si comel n si ensem

Rabu, 16 Julai 2014

mom2bee : officially tak puasa

salam sejahtera,

Ps : dah tulis lama tp baru hr ni nak up dlm blog, huhuhu....

hari nie dah hari ke 5 tak puasa. al kesah nya p check up hari isnin hari tu. check up 33 minggu. seperti biasa, everything was fine. elok2 aja...tekanan darah ummi x penah lari jauh, cantik je... x kira la tengah stress kepala berdenyut pon, tekanan darah maintain...alhamdulillah...

bila part check baby, tetiba doc wat muka risau, ummi pon gelabah la.. apa2 pasal anak memang la kita sebagai ibu akan gelabah kan. doc cakap eby A kecik sangat... dia pny growth untuk bulan nie sikit sangat..doc risau kot eby A beranak nanti x sampai 2.5kg je. alahaiii....

doc xde bagi pape ubat ke vitamin tambahan ke, doc just suruh makan protein je banyak2. doc tanya puasa x? of kos la ummi puasa, ummi puasa dengan eby A, sama je rasa nya ummi puasa masa dulu2..xde penat ke, apa ke..biasa je. rupa nya..all nutrient ummi yang amik, mmg la ummi rasa biasa, eby A x makan sbb semua ummi bolot...huhuhuhu..... (ummi agak je)

doc cakap, nak pose boleh...tapi, masa sahur, kena makan banyakkkkkkkk.. nie yang lemah nie. nak makan banyakkkkk pepagi buta mmg x la kan. lepas bincang2 dengan abah, ummi decide tok x pose sampai next check up. sebab doc cakap nak tengok progress growth baby, kalo ada pertambahan berat badan maka ok la, kalo sama jugak...mungkin ada masalah. menangis lagi la ummi...

tapi ye la..ujian Allah nie, menangis pon setakat tu je lah. ummi tanya kat group kat fb, google2.. walau ada yang menakutkan..tapi ummi positif. nak2 lagi ramai je yang bersalin baby dorang bawah 2.5kg, alhamdulillah...ok je. so ummi positif, tapi ummi tetap amik keputusan untuk x pose. sampai 21 julai je...ummi cakap2 dengan eby A, kena makan banyak...ummi bagitau dia target berat yang ummi dan eby A kne capai...lepas dah capai berat tu, bley la ummi start pose balik..

start dari check up tu, ummi google apa sumber protein yang paling baik. ummi x makan ikan, ummi xleh makan seafood, ummi xleh minum susu...ummi memang elak any food dari soya, erm.. kecuali tempe la...hahaha.

tapi, demi eby A..ummi telan jugak. ummi beli susu anmum perisa mangga untuk nausea tuh, ok la...untuk satu mug kecik ummi bancuh 3 sudu susu x rasa manis pon. ummi minum masa sahur dengan lepas bbuka. esok nak ajak abah p beli susu kambing fresh, sebab masa minum susu kambing fresh tu..berat eby A terlebih seminggu.. tapi masa minum susu kambing anugerah, berat eby A kurang seminggu, sekarang kurang 3 minggu.

time kat opis xde la ummi makan beria sangat, hormat orang puasa walau pon semua kawan2 paham. tapi ummi beli coklat, kekacang, roti dan cheesedale..dengan buah avokado, semua dalam kategori protein tinggi. selain tuh, ummi ajak abah p beli durian kat tesco, 3 ulas je makan..banyak sangat kang ummi kena kencing manis plak nanti. ummi beli ikan keli kat bazaar, beli kerang bakar.. paksa diri telan udang, erk... sekoq je ummi telan, tu kira perkembangan baik la tu...telan sekoq tanpa muntah...hahaahahha.

memula ummi makan vitalea jugak, tapi sekali ummi tengok kandungan vitalea sama dengan kandungan obimin, so ummi stop makan vitalea, takut overdosed vitamin plak.

harap2 bertambah la berat baby A dalam masa 2 minggu nie... ummi target naik 700gram... insyaAllah, selalu cakap ngn eby, x mustahil eby...kita yakin hanya pada Allah ea... Dia yang menentukan segala nya..