si comel n si ensem

Jumaat, 21 Februari 2014

FIRST TRIMESTER : Usaha aku lakukan untuk mengandung

salam sejahtera...

hari nie nak share pasal sepanjang aku nikah sampai la pegnen apa yang aku lakukan tok mengandung. heh..ada orang cakap aku over..baru kawen dah gopoh gapah nak beranak pulak. haiihh... padahal anda2 pon sama kan..x yah nak in denial sangat..tunjuk x tunjuk je. so meh amek tau..over x usaha aku.. harap2 tok newly wed yang nak merancang tu..sikit sebanyak bley la membantu ea...

month 1 : dikira ikot first period lepas nikah
nikah : 17/08/2013
first period after nikah : 19/09/2013

masa awal awal nie xde la buat apa pon..lek2, honeymoon honeymoon. tapi seawal 2011 aku dah keep track aku nye period cycle start and stop everymonth. longest cycle aku 42 hari. tapi cool je sebab selagi period kurang dari 60 hari di kira normal, kata doc aku la.. n longest period tu bukan nya sentiasa longest pon..ada la dlm setaon 2 kali je cd42, plg pendek 30 hari.

penting untuk tau: sebab dari sini kita bley tau bila hari subur kita bla bla bla. tapi masa nie noob lagi ikot tarikh subur kat app je.

dah berapa bulan before nikah dah kurang kan makan junk food or fast food sume tu. lepas nikah terus x makan. tolak tepi la sabotaj sabotaj tu. nie sebab fast food sangat lah banyak preservative dia..

stop makan benda benda tajam, tebu, air kelapa, air gas, tapai..apa2 je la yang tajam sebab mana la tau kot dalam perut dia dah jadi tapi sebab blom lepas tarikh period, n kita x tau masa tu kita dah pegnen..kita lak p bantai je..x sempat jadi elok dah keluar as period..padahal masa tu kita dah gugur.

month 2 : second period

start hafaz doa nabi zakaria mohon zuriat tu. yang surah al-anbia dengan apa ntah satu lagi tu..

Rabbi laa tazarni fardan wa anta ghairul waarithiin

dan

rabbi habli min ladun ka zurriatan toiyibatan innaka samiq'u' du'a

ok..maybe kot BM mcm x btol cket..google lah ea. every lepas solat aku x miss baca.

mendalami ilmu baby planning. hahahahha. tips bersama. letak bantal bawah bontot time bersama, angkat kaki..something like dat la..

masa nie jugak aku minum susu kambing plus kurma 7 bijik. sekali tu je..aku minum cket, suami minum cket. pastu minum pati delima gulsan sebab member kata bagus tok kuat kan rahim cos ada sejarah baby x lekat (tanak panggil miscarriage)

masa ujung2 cycle bulan nie beli set kesuburan shaklee. zinc tok husband and GLA tok aku. masa nie start makan GLA tu pon dah lewat.. 3 hari je kot makan, lepas tu dah masuk time subur so dah stop la.

month 3 : third period

masa dah third period nie aku macam dah malas nak cara pasal hal pegnency nie..bukan dah putus asa.. tapi malas nak kejar sangat.tapi masa nie husband pulak yang bersungguh. x penah miss makan zinc.. beli lagi male formula brand kordel x silap sebab husband aku kuat sangat keje..kol 3 pagi baru nak tido.. penat. so dia beli suppliment tok bagi dia tenaga seharian.

bila tengok husband beria plak, aku pon tanak la laid back je. pikir2..apa yang kurang lagi ( selain dari belom rezeki la). puas pikir..start dari first day nikah memang dah bersama time subur. husband salahkan diri dia sebab dia terlalu obses keje smpai x peduli nak sama2 usaha tok dapat anak...aku xde apa pon...apa je dia kena buat pon kan.

so google here and there,learning, researching, untuk period badan akan keluarkan hormon A (sorry lupa), otak yang keluarkan hantar ke apa ntah..aku lupa, nak tau google sendiri. so sometime badan xcukup hormon tu..so tu guna nya EPO/GLA, untuk pegnen plak..bila dah lepas hari period nak masuk waktu subur..hormon B plak. which is EPO/GLA x bagi. kalo continue je makan epo/gla tu,kalo pegnen bley gugur..sebab mcm2 mana pn dia tetap akan squeeze perut/rahim kita tok turunkan period.

so aku pon goole, apa yang di perlukan tok tambah hormon B tu. and dalam masa yang sama terbaca artikel yang menyatakan even everymonth period datang pon belom tentu kita akan subur/ telor kita matang..mcm tu lah. so aku consider diri aku and treat diri aku as mungkin period aku regular tapi telor aku x cukup matang untuk di senyawakan.

