si comel n si ensem

Khamis, 10 Julai 2014

Our lil crib : alhamdulillah..loan rumah dah lulus

salam sejahtera,

nak update pasal rumah kitorang buat setakat sekarang nie. kalau ikot pada entry aku yang lepas, aku kan risau kot loan x lepas sebab lately gaji banyak kena potong kan...

alhamdulillah...syukur sebab alliance bank dah lepas, tapi nie tau dari agent je la.. mana dia tau kitorang sendiri pon xtau, banker tu kawan dia la kot.

dalam masa yang sama, owner plak wat hal. x tau apa motif dia, sengkek sangat dah kot. tempoh untuk sign SPA masih berbaki, tapi owner dah bising2 nak sign SPA cepat...gerams.

pastu cakap dalam masa 3 bulan sebelom tukar nama kat geran tu, dia nak bagi sewa kat kawan dia. fine, kitorang masih xde hak kat atas rumah tu selagi nama kat geran umah tak tukar lagi.. tapi yang x sedap dia kata if ada kerosakan kitorang yang kena tanggung. haaa.... nie yang time boyot2, bulan puasa plak tu ase nak carut orang nie.

tapi xde la....

dok la ulang2 cakap kat husband, xpe la..bulan2 puasa dia nak aniaya kita mcm nie. xpe la... Allah tu maha adil, xpe la.... hahahaah... nie sedap kan hati sendiri nama nya.

ikot pada clause yang kitorang letak dalam LOP, owner kena make sure the house if well maintained seperti yang di janjikan dan bersih segala baru boleh sign SPA. so tengok la... kalo penyewa tu main duduk tapi x jaga..mmg kitorang akan drag lagi la tok sign SPA smpai rumah tu memenuhi clause tu... bukan salah kitorang, owner pon sign LOP tu so, maknanya owner setuju dengan syarat kitorang.

dan di sebabkan owner x sabar nak duit sangat...tanpa pikir kebajikan kitorang, sampai nak aniaya kitorang macam nie...dekat SPA nanti pon akan ada clause yang sama. tapi, kitorang akan mintak keadaan rumah tu sama seperti yang di janji kan baru la bank akan release kan baki payment 90%. selagi rumah berkecah/ ada rosak, lawyer x kan instruct bank untuk release duit tuh. kitorang bukan nak banyak cekadak, cuma demi menjaga kepentingan dan hak kitorang.

dalam dok pening, serabut lawyer pon x pilih lagi. akhirnya isnin hari tu dapat call dari banker OCBC, cakap loan kitorang dah lulus. alhamdulillah...semalam kitorang dah sign letter of offer pon. terus sign surat tok potong terus dari gaji aku. so monthly, by 1st day of the month gitu...lesap la 2k+ dari gaji beta.. hua hua hua...

selasa hari tu dah call lawyer, tok deal pasal loan and SPA. yup...kitorang amik satu lawyer je tok dedua mendalah nie. amik lawyer panel OCBC, tok loan punya legal fee tros absorb dalam loan, tapi tok SPA kena korek tabung hayam. tabung baby A x usik ea... tadi husband cakap dah submit semua legal document yang lawyer mintak untuk draft SPA tuh... alhamdulillah... banyak2 dugaan, Allah permudahkan sesetengah nya.. syukur... moga kami terus di rahmati Allah..

senang berurusan dengan banker ocbc dengan lawyer nie... dua2 pon tolong bagi cepat. mcm banker ocbc tu, hari2 update ngn kitorang, loan kitorang dah release ke, pending ke, mcm mana.. yang lawyer pon sama, cakap akan buat SPA tu cepat, harap seperti yang di janjikan la. paling best, dapat 40% less dari legal fee, part mana x pasti...dapat la kurang dalam 3k+, syukur....xkisah la dapat cash ke reduce dari fees SPA tu ke or tolak amaun loan, janji dapat diskaun. dapat cash pon ok gak...bley beli perabot..ngeheeee.....

so sekarang nie...boleh dikatakan complete dalam 60% dah. kira konfirm la...sedang tunggu lawyer je buat keje...pastu setel...dapat kunci, dapat rumah...alhamdulillah...semoga jalan di depan kami lepas nie pon sentiasa di lapang kan, sentiasa di permudahkan segala urusan kami... aamiin....