si comel n si ensem

Isnin, 11 April 2016

Pre-beranak : kos bersalin di kajang plaza medical centre KPMC 2016

Assalamualaikum...
Hari ni nak cerita pasal pencarian hospital untuk bersalin nanti. Pencarian lah sangat padahal xde la mencari mana pon.

Ok, sepertimana sedia maklum. Aku check up dengan doc shida, dekat hospital colombia asia cheras. Kali ni plan nye nak beranak kat situ jugak lah.. tapi, survey2 kos untuk tahun 2015 pon rate untuk normal atas 3k. Hoihh... n ada yang ckp rate normal sekarang dalam 4k-6k. Alooo... kpj pon rate 2.5k. Xtau la betul ke idok. Ingt nak p tnya dekat customer care dorang..tp sampai sudah x tertanya... huhu....

Dok ckp ngn husband nak p hospital serdang je memandangkan labour room dorang da siap renovate. Tapi husband berat hati. Nanti lepas bersalin dia xleh teman, ye lah..boleh request bilik single tp husband tak nak amik risiko bilik penuh time aku nak beranak nanti. Dia x sanggup nak tinggal bini dia sorang2 kat wad.. alooo... cheweet cangatttt.

Nak bertegas nak p hospital serdang jugak kang, dah ingkar perintah dan kehendak suami. Dah la nak beranak kena dapat redha suami, dah melawan cane suami nak redha...kang x pasal besar dugaan nak beranak nanti.. huhu.

So kitorang list la dlm 3/4 spital yg mungkin antara nya :

1. Az zahrah
2. An nur
3. KPMC
4. Colombia asia cheras.

Ye, colombia asia masih dalam list. Nanti nak p tny jgk customer care dorang cas untuk bersalin mcm mana.

Survey an nur, untuk 2016 starting harga bersalin dekat annur adalah RM2500. Agak mahal jgk la kn, sama dengan kpj. Rasa starting price ni untuk 2 bedded. Kalo 4 bedded maybe murah sedikit. Tapi, kalo quad n triplet room of kos husband xleh meneman la kn???. Nie kang kalo aathif mengamuk xnak tido umh nenek dia, so aathif pon tido wad ngn kitorg jgk...

Untuk az zahra pulak starting price untuk pakej aliya RM1999 kalo x silap. 2k lah senang cerita. Untuk triplet room, 4 bedded kalo tak silap. So agak pricey jgk la kn.. tp masih dlm consideration lg..

Then, survey plak kpmc. Starting price untuk 3 bedded Rm1700. Dan every room dia da state sesiap berapa harga pakej bersalin normal. Ok, agak menarik sebab jelas dan terang..so boleh la kita nak membajet kan.



So semlam pegi lah kitorg ke kpmc nak bertanyakan pakej dengan lebih lanjut juga mengusha bilik. Bincang2 cket, booked appointment untuk esok dengan doc mimi sebab sesi dengan doc anita full. Nurse dekat bahagian pendaftaran tu da ckp, esok jmp doc mimi untuk first check up dan mintak dia refer doc anita. Heh..memula mcm ok je beranak dgn sape2, then husband ckp..alang2 bayar baik lah pilih doc pakar..price dia sama je. Ok lah.. bini yang baik haruslah mengikut cakap suami.

Nanti esok kita cerita mcm mana first check up dengan doc mimi ea... oh, btw checkup dgn doc shida masih d teruskan.. mcm segan je nk ckp ngn dia nk continue check up dengan kpmc n nk beranak kat sana..wuwuwu. bia lah kita check dedua, lepas tu time nak beranak kita decide p mana.

Lepas setel daftar check up semua, kitorg request nak tengok bilik. So naik la level 2. Yang kosong hanya lah bilik single deluxe room. Bilik agak kecik banding colombia (2 bedded). Tp ok je. Colombia haritu yang 2 bedded xde sofa ke apa untuk pelawat. Kat sini ad 2 seater sofa bed. Walo kecik n mcm dah season tp nmpk ok la..

Lepas tu nurse tunjuk bilik family room. Ok kenan yang ni, bilik beso.. ad 2+3 seater sofa ke L shape sofa. Agak ok jgk la..tp bilik tu close to patient sbb jamban ad leaking cket.tp untuk family room dekat level 1 ad lg 4 bijik. So kalo nak family room jgk, lepas beranak dorang akan transfer ke sana. Oo...ok.

Tapi husband ok je dengan deluxe room sebab kata nya, kalo my mum nk teman dlm wad, bleh tido sofa.. dia bwk toto tido bwh..mana2 lah janji bilik single.. hosp agak ol skool tp nampak selesa, bilik pon nampak bersih. Ye la.. compare dengan spital baru..xleh la kn. Yang baru tu mmg sah2 la baru.

Satu yang husband suka, spital ni xde bau funny.. bau funny dia tu bau ubat ke, bau pencuci lantai ke.. dia kan sensetip...hahahaha...ok, nanti pape kte update lagi mana kita beranak.. hehe..

P/s: lupa amik gmb wad... nt beranak lah kte amik suasana dlm wad kn...