lepas google aku jumpa tok matangkan telor mmg kena cukup hormon B tu and tok tambah hormon B, zinc bley membantu. terpentingnya, zinc membantu balance kan hormon level yang kita perlukan untuk all menstrual cycle. so no irregular period dah. which is kalo tanya kawan2 yang jadik distributor shaklee even bukak blog2 shaklee..sume x suggest pempuan amek zinc. tanya kawan n kat blog pon sume cakap zinc tu tok lelaki..pempuan cukup ngn GLA. memula aku argue jgk.. GLA tu mkn smpai time subur je..lepas tu? berserah? aku search how zinc help in woman fertility..

how zinc help in woman fertility

In women, zinc plays a vital role in many key reproductive health areas including:

Egg production: a woman’s body needs a certain amount of zinc to produce mature eggs that are ripe for fertilization

Maintaining proper follicular fluid levels: without enough fluid in the follicles, an egg can not travel the course through the fallopian tubes and into the uterus for implantation.

Hormone regulation: zinc is just one of the minerals that the body uses to keep hormone levels (like estrogen, progesterone and testosterone) levels stable throughout the entire menstrual cycle. It is especially important during stage 2 and 4 of a woman’s cycle.

Low levels of zinc have been directly linked to miscarriage in the early stages of a pregnancy, according to The Centers for Disease Control’s Assisted Reproductive Technology Report which tracks the results of numerous fertility research reports being administered throughout the nation.

Here is another reason why women should get enough zinc: it can help to reduce the size of fibroids. Since fibroids are a cause of infertility themselves, doing what you can to reduce their size can help to make getting pregnant easier for some women. Taking just 30 mg of zinc a day may help to decrease the size of inflamed fibroids; thus increasing the chance for a pregnancy to occur.

cukup dengan zinc je..tapi aku tetap amek GLA dari first day period sebab penting nya GLA dia membantu menambah cecair/bendalir/pelincir masa nak bersama time subur. which is penting jugak sebab kalo x cukup...sperm xleh berenang ke arah telor and acidic condition kat kita nye netnet tu bley membunuh sperm. and aku start amek zinc masa CD9, lewat dah sebab tau pon dah lewat..tp ok la, aku amek sebijik pagi before makan untuk menyerapan optimum gitu.

masa nie jugak husband ajak baca yasin tetiap malam, dia lead..isyak memang kitorg akan make sure berjemaah. waktu lain dah susah kan. maghrib pon x dapat, smpai umh dah ujung2 waktu..berkejar masing2..xdan nak tunggu jemaah sesama. so isyak kita jemaah. subuh pon sama..berkejar nak bersiap..so xpe lah, at least ada satu waktu kita jemaah kn. eh..panjang plak.. padahal nak cite tetiap malam bc yasin. tp ada kekadang tu aku ngantuk sangat..xleh bukak mata..so husband sorg yang bc aku tido..teheee....

kitorg bersama on 2 days before subur and a day after subur. tu je....sobab, its not all about kuantiti tapi qualiti..giteww... xde la, masa nie aku xberapa nak ok. x sihat. kalo ikot kan..start CD13 dah bersama selang sehari smpai hari subur CD16 continue smpai CD18/19 then stop..sebab nanti sperm boleh bunuh telor yang di senyawakan tu. tapi masa tu..mcm byk halangan. and aku subur on CD19/20 (expected). tapi pada malam CD19 aku kena alergik...satu badan gatal.

masa tu dah sedih sebab bulan nie xdapat nak bersama time subur..pasrah je. on CD20, bangun pagi badan x sihat lagi..demam pulak and pagi tu aku perasan ada brown spot, risau. tengah hari brown spot makin pekat, petang cket dah mencair, petang lagi dah egg white means subur. so google nape aku ada brown spot masa time subur.. rupanya it my most waktu subur..maksudnya telor aku dah matang, dah keluar ke tiub dan dah ready tok di senyawakan.. lagi la kecewa sebab dengan badan lemah, smlm x bersama. tapi redha.. xde bulan nie..bln depan konfirm aku akan continue makan zinc..nekad.

bagus hoii zinc nie, kalo ada masalah period x regular..ada abnormalities mcm fibroid, Pcos,cyst.. zinc ni bley bantu.. aku penah bc.. pesakit pcos,6 bulan x period..makan zinc, sebulan kot kalo x silap dia kuar eggwhite..dia subur, siap buat opk test n basal chart lagi.. bila dah subur, dia datang period..nie sebab zinc stable kan hormon lam badan kita.

bila ada problem, cari la jalan. bukan kerap bersama, buang apa x perlu or berdoa je. badan mungkin kurang pape..x tinggalkan kesan pon kalo amek supplimen..jgn la p makan jus jus yang baru keluar kat pasaran tu..kita belom tau jangka panjang nya macam mana tapi usaha la...Allah pon suruh hambanya berusaha..usaha doa tawakal.

