si comel n si ensem

Selasa, 17 Mei 2016

Second pregnancy : check up @ 35wks

Salam sejahtera...

Ok update laju2 checkup 35wks, nie kira second checkup dgn doc anita. Ikotkan nak up post psl abg aathif admit sbb dehydration ritu..tp tu nanti la kte cite ea... cite psl checkup ummi dlu...

Hrtu Sampai lambat, so agak bercinta jgk la menunggu.. dekat kol 2 jgk la siap, kitorg smpai dlm kol 10 gitu kot. Org mmg ramai la, n doc anita ada kt kpmc siang hr sabtu je..sebab tu la kot.

Berat naik lg 1.3kg, hohoho... total berat dah 62.4kg, dah naik 15kg sepanjang mengandung ni. Berat adik baby plak 2.4kg, ngam2 soi dengan usia kandungan, alhamdulillah. X kesah adk baby beso ke kecik ke, janji sihat.. janji lepas 2.5kg masa bersalin so xyah masuk incubator..

Masa checkup tu, doc anita dok ulang2 ckp xdan puasa ni awk dah beranak, xdan puasa ni, pastu dok ulang2 pesan soh prepare pape sume sesiap.. tp dia x bgtau pon baby dah engage ke blom. Ummi pon confius la, ni beranak awl ke mcm mn ni? Mcm time abg aathif ritu, doc shida akn ckp..baby dah engage. So ummi pon confident la nk prepare sume, nk buat xcercise sume...

Tp xpe.. ummi rasa baby x lama lg dah nk kua ni.. ummi pegang kata2 doc.. klo x lama lagi maksudnya, hujung bulan ni @ awal bln 6 lah.. insyaAllah. Skang ni pon ummi dah start dah ummi nye plan utk mudahkan bsalin. Wahh... plan sgt, xde lah.. mcm xcercise2 tu... lite2 supaya xde la hilang tenaga nt.. xde la urat2 kejang ke apa ke kn..

Ikot planning ummi... minggu depan last ummi keje, next checkup 37wks ingt nk mintak mc smpai bsalin ngn doc.. klo doc x nk bg, ummi redha dlm pasrah amik unpaid leave lah. Klo ikot abah, skang ni pon dia dah soh ummi unpaid leave je.. kesian dia kata, tido mlm pon mengerang2.. xpe lah, bleh tahan lg..kte tahan la.. yg x tahan klo org x phm kita tgh sarat ni...

So 30/05 tu ummi dah start cuti lah.. hrp2 ummi dpt la mc tu.. belakang dah start menyucuk2, kadang2 perut dah start cramp sengugut tu.. ummi layan je.. tu tnda nya, body ummi tengah prepare untuk labour phase.. insyaAllah.

Moga2 mudah dan senang lah semua.. insyaAllah.

Kwn ummi, dah beranak hr ahad hrtu @37wks, alhamdulillah.

Lg sorg kwn opis ummi, edd seminggu awal dr ummi, dah start mc dah minggu ni... ummi ni dtg opis bukan rajin buat keje pon.. dok gam bontot dekat kerusi je.. lepas tu mengunyah.. hohohoh... mcm xde pekdah je dtg opis pon...

Tgk la cane nt yeh... btw, esok ummi dah genap 36wks...