si comel n si ensem

Jumaat, 13 Jun 2014

our lil crib : first step

salam sejahtera...

nak cerita tanak nak cerita tanak...ok tanak cerita.

tapi nak tulis sebagai kenangan di masa depan. nanti kot lepas nie boleh baca balik susah senang nak beli rumah nie. sebenarnya nak mengabdikan cerita beli umah nie bila dah settle semua, tapi nanti banyak pulak nak cerita bulk semua sekali.. nanti mesti ada yang lupa dan tercicir. so kita cerita sekarang la...

step paling firsttttt...... beli printer.

hahahaha...alasan nak print iklan2 rumah senang, klo dalam tab nanti nak bukak2 leceh. alasan...hahaha. sebenarnya aku dah ada printer zaman belajar dlu. tapi kat bilik study n mil dah guna lama, mcm segan je nak amik. lagipon printer tu dah lama kan... so beli je la lain...

ok tu first step geli geli nama nya.

memula dulu kitorg decide nak beli umah baru..ada satu berkenan kat semenyih. xbesar mana pon,..harga RM488k, 20x65 je tp cukup la untuk kami kan. sebab beli ngn developer so total kena keluar dalam RM4000 je setel semua (kalo loan 90% la). masa nie dah berangan duit dok simpan tu bley wat KC idaman hati, extend cket jamban bawah tok letak washing machine,extend atas cket buat balcony tok master bedroom. berangan sakan la kata kau.

sekali bila di timbang tara..bolak balik, jarak, masa, jem, anak...cancel beli umah tu. nasib baik x booking lagi klo tak melayang RM1000.

akhirnya decide beli umah subsale je. carik kat mudah.my je...mana yang berkenan aku print pas kat husband tok final pilih. antara banyak2 tu kitorg pilih pulak sama2 3 terbaik pilihan hati. end up.. pilih yang dekat area umah PIL je. area saujana impian jugak. set date dengan agent untuk review rumah. ada 2 bijik rumah row sama untuk di jual. owner pon sama...kaya owner nie..banyak umah dia.

antara dua rumah nie, sebijik dah di renovate cantik, extend depan dua kaki, extend belakang 8 kaki. cat baru,plaster ceiling. satu lagi basic unit. beza RM40k. mikirkan tabung anak ayam kami laki bini, memula kitorg decide nak amik yang basic unit je..tp bila di pikirkan balik, basic unit lagi banyak yang kitorg nak renovate nanti. nak extend dapur dan buat laundry room..banyak jugak tu. secara bodoh nya, kena tambah 4 dinding dan bumbung. kalo amik yang dah renovate, just tambah dinding sebagai divider antara ruang dapur dan laundry room tu. so lastly, decide amik yang dah renovate.

dalam dua minggu nie, banyak jugak la masalah nya. sebab kitorg kena cover 6% GST. mende nie sepatutnya owner yang bayar..tp nak mempercepatkan proses, agent mintak kitorang bayar untuk first payment nie. nanti masa dah sign SPA, kena bayar second payment yang 7% tu, tolak balik 6% GST yang kitorg bayar tu..paham x???

ok masalah nye..FIL x bagi kitorg bayar booking selagi kitorg x konfirmkan yang 6% GST tu ada temasuk dalam letter of agreement to purchase and mendapat pengesahan lawyer. banyak lagi la masalah legal thing nie..nie belom booking ea. ikot flow, booking dulu lepas tu apply loan lepas tu carik lawyer, sign SPA, sign loan agreement, dapat kunci.

tapi FIL nak kitorg p carik lawyer dlu, tanya pasal LOA dari agent tu, carik bank tanya pasal loan. macam2 lagi la..masa nie kitorang dah rasa nak give up. banyak sangat kekangan. dengan agent dok call cakap dia xde la, booking nak kena cepat sebab ada orang lain nak booking next week la..pening. dengan tuntutan keje lagi. kalo x keje dok hadap nak beli umah nie je..boleh kehulu kehilir, xpe la jugak. tapi memang, banyak jugak la masa keje yang tergadai..hm...

last effort, kitorang cari jugak cara cam ne nak convince abah yang flow tok beli rumah memang macam tu. kitorang paham, abah takut kitorg kena tipu..3% deposit tu bukan 2 3 ribu, berbelas ribu. dah la tabung anak ayam je yang ada. kitorang carik,tanya orang, buat flow chart garis panduan pembelian rumah nie. Alhamdulillah akhirnya abah yakin dan suruh kitorang proceed tok booking.

dalam masa yang sama, agent mesej husband cakap dia bagi masa sampai khamis which is semalam. masa nie x berapa serabut dah sebab dah dapat approve dari abah. tapi pening sebab keje banyak mana nak lari kua p jumpa dia. husband try mesej tanya boleh x kitorang bayar booking hari sabtu nie je sebab kitorang memang tengah kejarkan keje. nasib agent setuju..rupa nya agent tu ingat kitorang masih dalam fasa pemilihan, sama ada nak atau x. husband cakap memang kitorang nak..cuma masa x mengizinkan je.

sekarang nie..kitorang tengah kumpul kumpul dokumen yang perlu untuk submit kat lawyer dengan apply loan nanti. senang, once bayar deposit dan dapat dokumen dari agent, terus submit semua dokumen yang kitorang prepare tu ke lawyer ngn loan.

Smlm dah p bank negara amik CCRIS, pehh..jauh gila jalan. penat wehh...CCRIS aku of kos la bersih sebab aku mana ada ansuran pape..kad kredit pon pay upon used je. kete xde, apa pon xde. Puas pujuk husband nak beli ford focus s plus tuh, xde di bagi nye.. tunggu kaya dlu kata nya,bley tros beli mazda cx7,huh. Duit gj mmg fully shopping n simpan je..dah beli umh ni kne control dah la, xpr la, bersusah susah dahulu..

husband pon ada kete je..tu pon mmg x penah miss bayar setiap bulan, so husband pon bersih jugak..alhamdulillah. CCRIS nie untuk apply bank lain. apply je banyak2 bank.

kalo ikotkan hari tu dah jumpa pegawai OCBC, insyaAllah dia dah review kitorg punya debit kredit semua, boleh lulus..tunggu submit application form je, senang sebab OCBC memang bank panel company kitorang, so just bagi IC dengan 3 bulan latest pay slip je,lain2 sume dorang dah ada.

cuma nya nak apply bank lain jugak; satu sebab hari tu masa jumpa pegawai OCBC tu kitorang cakap harga rumah RM550K, sekali lepas pegawai tu dah check dengan valuer dorang n dorang bley bagi loan kat kitorang 90% dari harga rumah tu. owner bagitau dia nak RM560 pulak sebab ada satu buyer nak beli rumah tu dengan harga RM570K. owner mintak RM560 je ngn kitorang sebab memang tu harga dia bukak rumah tu,plus buyer satu lagi tu bangsa lain. dia nak bangsa melayu je yang beli umah tu.

kitorang risau OCBC dapat 90% dari RM550k je..so lagi RM10k kitorang kena korek lagi dari tabung anak ayam..memang samar2 hampir tak de bayang je kitchen kabinet idaman neh.. hmmm.... kalo x dapat lagi nak buat macam mana..janji bab rumah tu setel dlu.. nie je yang termampu oleh kitorang...

harap2 urusan lepas nie lancar xde masalah dah la.. xde lagi dah masalah yang muncul, dah ada semua dokumen, submit2.. tunggu setel dapat kunci je..harap la..insyaAllah.