mcm aku, mungkin dah tertulis aku akan pegnen jika usaha aku begini. bukan aku x kan punya anak..bukan. tapi aku kena buat mcm ni baru boleh..walopon usaha lain dah macam2 doa dah berbakul2..tapi sebab takdir aku mcm nie..maka bila aku buat macam nie baru rezeki tu ada. so korang pon pikir la mcm tu jgk..usaha tanpa henti, jangan hanya tunggu waktu subur, bersama, tunggu pegnen. tunggu..tunggu..sambil doa. aku dah lalu fasa tu, fasa subur,bersama,tunggu pegnen..dah.

tapi badan mungkin lack of something yang kita xtahu...xnak makan pelik pelik, mkn zinc je..zinc tu vitamin yang kita ada dlm makanan2 kita je. bukan nya jus perawan ke(contoh je ea), apa ke yang kita xtau apa kandungan dalam dia tu...

oh..satu lagi, tiap kali lepas bersama..angkat kaki sandar kat dinding tu kan(ase semua tau)..at least setengah jam kan, so dalam masa setengah jam tu aku zikir Ya Allah, Ya khaliq, Ya Bari, Ya Musowwir sambil usap2 perut,sambil doa2 moga ada rezeki blan nie.

month 4 : sepatutnya period

dah di sahkan pegnen. x bother to beli clear blue digital pastu amek gmb post kat stagram, Fb, tweeter bla bla... aku p scan tros..bhahaha. nah komfirm dot kecik lam perut. rezeki aku perut nipis, scan x penah ada masalah, terang je. Alhamdulillah... selamat melepasi first trimester...

syukur..syukur..walopon bulan nie x bersama time subur..tapi ALhamdulillah, rezeki aku...mungkin jangka hayat telor aku n sperm husband panjang..kualiti da best tu yang tahan lama x mati...syukur, Allah maha tahu.. segala usaha walopon kecil kecil tapi alhamdulillah rezeki Allah buat kami.

so over kah usaha aku? aku rasa biasa je...naturally je..xde beria p jumpa doc ke apa. nie pon berdua ngn husband je dok usaha..

12 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Thanks for another fantastic article. The place else could anyone get that kind of info in such a perfect way
of writing? I've a presentation subsequent week, and I am
at the search for such information.

Here is my web page ... body workouts

Tanpa Nama berkata...

Another advantage of the Google search engine is that it so
good at putting the most relevant sites at the top of the results list.

You can also locate research documents from DOE,
science education resources, science information from US agencies and
also science information from global databases through OSTI.
Make your content easy to read, with your key word or phrase included at least once on the page.


my website ... Rent a Serp Review and Bonus

Tanpa Nama berkata...

Replica Chanel Handbags Online
I like it when folks get together and share ideas.
Great site, stick with it!

QasehnyaRania berkata...

assalam.singgah n follow sini.
salam kenal..

sy masuk kan blog awak dlm bloglist cindai saya sbgai sumber inspirasi :)

perkongsian yang menarik :)

okshop berkata...

good luck.... mark...mark..... LOL...

Tanpa Nama berkata...

It's a shame you don't have a donate button! I'd
most certainly donate to this excellent blog! I suppose for now i'll settle
for book-marking and adding your RSS feed to
my Google account. I look forward to brand new updates and will talk about this website with my
Facebook group. Chat soon!

My web page: fotograf ślubny lublin

Tanpa Nama berkata...

Try not to be good during the week and treat yourself at weekend,
you can regain the weight you lost during the week so easily which will kills motivation and that's never good for your
weight loss plan. Aid your current water weight loss weight loss with exercise to achieve quick weight loss result.
Fiber is great for weight loss because it takes longer to digest, using up more calories and it fills you up.


Feel free to visit my webpage - phen375 reviews

Tanpa Nama berkata...

I was wondering if you ever considered changing
the structure of your site? Its very well written; I love what youve got
to say. But maybe you could a little more in the way of content so people
could connect with it better. Youve got an awful
lot of text for only having 1 or 2 pictures. Maybe you could space it out better?



Also visit my site ... webcamporno

Tanpa Nama berkata...

What a information of un-ambiguity and preserveness of precious know-how regarding unpredicted feelings.


Here is my web blog: Garcinia cambogia extract Reviews [easylink.mobi]

Puan Rainbow berkata...

i cried while reading your story.
Allahurabbi.sungguh!!everyday menangis,fikir kenapa rezeki xdatang lagi,xcukup bersediakah..
tp bila baca ur story,lega sikit rasa hati..
thanks..

Atira berkata...

Sesungguhnya rezeki x pernah kita tahu bila akan tiba...Selamat menjaga kandungan. semoga semuanya selamat.

Anda Nak Berkongsi Kisah Kami Sekeluarga…

Jom Lawat Blog AzRa In Luv

Siti Halijah Bujang berkata...

Tq bg semangat utk terus berusahaa..very nice info n useful