si comel n si ensem

Selasa, 23 Oktober 2012

kebergantungan hanya pada Allah...

salam sejahtera,
hari nie masih xde mood nak berceloteh pasai nikah kawen,
nak citer pasai mende lain..

normal kan, kita xleh bergantung pada manusia sebab x mustahil manusia akan tinggal kan kita,
sama ada menjauhkan diri atau meninggal dunia, kasih manusia akan hilang.
tapi bukan kasih Allah, kasih Allah kekal selama nya..

tp jangan la pulak bila kita di uji, kita berprasangka buruk pada Nya,
konon kasih nya tiada lagi dari kita, MasyaAllah...
Allah akan uji hamba nya yg dia sayang kan?

pernah jumpa x?
manusia yang kita rasa sangat x layak terima nikmat Allah..
manusia yg angkuh sombong, manusia yang lupa Allah atas segala nikmat,
tapi nikmat Allah x penah putus bagi nye...liku hidup nya luas dan lapang..
xde halangan dan rintangan..

kita terfikir, nape kita yang x jemu mengabdikan diri pada Allah,
tp nikmat yang di beri hanya cukup untuk selesa, bukan mewah seperti manusia itu.
kita mengeluh...baik xyah beribadat kalo gini...masyaAllah.... mengucap banyak2...

pernah x kita terfikir, rezeki kita, nikmat yang Allah beri untuk kita cukup untuk kita,
hidup selesa, jiwa tenang...manusia itu, jiwa nye xtenang...
walau harta nye banyak...jiwa nya berkecamuk. kenapa?
sebab dia hanya di beri nikmat duniawi...

maka nya, jangan lah saling dengki mendengki...
rezeki Allah setimpal buat kita...bersyukur lah...

owh...pasal kebergantungan kita pada Allah, setiap ujian, setiap nikmat,
setiap helaan nafas, kita kena bergantung hanya pada Allah.
tapi jangan la plak konon kita bergantung pada Allah, kita meminggirkan
hubungan baik sesama manusia. maksudnya, dalam setiap perbuatan,
kebergantungan kita hanya pada Allah maka kita menyombong dengan orang sekeliling kita.
konon merendah diri, xnak bergaul dengan org yg bg nye sume ntah pape..

kita cakap, kita x perlukan pertolongan sesiapa, Allah ada untuk tolong kita.
kita x perlukan nasihat atau teguran sesiapa,
kita x perlukan kawan untuk saling berkongsi..

tp kan....
sedar x kita, Allah turunkan pertolongan kita melalui orang2,
bila kita salah, Allah hantar orang yang betul untuk menegur kita,
bila kita susah, Allah hantar orang untuk menolong kita,
sebab itu manusia itu khalifah di bumi Allah..

kita bergantung hnya pada Allah... kita berdoa, bersujud, menangis dan merayu..
semoga perjalanan hidup kita sentiasa lapang,
dalam masa yang sama kita bergantung juga pada manusia..
bukan bergantung pada manusia semata lupa pada kebergantungan pada Allah,

contoh nya,
awak engineer, awak bongkak dan sombong, engineer la katakan,
awak pandang drafman sejengkel nye...apa kelas drafman kan..
awak engineer serba boleh, setakat lukis2 pakai autocad tu kacang je,
calculation yg susah2 pon awak bley buat, design pelik2 awak bley buat,
software susah2 awak boleh handle, tentu2 lah awak bleh wat draft kan.

tp, in the end, awak perlukan pertolongan mereka juga, tp awak sombong,
apa plak pertolongan..itu kan keje mereka, mereka drafman..so draft lah..
setakat draft balik apa yg kita da lakar kat drawing siap2.. kan? sombong sangat..
awak tau ke, nak control drawing... in the end, walo awak engineer, status awak lagi tinggi dari draftman,
awak tetap 'bergantung' pada draftman untuk complete kan keje awak...

kata kan, awak doktor...wah, kelas sangat la kan...
tp sombong dengan nurse padahal, awk bukan jaga pesakit awak pon kan.
nak cucuk pesakit, panggil nurse tolong balik kan, pesakit berak...awak ke yang g basuh?
xkan... nurse jugak yg buatkan...so apa salah bermanis muka, ucap terima kasih..
xsalah kan? secara x langsung awak 'bergantung' pada nurse awak jugak..

dalam rumahtangga, awak suami... ketua keluarga, pemimpin dalam territory awk la kan..
sume dalam rumah kena ikot cakap awk. sume awk nak kena decide.
apa bini awak nak masak pon kne ikot selera awk.
ye la..awak dah keje carik duit kan...penat lah konon.
tapi, kalo xde wife awak yg menguruskan rumah, masak kan awak makan, jaga anak awak,
mampu ke awk nak buat sume tu? nak2 lagi kalo wife awak pon keje jugak...
penat nye dia tuhan je taw...

jadi, cuba la hargai wife awak tu sikit, tolong la mana boleh.
xleh nak tolong kemas rumah, cukup la urut2 cket bahu bini...lega sikit dia rasa.
xyah la nak bossy sangat..konon nye 'dah awak bini, tu keje awak...nasib la kan'.
abis kalo bini merajuk...lari balik umah mak, nak cakap apa? bini derhaka?
dah awak layan bini mcm maid je...masa bercinta bley plak belai2 kan..
dah jadik bini, dah ada anak dua tiga...pandang jauh2 jea..
dalam rumahtangga lagi la, masing2...wife and husband 'bergantung' dengan satu sama lain.
so....x salah kan, kalo saling menghargai..

si suami, sekali sekala...weekend je ke, bawak la bini g belanja,
xleh belanja memahal...banje bekfast roti canai kat mamak pon ok...
bini awak jugak kan. kalo ngn memember bley plak open table malam sabtu kan..

si isteri, mementang laki da bagi awak keje..
jangan la wat excuse penat keje maka nya everyday makan lua... smpai da jadi habit.
sian laki awak... kalo da lelama sangat makan kedai, x mustahil la bila da tetua,
konon2 nak masak laki awak cakap x sedap. padahal..sebelum nie,
laki ok je...makan je apa bini masak kan.. tapi dah awak ajar dia makan kedai,
da terbiasa... masa tu baru la nak tacing bagai... hempuk kang!!!

makanya, kebergantungan kita hanya pada Allah...
tapi Allah berikan kita mereka2 ini untuk kita bergantung harap..
syukur pada Allah, terima kasih juga pada mereka.