si comel n si ensem

Khamis, 4 Februari 2016

Second pregnancy : buruk oii orang mengandung merajuk

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

X pelik. Aku gini la, lamaaa...menyepi, muncul sekali. Menyepiiii..lg, muncul skali. Lantak situ... im bizeh.

Ok, nk cerita pasal mood mengandung kali ni. Xde modal nak update blog sebenarnya..boleh la kn.

Al kesah nye, aku nak buat bedung adk baby sendiri. Bedung jaman aathif dulu elok lg..lampin je la dah mereput cket. Tp ritu da beli lampin baru dah. Lampin ni pada aku penting, sbb kegunaan dia multipurpose..bukan sebagai lampin semata2, hahahaha. Konon nak diy bedung sebab nye nak kan bedung yg saiz lebau cket. Tgk video tutor swaddle mat salleh kan bedung nye besar2, so senang la nak selit2 kain xde la berburai2 kan.

Plus ritu ada tengok harga bedung dekat sogo, brand apa ntah.. ala, yg standard ad 3 tu..berapa ntah, tp mahal la..dlm rm50 lebih kot. Makanya, lagi la tekad nak diy sendiri.

So isnin ritu mandangkan cuti wilayah. Plan la nak p gio fabrics kt bangi nak carik kain flannel. Pastu en.suami ajk lunch makan rojak mee je kt bangi. Alang2 usul la kat en.suami p amik mak umah akak bwk p makan rojak skali. Ok..usul diterima, da sesiap makan semua. Pung pang pung pang kot mana ntah..x jadi pegi.

Oh, sebab en.suami terkeluar ayat "tetiap minggu asyik dok bjalan je skang ni". En.suami just ckp, tp bini dah sentap kecil. Konon en.suami bagi hint xnak pegi kedai kain la tew. Terus bini pon ckp, x jadi pegi la kedai kain. Lepas makan terus balik. Org laki, kau tau la kan...engineer plak tu. Dia amik yg objektif nye, subjektif dia bini dah sentap kecil dia bukan paham. Dah habis makan semua, nk blk..sama time dgn org blk keje, jem la kan. Laki ai plak jenis kalut cepat stress xtau apa..dok stress la dlm kete. Bini td sentap kecil, lepas makan kenyang perut..mcm lupa la cket tgh sentap, try la nak mencuba nasib lagi....

"Sat g blk lalu highway ke, lalu jln lama?"
"Highway" en.suami jawab. Ok, bini dah nampak sinar.. lalu depan kedai ni. Bini siap dok berzikir la dlm kete tu, eh.. kita lalu depan kedai ni, depan tu kedai kain tu. Eh, tu je kedai kain tu. En.suami buat tak paham. Hoihh...

Lepas hantar mak balik umah akk, bini diam je..mencuka la ni, dosa hoii tarik muka depan laki. Senang cite mengelak untuk bergurau mesra la.. xde mood. Dok pon jauh2 sbb malas nak gurau2.  Dari kol 6, bawak ke maghrib. En.suami ad la tny, nape masam je ni...penat ke? Sakit perut? X sihat... semua pon tak. Bini pon lagi la sentap sebab dah tau kan sebab apa, lagi nak tanya2.. org laki cani la..ni yg geram ni.

Nak maghrib mandi sambil nangis sebab. Dah ckp dah, tujuan awl kita keluar sebab nak beli kain bedung adk baby.. tp en.suami diam je. X bg respon. Tu yg sambil mandi sambil nangis, geram sungguh. Dr petang bwk ke nak tido dok menangis. Kol 9 ai masuk bilik usung dak aathif paksa tido..bhahahaha. mak sentap anak jadi mangsa. Dak aathif da tido tu, en.suami dtg sebelah, sbb dok tgk bini dok sok sek sok sek...tny lagi nape. Hadoii...lagi la membara, da tau lg nak tanya2, selalu cani. Bentak2 jgk la masa tu sambil ngongoi2 nangis, p/s jgn tiru perangai ini ea adek2, x masuk sorga nanti.

Lepas tu en.suami dah mintak maap, dia x sensetip, x aware..blablabla cerita dlm kelambu orang da kawen..xkan nak bgtau. Manis dia saya saja yg tau..tuiii.

Masa tu hati da ckp ok, tp ego dok ada lg.. siap ckp, " nanti klo ayg curi2 p jakel sorg2, lepas tu pape jadi kt ayg..baru abg nyesal sampai mati," amboiii akak... bukan main drama. Mati kutu laki den, so sesi pujuk memujuk berlarutan...smpai la bini kata ok, dah maapkan. Nak tido...hahahahaha.

So, smlm pegi la gio fabrics tum skali kol 8 dah tutup. Ajk p nagoya.. ad kain ye..tp all pink, ah. Keluar p kamdar, skali hujan lebat gila kaw3. En.suami, dah rasa bersalah..takut bini sentap lg..lagi 2 malam nak malam jemaat...bhahahaha. en.suami siap offer lg, "esok abg g gio fabrics abg snap kn gmbr, ayg pilih..abg belikan". Tanak..usul di tolak. Titik.

Kena beli before sabtu, sebab sabtu dah nak balik kelantan. Bedung tu bleh la post pone dlu, tp nak beli kain untuk tempah bengkung. Nak balik tempah dengan mak adik ipar. Malas nak beli sebab nak custom made.

Siap cakap ngn en.suami, ni la..klo bini dah plan kata nak beli masa tu, kena beli..jangan saje2 nak tangguh..dah jadi macam ni, kan dah susah. Kan? Isteri planning dia kedepan.. siap pro n cons, apa jua yg bini plan tu bukan sekadar suka2.. ce tanya bini masing2. Nampak je dok main game kat tepon, dalam kepala macam motherboard dok tit tut tit tut, nak masak apa, jab g load kain, terus planning nye sampai taon depan.

Bini plak, boleh je pegi jakel kt opis ni. Tp dah mulut celupar keluar ayat mcm hape tu..x berani la nak pegi sendiri walo pon bukan curi2, walopon dah mintak ijin. Nak p maydin dah mintak izin pon jadi takut.. mulut celupar lg... so, petang ni laki balik pusing pegi jakel..kne setel hr ni jgk sebab esok ai is cuti..so mmg x la dtg area sini.. bini cuti, laki keje..x kemana jgk la. Bukan berani nak p mana2 sesorg...

Bab bedung n bengkung, nt kita cite lain.. klo tercerita la..takut berbulan pulak baru update blog ni...