si comel n si ensem

Khamis, 26 Mei 2016

Pengalaman bersalin anak no.2 (ringkasan)

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Alhamdulillah, hari ni dah hari ke enam bersalin kan putera kedua cinta hati ummi abah...

Nak update sikit rentetan pengalaman bersalinkan baby awa. Macam ringkasan je la dlu sebelom kita bebetul menaip secara panjang lebau (kalau ada masa). Sebenarnya, ni post dekat group momy pregnant dekat fb.. alang2 tu copy paste je la terus sini..

@36weeks: perut asyik dok mengeras secara consistently. Hati kecik dok ckp mcm x lama je dak kecik nie nak kua

19/05/16- amik cuti sbb dok berkira adk baby akn keluar cepat. So nk kemas rumah, nak kemas beg. 

Pagi tu x rasa kepala baby dekat area ari2 tu, rasa kosong je..risau sgt takut adik baby pusing blk jadi songsang. Rupanya, kepala adik baby da masuk sarang.

Setel mengemas.. pinggang start sakit menyucuk2. 

Malam tu offer bersama dekat husband sebab rasa mcm xlama je.. tp dok bajet dan la ckp 37weeks. Lepas tu, contraction dtg..ok abaikan.. cuba tido, klo false nt dia akan hilang..

20/05/16

4.30: badan mengigil2 tahan cirit n contraction, ckp ngn husband mcm hr ni jgk beranak ni..

6.00: bangun sesiap semua, bwk apa patut, hantar abg aathif pegi umah nenek. Breakfast. Semua...

11.00: dok lengah2 kol 11 bru sampai spital.. x rasa plak sakit contraction, mcm hilang plak. Lepas ctg n ve, contraction ada tp sendiri xrasa sakit. Ve dah 3cm. Mintak nak balik nt petang dtg blk sebab nye nak tengok x-men (😅😅). 

Doc x bg dah sbb ank first jarak x smpai 2 taon lg, progress mungkin cepat kata nya. Ok la, masuk la wad kita..

2.00: doc check ve, bukaan 4cm. Doc pecahkan ketuban n masuk kn ubat berak. Lepas selesai urusan dlm bilik air, nurse check ctg.. amikkau..td belagak x rasa sakit siap bleh tido selesa. Sekarang ha.. contraction ase nk putus pinggang. 

Masa ni try prektis dok mengiring kiri n tarik punggung. Untuk 2 kali yang pertama membantu jgk, lepas tu x tahan sakit sgt..

3.00: panggil nurse ckp xtahan, sakit..suruh nurse buat ve. Nurce check da bukak 5cm. Masuk lr.. cucuk drip, nurse cucuk pethadine.. masa ni x pikir apa dah, xleh nk natural ke apa ke.. pikir sakit nk melayang nyawa je.

Nurse suruh baring, tp xnak.. duduk je atas katil sambil peluk husband tahan sakit.. nasib husband gemok, kalo x mau patah riuk semua tulang2 dia.

Nurse paksa baring sbb nk pasang ctg, siap mengadu kat husband xnk baring..xsuka sakit, hahahah.. mengade lebih ni.. last2 baring jgk.. bila contraction dtg, tarik kepala husband peluk.. tertonggeng lah kawan tu...hahahaha. bila contraction dtg je tarik napas dlm2  sambil peluk husband mcm peluk teddy bear.. 2 kali contraction, contraction ketiga rasa mcm ada benda nk keluar, ase nk teran..husband tny nk pgl nurse x? Ckp xnk sbb dok pikir bukaan baru 7cm mcm tu. Contraction ke empat pon sama..

Tetengah dok peluk husband sambil dok tarik napas dlm2 dan lepas tu(sambil dok imejin adk baby dok kua pelan2 kt bwh), tetiba nurse masuk..buruk sgt kot bunyi dok tarik lepas napas tu..huhu..

Nurse ckp klo nk teran bleh dah teran.. muka bsahaja je. Eh, dah bleh teran ke nurse???dia buat ve tp x bgtau pape pon.. terus mcm tertanya2 xpe ke??? Tetiba dlm dok peluk husband tu nmpk muka doc. Eh lg..haha. 

X berapa teran sgt, just breath in and out je..teran sikit2 je.. da kua kepala, doc ckp bagus xde koyak.. xyah teran dah..bia doc tarik baby.. tetiba ase sakit gila nk meneran jgk... x kira, nk teran jgk.. doc suruh dok posisi bersalin, kaki pegang buku lali pon x dengar dah.. teran jgk sambil peluk husband kuat2( aka meremukkan tulang belulang husband). Nurse da bising, doc plak ckp xpe lah dah dia selesa mcm tu..huhuhu...

Sekali teran campo tarik napas lepas, alhamdulillah.. kol 4.35 selamat adk baby melihat dunia.. luka cket sgt doc ckp, kne jahit cket kt bhagian lua je. Doc jahit sambil berdiri kat sebelah je..sempoi sungguh... pape pon padan muka x dengar ckp doc jgn teran, klo tak bleh rasa bersalin xde koyakan...

Alhamdulillah..esok nye dah bleh discharge.. sangat ok dok kpmc, nurse sangat baik.. doc pn baik. Lagipon x banyak isu so just jumpa kejab je ngn doc.. ok2 sume than dah.. bill dekat sini?? Rm22++, lupa belakang berapa.. rasa nya dalam rm2260 gitu kot. Bilik single deluxe..alhamdulillah selesa.. husband bleh tido selesa.. x kacau org, x rasa di kacau..

Tengok la nanti kalo rajin update asing pasal review beranak dekat kpmc kajang ni.. kalau rajin la...