si comel n si ensem

Rabu, 9 Mac 2016

Second pregnancy : bersalin di mana?

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

hari ni genap 6 bulan 2 minggu, maksud nya 26 minggu lah. alhamdulillah..setakat ni semua ok. ok means, sihat semua. ummi sihat, adik baby sihat.
cuma this month berat ummi naik banyak sikit, 3kg. heh heh heh... berat adk baby pon ok, Alhamdulillah..semoga adik baby sihat sempurna, aamiin.

ok, lagi 14 minggu nak cecah due date @ 15/06/16. tapi kalo ikot sama macam abang aathif, 38weeks da bersalin. kot adik baby ikot jejak abang
dia kan..nak kua awal sikit. sekarang ni ummi dok pikir2 dah nak bersalin kat mana. ye lah, company x cover. insurans pon xde. kot ada orang nak
sponsor pon, tak mungkin. hahahahha.. semua cash sendirik je. 

aathif dulu, memang teguh dan tekad nak bersalin kat colombia. Alhamdulillah, proses bersalin nye di permudahkan. tapi, ada je cerita tak best nye,
cuma minor2 je..staffnurse garang tu, biasa la..dah pukul 1 pagi. ngantuk la kot kan...

untuk adik baby nie, checkup masih lagi kat colombia. pertama tama nya sebab bleh p checkup hari sabtu lah. so x kacau waktu keje. kalo gomen, klinik
ibu n anak hari isnin smpai khamis je kan? pegi skali je buat buku pink lepas tu rasa serik dah nak pegi lagi. sebelom next check up tu, call kk bagitau
nak sambung checkup kat private je...hohoho.

so sekarang ni masih berkira2 nak bersalin kat colombia ke kat hosp gomen. kalo pegi colombia setel la semua, doc memang konfirm2 pempuan dah,
memang konfirm2 takde doc pelatih, memang konfirm2 utk check ctg n ve terus masuk labour, xyah p pac ke apa ke. yang tak best nye, bill memang konfirm2
lah mahal..hahahaha. duit ada, bukan takde...tp dok berkira2 jugak.. kalo situasi nye sama, why not pegi gomen je then boleh jimat around 1k++ kan?
ank dua nie..kena pikir utk max kan tabungan bukan perbelanjaan.

dok berkira2 nak pegi hospital serdang. ada yang cakap serdang elok. boleh request first class single bed, kalau ada kekosongan lah. tapi sama la jgk
dengan private, klo ward full x dapat single bed jgk. macam aku hari tu la..dapat double bed. tapi masih ok la double bed dari kne dok dalam wad ramai2 kan?
tapi dok pikir jgk, cane kalo semua wad penuh? lepas tu yang available wad ramai2 tu je? cane? hohoho....

serdang pon husband boleh masuk jugak time labour, cuma risau tang doc ngn doc pelatih je la..tanak la jadi bahan pembelajaran dan pengajaran..huaa..
kalo p hosp gomen, kalo sakit sikit2 tu kne dok pac dlu. hurm... masih belom decide, husb soh p colombia je..bini masih dalam dua. cuma sekarang ni,
bleh doa n tawakal je..mintak2 di permudahkan segala urusan, ke mana kita nanti bia bila da sakit nak bersalin nanti kita decide..

tapi plan nye,

untuk dedua hospital. x kesah private ke gomen ke..kalau boleh, kalau di izinkan Allah..bia betul2 sakit contraction n dah ada bukaan yang boleh terus
masuk labor room, baru nak pegi hospital. tak nak dok spital lelama, dok tahan sakit tapi xleh gerak sbb nak check ctg, adoi... nak gerak x boleh. sakit Ya
Rabb, kalo boleh gerak2 rasa ok la cket kot. harap kali ni di permudahkan lagi urusan bersalin ni... aamiin.