye.. bawah dapo. Situ letak oven, segala mak nenek periuk, blender cili, mixer.. kan da ckp x suka barang letrik ke barang2 byk2 semak atas kitchen top..
Sebelah lagi, rak spice. So situ mmg landing spice segala la. Letak jgk stok makanan dlm tin mcm susu pekat manis, susu ideal, sos spagheti utk time tdesak, cendawan, kcg pis..gitu la.

Utk side sini plak, bwh sink.. letak segala, plastik beli kat kedai runcit, tesco ikea.. semua dok dlm bekas plastik ikea tu. Lepas tu. Ada besen2, bekas sejat, tapis santan. Side sebelah masih bawah sink, letak rak bertingkat letak spray utk bersihkan dapo tu..apa nama ntah. Spray serai wangi, fabreeze, ad plastik wrap, aluminum foil, plastik sampah.

Last, ad stok utk botol2. Mcm stok kicap, sos, cuka, kordial. Stok bancuh air pn kat sini jgk.. ovaltine, gula, teh, semua la..bwh dia plak, ad bekas tapis minyak, minyak masak, bekas bawang.. hahaha.. semua pon boleh.

Gini la klo kc limited. Dapo besar dah.. tp kc kecik. Bak buat besar, skali klo nk kc beso lg kne hack plaster siling. Kne buat plaster siling baru. X kuasa.. dengan usia muda remaja, tabung bukan tinggi sgt.. so buat setakat mampu je.. hehehehe... alhamdulillah...

Nt len kali kita share gmb penuh ea..