si comel n si ensem

Jumaat, 19 Ogos 2016

Guest post : the introduction aka the invitation

Guest : azie yan, gadisblur.blospot.com

Assalamualaikum...

Tetiba je rasa nak mengembangkan lagi sayap dlm dunia blogging ni. Ye lah... sendu sgt dah rasa blog ni.. terasa nak buat guest posting.. apa tu guest posting???

Guest posting :-

Tulis artikel/blog post untuk website/blog lain. Tapi untuk guest posting kita ni, kita buat secara bkelompok..klo blog owner nak specifik artikel yg relate dgn dia nye blog.. bleh request pd penulis yang kena giliran dia untuk menulis.. contoh, blog owner tu pasal parenting...so dia nak blog post pasal parenting je, psl home school ke, tips anak2.. tu bleh request direct..tp xleh la semua skali pn request...masak la org yg nk menulis, kalo buat ada 30 org dalam guest post comunity..pengsan nak tulis 30 artikel.

Kenapa nak buat guest posting ni, ada apa2 kebaikan ke??

Kebaikan guest posting / guest blogging :-


-Elak blog dari berhabuk terbiar terlalu lama, contoh blog ai ni lah...nk menulis tp kang xde idea, kang xsempat, kang malas. So dgn kewujudan guest post comunity ni..kte just rajin kan diri copy n paste artikel guest ke blog kte. So ada la new post tetiap minggu kan.

- build relationship tu ye lah.. op kos la kte akn bkenalan dgn guest post comunity kita, blogworking semua kan..

-point ni sama mcm point kat atas je..huhuhu...

- networking benefit. Menaikkan traffik ke blog kita, sebagai marketing tools jgk, bleh promote blog kita, klo sesiapa yg buat bisness bleh promote bisness..buat artikel psl bisness or selit ke kn. Sbb kte letak link dekat artikel kita, so readers akn bw ke blog kita...giteww.

-sharing is caring, yes... spread the love, eh. Spread the words...tips, story, anything lah.

-point ni pn mcm berulang je..😅

So gitu la lebih kurang kebaikan guest post ni..Need to invite few blogger before dapat spread the words dgn cara meluas. Dia mcm give and take je..

Kata kan dlm guest post community ni, ada 5 org.. joyah, minah, sara, bedah, jenab. Katakan this week giliran joyah untuk tulis artikel. Tulis la pasal apa pn, psl parenting, psl usrah, tips, holiday, or bissness apa2 la yg buat readers tertarik untuk link ke blog sendiri..

Lagi empat blogger akan post artikel yg joyah tulis siap link blog so senang readers nk link ke blog joyah. Benefit dia, klo org search pkai search engine akn kua la blog2 tersebut.. traffik naik la kn.

Minggu ke seterusnya, rotates and dalam masa yang sama tambah lagi guest dalam comunity guest posting ni so traffik akn lagi berkembang lah... post seminggu 1 artikel je utk mgelakkan guest post penuh smlai tutup post tuan umah.

Boleh jemput ramai2 blogger untuk join comunity guest post ni.. klo ramai mungkin bleh buat 3 hari skali...tp everyone kne participate lah. Jgn plak artikel dia da kua kt sume blog kekawan...lepas tu diam, xde denda...tp tamo la mcm tu... kata give and take kan...

Format artikel lebih kurang gini la, nama guest yg menulis artikel, blog link.. artikel yg d tulis. Dan last sekali sikit psl biodata author, cewah... author siap..

------

Tentang penulis :



Azian, ummi kepada 2 orang hero
Engineer with hope suatu hari nanti dpt jadi suri rumah.
Small bisness jual emas..
Email : mieyakihami@gmail.com

Ps : if anyone interest pls email me.. kte diskass how to create our community supaya senang nk berinteraksi antara satu sama lain..