si comel n si ensem

Rabu, 4 Mei 2016

Second pregnancy : update minggu-34, first check up dengan dr.anita, last check up dengan dr.shida

Assalamualaikum...

Panjang tajuk entry hari ni... hari ni genap 34 minggu dah. Lagi 4 minggu nak beranak, hahahaha... aku aim nak beranak minggu ke 38. Amboihh... mcm bleh set2 pulak bila budak ni bleh kua kn...

Xde lah. Kita merancang.. berdoa, mintak pada Allah. Harap2 38 tu kua la.. xnak lewat sgt, xnak awal sgt..

Okeh, cerita pasal checkup dengan dr.shida dlu @ 33weeks. Checkup malam rabu sebab sabtu dr ada seminar ke apa ntah. Berat naik dlm 1.6kg dalam masa 3minggu ni. Total berat masa tu 60.4kg, hohoho... berat kau. Tp mandangkan org normal pon dok ramai yg berat 60kg, so me chillex je lah. Masuk, xde check apa pon.. scan check heartbeat adk baby dengan berat je.

Berat adk baby naik 300g je..masa ni ummi mcm sedih cket..masa scan 30weeks, berat adik baby 1.62kg, scan kali ni dalam 1.85kg je.. bawah pada paras average utk baby 33minggu.. tp xpe, ummi rilek je..ckp2 ngn adk baby siap buat lawak. Ummi yg nk kne jg makan, sbb xnk kne minum air gula kat kpmc..adk baby bleh je mkn byk2..  hihihi...

Hari sabtu @ 33weeks3days pulak checkup dekat kpmc dengan dr.anita. first time jmp dr.anita, sebelom ni dengan dr.mimi. Ya Allah, suka sgt.. memula tu mcm2 andaian dok buat, mst dr anita ni pendiam, mesti serius.. xde..sangat2 peramah, mcm dr.shida jgk...rasa selesa..

Terus lepas tu decide xnk sambung dsh check up dekat colombia. Bukan apa, ada 2 lg check up sblom beranak, rm400 bleh save kt situ ha.. memula ingt nk checkup je smpai last sbb dah selesa sgt dah dengan dr.shida kn. Tp ni dah selesa dgn dr. Anita ni, kita p kpmc je lah..

Oh..masa checkup kt kpmc tu, berat 60.4kg jgk. Ummi dah dup dap dup dap dah.. sbb dr.mimi ckp klo naik lebih sekilo nt ummi kne minum air gula..ayorrkk..bdebar2 la kn ms jmp dr.anita tu.. tp x kena pon, dr.anita x ckp apa pon.. muahaha. Berat adik baby plak.. 2.1kg. Yeayy...

Ok, untuk minggu 34 ni.. dok terasa2 bila adk baby gerak je menyucuk2 pundi kencing. Rasa mcm bawah dah kepala dia, tp xde la turun lg. Kaki dah berkilat sebab sembab. Tido malam2 xleh nak lena sgt dah.. nak buat urutan perineum x tercapai dek tgn ku dah.. huaa.... cane nih, gigih jgk la ummi sampai senak perut.

Byk lg..tp tu je lah yg terluah.. doa kn yang baik2 ea untuk ummi dengan adik baby.. doakan di permudahkan ummi nak bersalinkan adk baby.. aamiin