si comel n si ensem

Isnin, 23 November 2015

Second pregnancy

Salam sejahtera,

Lamaaaa x update blog, tup tup da mengandung kali ke dua. Tanak mukaddimah panjang2, terus ke content la ea.. second pregnancy 101.

Ogos 2015 :

Masa ni blom pregnant. Tp bila susu drop gila otak dok pikir pregnant je. Terus la beli UPT, ada mcm nampak line. Tp sumpah samar gila. So kemungkinan utk xde tu ada. Masa ni x pikir lain dah. Susu drop sbb pegnen je. Siap whatsapp blogger Cikmah lg tny memacam. Masa tu Cikmah suggest beli upt murah so bleh test byk2 kali. Mcm2 la tny cikmah, Pasal breastfeeding time pregnant mcm mana, vitamins mcm mana plak since da jadi for three kan. Tp lawak nye, sehari ke dua hari lepas tu...bendera merah kunjung Tiba.

Masa ni siap booking private coach utk breastfeeding lg sbb kekonon susu drop xleh d selamat kan dah. Tp elok je Esok nye period habis, susu kembali seperti sediakala. So tau lah mmg klo period, susu Ku Akan merudum gegila. So, rilek Cket. Tp berguna la jgk ilmu breastfeeding tu sbb x amalkan sepenuhnya pon susu nampak sedikit peningkatan.

October 2015

Awal bulan 10, susu start drop balik. Tp kali ni lg gila.. buat pp pon kalau dia xnk keluar dpt dlm stengah oz je sebelah.. so salahkan diri sebab x ikot Betul2 ilmu yang dpt masa coaching tu sbb tu la susu kurang. Oh, period mmg x tentu lg, dekat 2 bln bru dtg.

Masa ni dok doa dlm ht, tlg la period, cepat la period. X sanggup dah dok pam dpt plg byk pon 2oz je.mmg x terpikir langsung Pasal pregnant ke apa. Lgpon productivity mcm kurang Cket bln ni, kilang x berapa nak Jalan. So mcm konfiden je x pregnant..

Tp Ntah kenapa, d suatu pg yang hening. Teringat ad beli upt test dgn blogger kina. Beli byk plak tu. So, amik Satu..Saje buat. Letak tepi, gosok gigi semua. Lepas tu intai upt tu. Nmpk mcm ad line, Tp x jelas Tp confirm. Tros panggil Abg. Dia pon sahkan. Bia.. kita rilek2 dlu.

Esok nye sama..buat lg.. Ulang2 smpai seminggu. N the line tu makin pekat.

Kitorg Laki bini masa tu xde la melompat gembira mcm first time tau pregnant. Rilek je.. syukur.. Lepas tu memasing cool. Termenung jgk la skejab, sebab secara tetiba..Kalo aathif mmg planning nak ank. Ini, xtau la ready ke tak nak handle 2 anak. Bukan x ready, x welcome the adk baby.. no. Cuma, dgn aathif sorg pon masih kelam kabut. Mcm mana ad dua baby nt? Mcm2 pikir. Tp pikirkan yang aturan Allah adalah yang terbaik, redha Dan bersyukur. Ye lah..lain org lain rezeki nya.

Memula bersetuju utk x bgtau sesapa dlu. Tp masa tengah pam kt opis tu, ad akak ni nampak dia Tegur..Napa sikit sgt susu ko?? Masa ni sesi pertama, biasa penuh la Satu botol 5oz tu. Last2 terpaksa bagitau akk tu. Tp ckp ngn dia jgn bagitau org lain.rasa mcm ad je yg lain Yg tau cuma x kecoh Je sbb Bukan Dr mulut aku sndiri kan. 

Hari tu jgk, dok whatsapp dlm group geng diploma dlu. Ad kwn ni tny..bila nk tambah baby. Masa ni mcm..ala....xnk cite. Tp org da tny. Biasa la nk follow ckp org ni kan. x elok bgtau org masa awl2 preggy. Last2, cite gak kt Dorg dgn harapan Dorg doakan Yg Baik2 je buat adk baby.. aamiin.

Kendian, bgtau akk. Sbb she's ma onleh sistah. Kendian bgtau mak, sbb mcm serba salah je x bgtau mak. Mak kot..kita hormat dia kan. So bgtau..perkataan pertama Dr mulut dia, mmg mampu mengalirkan air mata. Sedih sgt.. I don't know apa dlm fikiran dia masa tu. But harapnya sebab concern about my wellbeing lah. Ye lah, keje lagi. Aathif lg. Tambah adik baby plak.

Masa tu Memang menangis. Kecik hati, Bkn sebab kena marah or bebel apa. Tp rasa mcm mak x mampu nak pikir n istigfar. Anak tu rezeki dari Allah. Dah sampai rezeki nak Dapat ank no 2. Sedih sangat masa tu.

Masa tu apa mak cakap telan sampai lubuk hati paling dalam. Sebab ada benda yang tak relate dgn pregnant pon mak terlepas cakap jgk. Ada cerita Kat akak, Tp akak suruh sabar je..Biasa la Kalo bercakap, xdan nak break. Ckp ngn akak, x pe . X rasa apa pon..X kesah pon.. X kecik hati pon. Walopon dalam hati masa tu Allah je yg tau. Tp Ntah la, malas nk cerita Banyak..anggap je terlepas cakap.

Selang beberapa hari lepas tu. Mak tepon, Tp tepon abis bateri..seharian tak cas. Sebab weekend kan, mcm xde kepentingan je nk cas tepon..haha haha. Ahad malam baru cas, baru tgk ada missed call. So call balik, mak tny ada mengidam pape tak? Hoih?? Ckp ngn mak, xde rasa apa pon..Mcm x pegnen je. Maybe sbb awal lg. Mak macam nak berbaik2 balik. Eh, xde la xbaik. Tp mungkin mak rasa bersalah kot, datang rasional dia la tu. Ai is ok je.. mak kot, lama mana je nk kecik hati kan. Satu nye sebab lepas mak marah2, aku ada tepon. Mintak maap Kalo aku ada tercakap kasar ngn dia, kot dia ada kecik hati ngn aku. Mana tau, Walopon aku Yg kena marah..Tp mana tau dia Sentap ngn aku kan. Mungkin sebab tu la kot, dia dok pikir.. apa salah nye aku pregnant. Aku pon Bukan Muda lagi..Kalo Bukan sekarang bila lg kan. Sekarang semua Baik2 Je.

Ok, nk bgtau Pasal pegnen termelalut Pasal mende lain plak. So, gitu la kisah cam ne bleh pregnant kali kedua ni. Rezeki tu dari Allah. Walau xde usaha, walau mengelak..kalau dia kata ada, siapa kita untuk mengelak.

Ummi doakan adik baby sihat hendaknya, membesar bagai juara.. comel Dan pandai macam abang aathif.